skrzynia vfr 800

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec
województwo: mazowieckie

Re: skrzynia vfr 800

Post autor: tobi_88 » wt 22 lis 2011, 18:21

Patrzyłem wlasnie w serwisowke... moim zdaniem jezeli wpadlaby mi srubka w zyciu nie dostalaby sie do skrzyni... porownójac dwa korpusy (polowki) silnika gorna z cylindrami i dolna wyraznie widac ze skrzynia pracuje jakby calkiem w innym pomieszczeniu... mysle ze jakby cos mi wpadlo odbilo by sie na wale bardziej lub rozrzadzie nie wiem tak przypuszczam...

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech

Post autor: śliniak290 » wt 22 lis 2011, 19:18

Damo 88 pisze:Przedmiot został wypchnięty , lub wystrzelony .. przejrzyj zęby .
bardzo prawdopodobne że może któryś ząb się wykruszył i wystrzelił
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 22 lis 2011, 19:28

tobi_88 teraz to wróżenie z fusów niestety :confused . Silnik trzeba rozebrać albo chociaż misę zdjąć i może coś będzie widać

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » wt 22 lis 2011, 22:05

najpierw szykuje sobie warsztat, musze zrobic stojak zeby uniesc dupe moto, bo konieczne do wyjecia silnika... a potem rozkrecam powoli... 3-4 grudnia jade do warszawy obejrzec ten silnik w zabkach, reszta to albo Gdansk i okolice albo Slask... moze cos z tego bedzie, gosc mowi ze kupil moto po szlifie lekkim, zobaczymy czy to serce jest cos warte... tak czy inaczej cos z obydwu zloze gdyby nowy piec cos kwekal... oby nie i ta gwarancja pisemna byla prawda...

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » pn 28 lis 2011, 22:49

Witam kolegów!

Dziś po paro godzinnej dlubaninie rozebralem vf do rosołu.
Odkrecajac tylne kolo skozystalem z tego ze skrzynia jest zablokowana, potem przy rozbieraniu dalej okazalo sie ze dziura jest owszem jak 5zl, ale pekniecie jest duzo wieksze... po wyjeciu silnika z ramy kombinerkami wylamalem uszkodzona reszte kartera i zobaczylem totalne zniszczenie skzyni biegow :( W skrzyni jest mnostwo polamanych kawalkow w tym chyba ze 2 cale tryby na 3 czesci, do tego rozwalone lozysko walka na ktorym i od strony ktorej jest zebatka napedowa, wystaje z nieo koronka, przy dokladnym przyswieceniu widac ze niektore tryby nie maja lub maja starte do polowy po 6,7 a nawet 1/2 zebow, szyna jednego z wodzikow jest uszkodzona...a co najlepsze caly walek ma bicie wzgledem osi obrotu... czyli jest skrzywiony... ogolnie tryby zeby sa w strasznym stanie tak jakby ta skrzynia przezyla nie jedna wojne....

pod spodem kilka fotek co udalo sie sfotografowac... co myslicie????
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » pn 28 lis 2011, 23:11

na moje oko ten balagan powstal przez wylamany zab ktory pozniej dostal sie w kolejne elementy.co do przyczyny to pozostaje gdybanie,ciezko znalezc jednoznaczna odpowiedz.strasznie to wyglada.uda sie cos zakombinowac czy tez musisz caly silnik wymienic? :stroke
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » pn 28 lis 2011, 23:40

jade po caly silnik, nie oplaca sie kupowac skrzyni, korpusu silnika uszczelek pod glowice itp... na jedno wychodzi kupujac drugi... mam nadzieje ze tym razem nie bedzie juz problemow...

Awatar użytkownika
tezet_tc
województwo: łódzkie

Post autor: tezet_tc » sob 23 cze 2012, 22:46

tobi_88 pisze:najpierw szykuje sobie warsztat, musze zrobic stojak zeby uniesc dupe moto, bo konieczne do wyjecia silnika... a potem rozkrecam powoli... 3-4 grudnia jade do warszawy obejrzec ten silnik w zabkach, reszta to albo Gdansk i okolice albo Slask... moze cos z tego bedzie, gosc mowi ze kupil moto po szlifie lekkim, zobaczymy czy to serce jest cos warte... tak czy inaczej cos z obydwu zloze gdyby nowy piec cos kwekal... oby nie i ta gwarancja pisemna byla prawda...
Witam. mam pytanie. czy zeby zajrzec do skrzyni konieczne jest wyjmowanie silnika z ramy?? Mialem bardzo podobny przypadek, ale z lzejszym skutkiem. ruszylem ze skrzyzowania, nastepnie przeciagnalem 2 tak do 9 tys i wrzucilem 3. i stal sie luz... wlaczylem wyzszy bieg i spowrotem zredukowalem na 3... i nadal luz. myslelem ze to z wodzikiem cos sie stalo ale po odkreceniu miski znalazlem dwa .. hm.. boczne bolce , ktorejs z zebatek. terez jestem w trakcie rozbierania moto. dodam tylko ze nie uzywam sprzegla do zmiany biegow.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 24 cze 2012, 08:40

tezet_tc pisze:dodam tylko ze nie uzywam sprzegla do zmiany biegow.
Ja wiem, że każdy dąży do tego by byś jak Rossi czy Stoner ale zmieniać biegi bez sprzęgła to trzeba być na prawdę zajebistym. Jeśli masz tak wyczutą skrzynię, że przy zmianach biegów nic nie stuka ani nie chrupie to szacunek.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
tezet_tc
województwo: łódzkie

Post autor: tezet_tc » ndz 24 cze 2012, 11:14

szczerze mowiac to podczas spokojnej jazdy zmieniam biegi bez sprzegla przy okolo 6 tys obrotow i nigdy mi sie nie zdzylo niczego usluszec czy poczuc. biegi naprawde gladko wchodza w porownaniu z GS czy Virowa. . . ogolnie to cala sytuacja zaistniala po wymianie sprezyn sprzegla i oleju. nie zdazylem przejechac 5 km a tu zarznalem skrzynie :P. wczesniejszymi moto rownierz jezdzilem bez sprzegla i rowniez przeciagalem biegi , wiec fakt ze to co wytrzymala skrzynia suzuki i yamaha zaskoczylo mnie ze nie wytrzymala honda. dodatkowo martwi mnie to ze znalazlem slady silikonu na karterze i misce olejowej, wniosek ze ktos juz grzebal w skrzyni lub wale

Awatar użytkownika
michał RC 46
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie

Post autor: michał RC 46 » pn 25 cze 2012, 15:29

tezet_tc pisze:szczerze mowiac to podczas spokojnej jazdy zmieniam biegi bez sprzegla przy okolo 6 tys obrotow i nigdy mi sie nie zdzylo niczego usluszec czy poczuc. biegi naprawde gladko wchodza w porownaniu z GS czy Virowa. . . ogolnie to cala sytuacja zaistniala po wymianie sprezyn sprzegla i oleju. nie zdazylem przejechac 5 km a tu zarznalem skrzynie :P. wczesniejszymi moto rownierz jezdzilem bez sprzegla i rowniez przeciagalem biegi , wiec fakt ze to co wytrzymala skrzynia suzuki i yamaha zaskoczylo mnie ze nie wytrzymala honda. dodatkowo martwi mnie to ze znalazlem slady silikonu na karterze i misce olejowej, wniosek ze ktos juz grzebal w skrzyni lub wale
Jednego nie rozumiem po co według Ciebie producent przewidział sprzęgło w VFR ? Szerze to nie chciał bym żeby mi się trafił motocykl po takim użytkowniku jak Ty.
Czerwone najszybsze !

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 25 cze 2012, 16:23

michał RC 46 pisze:Jednego nie rozumiem po co według Ciebie producent przewidział sprzęgło w VFR ?
do ruszania z miejsca?

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz
województwo: podkarpackie

Post autor: darecki-30 » pn 25 cze 2012, 16:29

i do zatrzymywania sie ,ale spotkalem sie z opinia ze biegi w motorze w gore tzn,2na3 itp .mozna zmieniac bez szkody dla skrzyni ,redukowac nalezy ze sprzegłem :?: ale skoro ktos je przewidział w konstrukcji moto to jestem zdania zeby go uzywac

ODPOWIEDZ