Skrzynia biegów

Macie problem z mechaniką VFRy? Piszcie.
Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz
Imię: Piotr

Skrzynia biegów

Post autor: Dresik » ndz 06 maja 2007, 13:24

Wrzucam drugi bieg i... zeskakuje odrazu na luz.. - z sytuacja taką spotkałem sie kilka razy, tylko wtedy kiedy przeciągam silnik na pierwszym biegu troche dłużej , przy spokojnej jezdzie nigdy.. Nigdy tez nie wyskoczyła mi dwójka podczas jazdy bez zmiany biegu - tylko przy zmianie z 1 na 2..
Nie jest to strasznie uciązliwe , zwłaszcza że chce wykorzystywać moja VFRke głownie do spokojnej, turystycznej jazdy.. Ale bedzie pewnie coraz gorzej??? Ktos sie juz z tym spotkał??? Jak szybko to moze postępowac i czy w koncu uniemozliwi jazde?? No i w koncu - jakie mogą byc koszty ewentualnej naprawy??? pozdr.
:-)

Awatar użytkownika
Lu
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: Lu » ndz 06 maja 2007, 22:23

też mi się coś takiego zdażylo nie raz, ale tylko przy bardzo wysokich obrotach nie zawsze, ale jednak zdaża się. Myśle że to pewien mankament VFR-y
Motocykliści są ludźmi z jajami nawet jeśli są kobietami :)

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » ndz 06 maja 2007, 22:32

ale przy wrzucaniu drugiego biegu w miarę pewnie go wbijasz, czy czujesz wyraźne "kliknięcie" na stopie? może poprostu nie wbijasz go dokładnie? i siła moment w skrzyni go poprostu wyrzuca bo bieg nie do końca jest wbity.. :( ewentualnie sprawa może mieć tą gorszą stronę..zurzycie "dwójki" (synchronizatora, jakieś zużycia wodzika itp.) ale niech się wypowiedzą fachowcy w tym temacie.

seba_VF750FR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: seba_VF750FR » ndz 06 maja 2007, 22:43

a próbowales wbijac bieg bez sprzęgła ,gdy ciągniesz jedynke do momentu gdy trzeba zmienic bieg odpuszczasz z gazu i w tym momencie wrzucasz dwójkę ,bez sprzęgła czasem lepiej wchodzą i to w w duzej ilosci motocykli najwaznijesze zeby zrobic to plynnie i odwaznie.

Awatar użytkownika
DIDI
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: DIDI » ndz 06 maja 2007, 22:50

Słyszałem ze taki objaw z przeciaganiem i nie wchodzeniem biegu jest spowodowany zużyciem sie jakiś elementów skrzyni. U mnie też sie to zdaża czasami nawet przy innych biegach szczególnie z 5 na 6 gdy ciagnę na czerwone pole. Jak na razie to śmiga ale jak dlugo to nie wiem :disagree
Panie władzo jechałem szybko, bo ja kocham zapier...lać :)

DIDI

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer
województwo: łódzkie

Post autor: Lucek » ndz 06 maja 2007, 23:13

wbijaj zdecydowanie 2
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz

Post autor: Dresik » ndz 06 maja 2007, 23:47

hmm, raczej zdecydowanie wbijam.. Tez juz myslalem ze moze zbyt delikatnie dlatego zaczałem wbijac bardziej zdecydowanie ale i tak dwa czy trzy razy wyskoczyło na luz..
Bez sprzęgła nie próbowałem Seba, to nie jest w żaden sposób szkodliwe dla skrzyni?
Daniel ja na czerwone raczej nie ciagne ;-)
Tak podsumowując wasze wypowiedzi wnioskuje ze nie koniecznie musi byc zle i wcale nie koniecznie musze szykowac tysiąc czy dwa na remont skrzyni (bo tego sie bałem najbardziej) Moze to jakis drobiazg, zmieniacz czy cos, moze bede z tym jezdzil i jezdził... Mozliwe ze poprzedni własciciel gumował sporo i sa efekty... :confused
Powiedzmy ze nastawie sie optymistycznie i narazie nie bede sie tym zbytnio zamartwiał ;-) Dzieki za wszystkie podpowiedzi, sugestie, pozdr.

seba_VF750FR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: seba_VF750FR » pn 07 maja 2007, 07:14

jak sie wprawisz to bez sprzegła mozesz wrzucać ,ja tak przełaczam biegi dosc czesto i to wlasnie podczas wolnej jazdy,choc podczas szybkiej tez ,najwazniejsze zebys skumal o co w tym chodzi ,spróbuj jak Ci sie nie spodoba to bedziesz jezdzil jak uwazasz.

pozdro seba

Gienio
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Gienio » pn 07 maja 2007, 09:16

mi czasem tak jak Danielowi 6 wyskoczy ale to zazwyczaj jak "nie dokladnie" go zapne i bardzo rzadko, a zmiana biegow bez sprzegla jest ok, ja tak czesto robie i nic sie nie dzieje, moze Twoja VFR faktycznie ktos ostro gumowal przebijal biegi na gumie i dlatego tak sie dzieje, kumpel w Fazim tak drugi bieg zalatwil az w koncu mu sie skrzynia zakleszczyla :???: miejmy nadzieje ze w Twoim przypadku tak nie bedzie

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz

Post autor: Dresik » pn 07 maja 2007, 10:32

Tez mam taka nadzieje ;-)
No i zobaczymy jak bez tego sprzęgła bedzie ale to dopiero za dwa tygodnie jak do Pkowa pojade :cry: Juz tesknie za nią... :cry:

Awatar użytkownika
Jacko
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jacek
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: Jacko » pn 07 maja 2007, 14:19

Gienio pisze:az w koncu mu sie skrzynia zakleszczyla
sorki że tak zapytam ale co to znaczy :shock:

Awatar użytkownika
Grześ
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Grześ » pn 07 maja 2007, 22:36

No właśnie już kiedyś zauważyłem,że w vfr należy raczej dokładnie i zdecydowanie zapinać biegi..!! :motolove

Awatar użytkownika
Hendrix
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Hendrix » pn 07 maja 2007, 22:57

Hm..dziwne rzeczy ja tu czytuje Panowie. Honda slynie z maslanych skrzynek ( biegi wchodza jak w maslo) a widze ze tu normalnie jak w STARZE :lol: Zarty na bok - paroma Hundziami juz smiagalemi powiem Wam, ze vfr pod tym wzgledem mnie torszke rozczarowala..nieby nie jest zle wszystko wchodzi i nic nie wyskakuje ale jakos tak TWARDO.. i wiecie co - dobra rada ( u mnie skuteczna) wciskajcie sprzeglo do konca. NIe muskajcie tylko wciskajecie. Inna bajka Wam powiadam a jka palujecie i nie ma czasu na sprzeglo to..go nie uzywajcie tez moidek jest :biggrin
ps wyskakujac dwojka to nie jest dobry i bagatelizowalny objaw..

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » wt 08 maja 2007, 16:54

coz, to w takim razie wiekszosc z nas ma taki niedobry i bagatelizowany objaw. U mnie zdarza sie, ze jak wrzucam dwojke to slysze i czuje pod stopa jakby zaskoczyla, a sie okazuje, ze wskoczyl luz. Wtedy musze poprawiac, ale zdarza sie to tylko czasem, i zdecydowany ruch dzwigni natychmiast pomaga. We wszystkich moich dotychczasowych motocyklach dwojka wchodzila z wiekszym oporem niz inne biegi, wiec nie mam zamiaru sie nad tym jakos szczegolnie rozczulac;)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz
województwo: lubuskie

Post autor: Ketchup » wt 08 maja 2007, 23:04

niedokładne (zbyt lekkie) zapięcie 6 powoduje u mnie czasem - stan "niby" luz między 5 i 6, szarpnięcie gazem i bieg wskakuje ;-)
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

ODPOWIEDZ