Nierówno zamocowane lagi.
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Nierówno zamocowane lagi.
Czy jeżeli lagi w vfr są zamocowane nie na takiej samej wysokości, mowa tutaj o różnicy około 1-1.5 mm gdzie prawa laga zamocowana jest niżej niż lewa o tą właśnie różnicę, to czy motocykl podczas jazdy bez trzymania rąk na kierownicy będzie zbaczał z toru jazdy czy może będą inne objawy? A może nie ma to żadnej różnicy? 

LWL 74HN
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Nierówno zamocowane lagi.
Może ciągnąc na którąś stronę. Na górze lag są takie metalowe "obrączki". Luzujesz półki i clipony, spuszczasz amor całkiem w dół aż oprze się na tych zabezpieczeniach i skręcasz wszystko.
- Zając
- klepacz
Dół koła przesunie się wtedy w lewą stronę więc powinien ściągać w prawo dobrze myślę?
LWL 74HN
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
mylisz się, mocno dokręcone koło będzie zawsze ustawione równolegle do teleskopów choćby jeden względem drugiego był sporo przesunięty. Jedyną konsekwencją będzie większe napięcie wstępne sprężyny po jednej stronie...
Twoje 1,5mm to żadna różnica w praktyce.
Twoje 1,5mm to żadna różnica w praktyce.
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Zając
- klepacz
Po przemyśleniach, to faktycznie, masz rację, przecież te lagi są niezależne od siebie i po złym zamocowaniu lag śruba koło dociśnie tak jak trzeba i oś wyrówna, wtedy będzie różnica w napięciu sprężyn.
LWL 74HN
- Kudlaty
- teksciarz
- Imię: Kamil
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Będzie motocykl ściągać. Sprawdziłem to u siebie w prosty sposób. Bawiłem się regulacją wkręcając i wykręcając śruby na ladze. Jeśli jedną śrubę wkręcimy mocno a drugą wykręcimy to motocykl będzie ściągać. Nie pamiętam dobrze jak to było, ale chyba jeśli prawa laga będzie maksymalnie utwardzona a lewa poluzowana to motocykl będzie chciał jechać w lewo. Nie jest to jakoś bardzo wyczuwalne, ale jednak minimalnie ściąga.
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Kudłaty, to jak wytłumaczysz fakt że pewnym modelu Kawasaki (a może nie tylko w jednym) tylko w jednej ladze jest sprężyna a w drugiej sekcja tłumiąca? Musiałby zapier... tylko po okręgu 

VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Zając
- klepacz
Dokładnie taki przypadek miałem, po wymianie oleju w lagach jest oki. Wcześniej ściągało mnie lekko w prawo, wymieniłem olej w lagach, fakt lewa laga prawie się nie ruszała bo był smar zamiast oleju ściągało mnie lekko w prawo, teraz wymieniłem olej i jest ok.
LWL 74HN
- Kudlaty
- teksciarz
- Imię: Kamil
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
olo nie potrafię tego wytłumaczyć. Wiem, że tak jest bo sam tego doświadczyłem i chyba lepszego wytłumaczenia nie ma:D