PROBLEM Z ODPALENIEM VFR
-
- Imię: Patryk
- województwo: lubuskie
PROBLEM Z ODPALENIEM VFR
Mam taki problem , akumulator naładowany i sprawdzony trzyma napięcie itd. a motocykl nie chce odpalić to znaczy rozrusznik kręci się jak wirnik nie chce zaskoczyć dopiero motocykl po kilkunastu próbach zaskakuje ( rozrusznik przestaję kręcić na luźno ) jaka może być tego przyczyna , czy ktoś spotkał się z tym problemem?
- kiler80
- teksciarz
- Imię: Piotrek
- województwo: małopolskie
Re: PROBLEM Z ODPALENIEM VFR
viewtopic.php?t=285&highlight=sprz%EAgi ... ozrusznika
viewtopic.php?t=3121&highlight=sprz%EAg ... ozrusznika
viewtopic.php?t=3541&highlight=sprz%EAg ... ozrusznika
najpierw duuuzooo szukania na forum, a w następnej kolejności pytanie, bo IMO większość problemów już miała miejsce i jest dobrze opisana
viewtopic.php?t=3121&highlight=sprz%EAg ... ozrusznika
viewtopic.php?t=3541&highlight=sprz%EAg ... ozrusznika
najpierw duuuzooo szukania na forum, a w następnej kolejności pytanie, bo IMO większość problemów już miała miejsce i jest dobrze opisana

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
sprzęgiełko rozrusznika powoli żegna się z Tobą
. Czym prędzej to rozbieraj i zweryfikuj stan - może da się je jeszcze uratować

- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Raczej elektromagnes czyli tak zwany bendyks, myślę jak by to było sprzęgiełko to rozrusznik załapuje i przepuszcza i tak na zmianę gdzie po wielu próbach to się nasila. Elektromagnes ma za zadanie przesunąć tryb, który wprawi w ruch koło zębate, które uruchomi silnik. Jeżeli rozrusznik działa jak wirnik to znacz, że nie zostało przesunięte koło zębate właśnie na wirniku i silnika nie uruchomi. Bo rozrusznik się składa z elektrycznego wirnika i sprzęgiełka głownie. Tak że sprawdź elektromagnes. Podłącz go pod akumulator i zobacz czy działa, najprościej. 

LWL 74HN
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
darek79 W VFRce jest inny sposób przeniesienia momentu obrotowego z wałka rozrusznika na wał silnika niż w samochodach. Ja w tym wypadku stawiam na diagnozę kikiego bo taki temat już przerabiałem w swoim moto.