Skrzynia biegów
- Dresik
- klepacz
- Imię: Piotr
Skrzynia biegów
Wrzucam drugi bieg i... zeskakuje odrazu na luz.. - z sytuacja taką spotkałem sie kilka razy, tylko wtedy kiedy przeciągam silnik na pierwszym biegu troche dłużej , przy spokojnej jezdzie nigdy.. Nigdy tez nie wyskoczyła mi dwójka podczas jazdy bez zmiany biegu - tylko przy zmianie z 1 na 2..
Nie jest to strasznie uciązliwe , zwłaszcza że chce wykorzystywać moja VFRke głownie do spokojnej, turystycznej jazdy.. Ale bedzie pewnie coraz gorzej??? Ktos sie juz z tym spotkał??? Jak szybko to moze postępowac i czy w koncu uniemozliwi jazde?? No i w koncu - jakie mogą byc koszty ewentualnej naprawy??? pozdr.
Nie jest to strasznie uciązliwe , zwłaszcza że chce wykorzystywać moja VFRke głownie do spokojnej, turystycznej jazdy.. Ale bedzie pewnie coraz gorzej??? Ktos sie juz z tym spotkał??? Jak szybko to moze postępowac i czy w koncu uniemozliwi jazde?? No i w koncu - jakie mogą byc koszty ewentualnej naprawy??? pozdr.

- Krajan
- klepacz
- Imię: Paweł
- Kontakt:
ale przy wrzucaniu drugiego biegu w miarę pewnie go wbijasz, czy czujesz wyraźne "kliknięcie" na stopie? może poprostu nie wbijasz go dokładnie? i siła moment w skrzyni go poprostu wyrzuca bo bieg nie do końca jest wbity..
ewentualnie sprawa może mieć tą gorszą stronę..zurzycie "dwójki" (synchronizatora, jakieś zużycia wodzika itp.) ale niech się wypowiedzą fachowcy w tym temacie.

-
- klepacz
- Kontakt:
- DIDI
- klepacz
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Słyszałem ze taki objaw z przeciaganiem i nie wchodzeniem biegu jest spowodowany zużyciem sie jakiś elementów skrzyni. U mnie też sie to zdaża czasami nawet przy innych biegach szczególnie z 5 na 6 gdy ciagnę na czerwone pole. Jak na razie to śmiga ale jak dlugo to nie wiem 

Panie władzo jechałem szybko, bo ja kocham zapier...lać 
DIDI

DIDI
- Dresik
- klepacz
- Imię: Piotr
hmm, raczej zdecydowanie wbijam.. Tez juz myslalem ze moze zbyt delikatnie dlatego zaczałem wbijac bardziej zdecydowanie ale i tak dwa czy trzy razy wyskoczyło na luz..
Bez sprzęgła nie próbowałem Seba, to nie jest w żaden sposób szkodliwe dla skrzyni?
Daniel ja na czerwone raczej nie ciagne
Tak podsumowując wasze wypowiedzi wnioskuje ze nie koniecznie musi byc zle i wcale nie koniecznie musze szykowac tysiąc czy dwa na remont skrzyni (bo tego sie bałem najbardziej) Moze to jakis drobiazg, zmieniacz czy cos, moze bede z tym jezdzil i jezdził... Mozliwe ze poprzedni własciciel gumował sporo i sa efekty...
Powiedzmy ze nastawie sie optymistycznie i narazie nie bede sie tym zbytnio zamartwiał
Dzieki za wszystkie podpowiedzi, sugestie, pozdr.
Bez sprzęgła nie próbowałem Seba, to nie jest w żaden sposób szkodliwe dla skrzyni?
Daniel ja na czerwone raczej nie ciagne

Tak podsumowując wasze wypowiedzi wnioskuje ze nie koniecznie musi byc zle i wcale nie koniecznie musze szykowac tysiąc czy dwa na remont skrzyni (bo tego sie bałem najbardziej) Moze to jakis drobiazg, zmieniacz czy cos, moze bede z tym jezdzil i jezdził... Mozliwe ze poprzedni własciciel gumował sporo i sa efekty...

Powiedzmy ze nastawie sie optymistycznie i narazie nie bede sie tym zbytnio zamartwiał

-
- klepacz
- Kontakt:
-
- klepacz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
mi czasem tak jak Danielowi 6 wyskoczy ale to zazwyczaj jak "nie dokladnie" go zapne i bardzo rzadko, a zmiana biegow bez sprzegla jest ok, ja tak czesto robie i nic sie nie dzieje, moze Twoja VFR faktycznie ktos ostro gumowal przebijal biegi na gumie i dlatego tak sie dzieje, kumpel w Fazim tak drugi bieg zalatwil az w koncu mu sie skrzynia zakleszczyla
miejmy nadzieje ze w Twoim przypadku tak nie bedzie

- Hendrix
- zadomowiony
- Kontakt:
Hm..dziwne rzeczy ja tu czytuje Panowie. Honda slynie z maslanych skrzynek ( biegi wchodza jak w maslo) a widze ze tu normalnie jak w STARZE
Zarty na bok - paroma Hundziami juz smiagalemi powiem Wam, ze vfr pod tym wzgledem mnie torszke rozczarowala..nieby nie jest zle wszystko wchodzi i nic nie wyskakuje ale jakos tak TWARDO.. i wiecie co - dobra rada ( u mnie skuteczna) wciskajcie sprzeglo do konca. NIe muskajcie tylko wciskajecie. Inna bajka Wam powiadam a jka palujecie i nie ma czasu na sprzeglo to..go nie uzywajcie tez moidek jest
ps wyskakujac dwojka to nie jest dobry i bagatelizowalny objaw..

ps wyskakujac dwojka to nie jest dobry i bagatelizowalny objaw..
- Groszek
- klepacz
- Kontakt:
coz, to w takim razie wiekszosc z nas ma taki niedobry i bagatelizowany objaw. U mnie zdarza sie, ze jak wrzucam dwojke to slysze i czuje pod stopa jakby zaskoczyla, a sie okazuje, ze wskoczyl luz. Wtedy musze poprawiac, ale zdarza sie to tylko czasem, i zdecydowany ruch dzwigni natychmiast pomaga. We wszystkich moich dotychczasowych motocyklach dwojka wchodzila z wiekszym oporem niz inne biegi, wiec nie mam zamiaru sie nad tym jakos szczegolnie rozczulac;)
pozdrawiam
pozdrawiam