śruby tylej zębatki
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
śruby tylej zębatki
czołem!
Koledzy, wziąłem się za wymianę napędu w swojej pindolinie, miałem z tyłu zebatke sunstars, teraz bede miał jt, problem w tym, ze sunstars miała tą samą grubość na całym przekroju, jt jest przy mocowaniu do piasty cieńsza, a że śruby trzymały wcześniej tę grubszą, tak przy dokręcaniu cieńszej gwinty okazały się za słabe i trafił je penis. Moje pytanie - gdzie dostane NATYCHMIAST takie śruby i wiela to kosztuje?? Przetoczenie pod lbem na fi11mm, długość ok 4-5mm, potem gwint m8, we łbie gniazdo na imbus 6.
Dziś się dobrze wkur...łem na to, więc sory sa słownictwo.
Czekam na rychłe odpowiedzi.
Pozdro!!
Koledzy, wziąłem się za wymianę napędu w swojej pindolinie, miałem z tyłu zebatke sunstars, teraz bede miał jt, problem w tym, ze sunstars miała tą samą grubość na całym przekroju, jt jest przy mocowaniu do piasty cieńsza, a że śruby trzymały wcześniej tę grubszą, tak przy dokręcaniu cieńszej gwinty okazały się za słabe i trafił je penis. Moje pytanie - gdzie dostane NATYCHMIAST takie śruby i wiela to kosztuje?? Przetoczenie pod lbem na fi11mm, długość ok 4-5mm, potem gwint m8, we łbie gniazdo na imbus 6.
Czekam na rychłe odpowiedzi.
Pozdro!!
- Buła
- klepacz
- Imię: Marcin
- województwo: świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: śruby tylej zębatki
Tak od ręki to nie wiem,ja jak zmieniałem to w jednej obrobił się łepek to znalazłem taka tylko że na zwykły klucz z cienkim łebkiem i było gites,w Hondzie takie śruby nie powinny być drogie.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej 
1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
emil, a te śrubki nie wkręcają się czasem do aluminium które jest od nich TROSZKĘ bardziej mientkie...? Jakim cudem poszedł Ci gwint na śrubie???
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- emil
- stary wyjadacz
Te śruby są wpuszczane od tyłu w piastę, mają przetoczenie na fi11 o wysokości ok 5mm pod łbem, które wchodzi w piastę, łeb jest praktycznie płaski, a dopiero poniżej mają kawał niegwintowanego pręta (ok 12mm) i na końcu jakie 2cm gwintu m8.
W hondzie 1 sztuka 15zł, potrzebuje 6, juz zamowione, tydzien czekania
i to mnie boli. Olo, nie wkreca sie nic w aluminium, po prostu mają juz te naście lat, zębatka sunstars jest jednakowej grubości na całym przekroju, a JT przy mocowaniu jest zwężana, toteż głębiej się wkręciły nakrętki a gwint był troche zgnity że tak powiem
no i teraz jest pizdeczka, znalazłem takie coś:
http://moto.allegro.pl/sruby-mocujace-z ... 71376.html
i jak to dostane gdzieś od ręki to kupie i wsadze, może Syla będzie miała, da rade ten stożek, ale i tak czekam na honde..
Pozdro!
W hondzie 1 sztuka 15zł, potrzebuje 6, juz zamowione, tydzien czekania

http://moto.allegro.pl/sruby-mocujace-z ... 71376.html
i jak to dostane gdzieś od ręki to kupie i wsadze, może Syla będzie miała, da rade ten stożek, ale i tak czekam na honde..
Pozdro!
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Tak...teraz zajarzyłem
i raczej musi to być oryginał bo pierwsza lepsza śruba nie będzie pasować...

VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- emil
- stary wyjadacz
ja myślę, że taki stożek by dał radę, ale czekam na oryginał póki co 

Pozwolę się podpiąć pod ten wątek. Mam podobny problem co autor tego wątku, a mianowicie wczoraj przy wymianie tylnej zębatki na JT urwałem jedną ze śrub mocujących. Na Allegro znalazłem śruby do VFR 800 Fi RC 46 z 2001r. Ja posiadam VFR 750 RC 36 II z 1994r. (podobnie jak autor wątku).emil pisze: Koledzy, wziąłem się za wymianę napędu w swojej pindolinie, miałem z tyłu zebatke sunstars, teraz bede miał jt, problem w tym, ze sunstars miała tą samą grubość na całym przekroju, jt jest przy mocowaniu do piasty cieńsza, a że śruby trzymały wcześniej tę grubszą, tak przy dokręcaniu cieńszej gwinty okazały się za słabe i trafił je penis. Moje pytanie - gdzie dostane NATYCHMIAST takie śruby i wiela to kosztuje?? Przetoczenie pod lbem na fi11mm, długość ok 4-5mm, potem gwint m8, we łbie gniazdo na imbus 6.
Moje pytanie jest następujące:
- Czy to są te same śruby? Czy będą pasować?
P.S. A swoją drogą myślałem, że takie śruby powinny mieć znacznie większą wytrzymałość (kute czy coś w tym rodzaju).
Pozdrawiam.
Papaj.
- Damo 88
- klepacz
Na pewno są odpowiedniej wytrzymałości i brak klucza niutonom metrycznego powoduje teki efekt
Dokręcanie no czuja , a dokręcę jeszcze trochę żeby się nie odkręciło i ....

Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
co wy panowie 15pln sztuka?????ja miałem tez w swojej pozrywane gwinty i kupiłem w śrub-mecie nawet lepsze bo wzmacniane a nie tak jak orginały zwykłe.i kosztowało to 8pln wszystkie amen/
- emil
- stary wyjadacz
za 30zł można kupić ze stożkowymi łbami komplet, niby do crossów ale widze że podejdą. W hondzie można zamawiać na sztuki.
- Rychu
- pisarz
witam
przy okazji wymiany zebatek wyszlo ,ze suby tylniej zebatki sa dosc mocno zmeczone a jedna nakretka wykrecila sie zostawiajac gwint na srubie , udalo mi sie tam nekrecic inna nakretke samokontujaca ale na 13 klucz a nie 14 jak w oryginale.
Teraz pytanie jakie sruby zastosowac nie oryginalne 30 czy 35 mm ? i czy ma znaczenie jaka jest nakretka ? na 13 czy 14 klucz ? te na 14 sa wieksze i masywniejsze , boje sie aby mi tych na 13 klucz nie zerwalo jakos ...
p.s to podejda wkoncu zwykle sruby m8 czy to jakiesz szpeszial sa ?
pozdro
przy okazji wymiany zebatek wyszlo ,ze suby tylniej zebatki sa dosc mocno zmeczone a jedna nakretka wykrecila sie zostawiajac gwint na srubie , udalo mi sie tam nekrecic inna nakretke samokontujaca ale na 13 klucz a nie 14 jak w oryginale.
Teraz pytanie jakie sruby zastosowac nie oryginalne 30 czy 35 mm ? i czy ma znaczenie jaka jest nakretka ? na 13 czy 14 klucz ? te na 14 sa wieksze i masywniejsze , boje sie aby mi tych na 13 klucz nie zerwalo jakos ...
p.s to podejda wkoncu zwykle sruby m8 czy to jakiesz szpeszial sa ?
poka poka jakie to ?kubatron2 pisze:co wy panowie 15pln sztuka?????ja miałem tez w swojej pozrywane gwinty i kupiłem w śrub-mecie nawet lepsze bo wzmacniane a nie tak jak orginały zwykłe.i kosztowało to 8pln wszystkie amen/
pozdro
- kubatron2
- klepacz
mam je juz zamontowane odd dawna kurcze nie mam aparatu to fotek niezrobie/ale jak pokarzesz panu w sklepie to odpowiednie ci dopasuje a kweste tego podtoczenia poszerzenia łba śruby rozwiązałem dobieraja podkładke o tej samej średnicy co to podtoczenie i ideanie pasuje w to gniazdo dotego śruby samokontrujące i wszystko gra od paru tyś,kilometrów o to juz wystarczająca rekomendacja
- Rychu
- pisarz
no wlasnie oryginalne sruby maja gladki odcinek bez gwintu szerszy o jakies 0.4 mm i nie wiem czy to ma jakies znaczenie ? czy bez problemu dawac srube z gwintem na calosci. Rozumiem ze masz takie z gwintem na calosci ? i nakretki na klucz 13 ?
- kubatron2
- klepacz
ze strony wewnetrznej mam na imbus plus ta podkładka o której pisałem a po drugiej nakretka samokontrujaca na klucz 13
- Rychu
- pisarz
ja wybralem inne http://www.art-nierdzewne.pl/din-6921-z ... zewna.html - na klucz 13 bedzie latwiej przytrzymac aby dokrecic