Podpowiedzcie jakich modeli szukać ...

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Kawa
klepacz
klepacz
Kontakt:

Re: Podpowiedzcie jakich modeli szukać ...

Post autor: Kawa » wt 13 wrz 2011, 11:06

PBWroc pisze:
Kawa pisze:
kiki pisze:Tylko i wyłącznie jedyny słuszny samochód :)
W znaczku ma zieloną kurę - TYLKO OCTAVIA !!! :biggrin
----- prawdę powiedziawszy potraktowałem tę wypowiedz jako nie do końca trafną.

Skoro na dziś słabo widzę możliwości przewozowe w passacie (3 letnie auto) to czy oktawia ma taki bagażnik, że pomieści wózek, owczarka i ze trzy walizki lotnicze ?? No cóż jeżeli kiki i Kawa sugerujecie takie rozwiązanie, to wypada mi zajrzeć do bagażnika tego modelu
No i widzisz moj Drogi, gdybys byl na zlocie w Bialej ( a tak daleko nie masz :) ) To bys od razu zwrocil uwage na to, ze naszych komentarzy nie mozna traktowac powaznie (w koncu to dzial off-topic :mrgreen: ). Ale tak swoja droga to widzialem, ze Kiki w swojej octavii w bagazniku potrafi przewiezc namiot, spiwory, lodoweczke oraz vfrke w czesciach do zlozenia na miejscu :shock: :biggrin

Awatar użytkownika
PBWroc
pisarz
pisarz
Imię: Paweł
województwo: dolnośląskie

Post autor: PBWroc » wt 13 wrz 2011, 11:21

Kawa pisze:...

Biała - OK bym był, gdyby nie to że blisko 1000 km od niej byłem w ten weekend.

A że Waszych komentarzy ..... to napisałem w poście otwierającym wątek: Z góry dzięki za przemyślane podpowiedzi.

Ale skoro już się skoda pojawiła to nie pozostaje nic innego jak ją sprawdzić.

i przy okazji ponawiam pytanie co oznacza sharan PDW
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...

Awatar użytkownika
zielony
Imię: Michał

Post autor: zielony » wt 13 wrz 2011, 12:22

to chyba w topowej wersji wyposazenia (jak mnie nie myli pamiec)

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » wt 13 wrz 2011, 13:41

Zadzwoń do MARCO z forum. On w zeszłym roku kupił coś dużego i zagazował.

Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: dixon » wt 13 wrz 2011, 16:58

PBWroc, sharan/alhambra/multivan ok, tak samo jak i galaxy itp. Do tego dołożyl bym vw tourana w np: wersji 7osobowej.
Problem jedyny z tego typu autami, to to, że mają b.duże przebiegi, nawet jeśli nie mają wiele lat, do tego są mocno zniszczone, bo w większości przypadków są używane przez rodziny z dziećmi, i w długie trasy itp. więc dość mocno eksploatowane. Cośo tym wiem bo pracuje w handlu samochodami;)
Jeśli chodzi o vw, to mogę ci sprawdzić po vinie dany egzemplarz - historie serwisową i przebieg.
B.często spotkałem się z konkretnie pokręconą historią i przebiegami, a najśmieśniejsze jest to, jak ludzie - właściciele idą w zaparte, że przebieg jest ok, a historia po sprawdzeniu mówi co innego hehehe
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
zielony
Imię: Michał

Post autor: zielony » wt 13 wrz 2011, 22:42

tourany sie sypią, albo wszyscy znajomi maja zle doswiadczenia...mi sie z autobusow podoba ford smax (estetycznie bo nie wiem jak z niezawodnoscia)

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » śr 14 wrz 2011, 09:07

A nikt jeszcze nie napisał o Oplu Zafirze. Ople do gazu dobre. Co do Touranów to słyszałem że swoje lubią spalić. S-Max też mnie się podobuje i chyba największy jest z tutaj przedstawionych.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Arylian
pisarz
pisarz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Arylian » czw 15 wrz 2011, 13:40

PBWroc pisze:[...] będę potrzebował samochodu do przewożenia 4 osób + szkodnika w foteliku + wózek i wilczur w bagażniku, o bagażach nie wspominam. [...]

[...]Auto na co dzień jak to w rodzinie lata do szkoły i na zajęcia z dzieciakami, w przerwie z psem do lasu, raz w miesiącu trasa 500 km (całą rodziną), raz w roku na narty w Alpy, ze dwa razy w Polskę. Ot tak ze 30 tys. kilometrów rocznie [...]
Przy takich potrzebach można jeszcze rozważyć kupno czegoś z segmentu SUV zamiast "autobusu". Miejsca jest dosyć ja na w/w potrzeby a i całkiem inaczej się jeździ, np. w lesie czy w górach. W mieście taki sprzęt często jest również poręczniejszy.
W okolicach 50 - 60 tys. masz już spory wybór.
7 osobowe furaki (np. Espace, 806) są fajne jeśli masz w rodzinie, w większości, małe dzieci i bezkonkurencyjne w dziedzinie montażu 3 fotelików z tyłu :)

Awatar użytkownika
PBWroc
pisarz
pisarz

Post autor: PBWroc » czw 15 wrz 2011, 13:47

SUV faktycznie bardziej poręczniejszy niż "autobus". Zwłaszcza że nie mam nadwymiarowo osób - bo będzie nas 5. tak naprawdę zależny mi na miejscu dla psa, aby nie został wciśnięty w kat na rzecz miejsce i wózka. Tylko zonie nie mówcie że pies ważniejszy :mrgreen: choć to już wie , że to moja kochana dziewczynka :wiewiora

Arylian ---- jakaś propozycja w temacie SUV ?

Awatar użytkownika
Arylian
pisarz
pisarz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Arylian » czw 15 wrz 2011, 15:18

Propozycja ? Proszę bardzo. Jest ich sporo. Wymienię kilka, pomijając Mercedesy, BMW czy Audi (inna półka cenowa).
Zaczynając od najmniejszej:
- Volvo XC 90
Ze względu na płytę podłogową od S60 może być ciut przymały; szczególnie z tyłu, dla psa i wózka razem :), ale skreślałbym od razu tej propozycji.
- VW Touareg
Tutaj już jest zdecydowanie lepiej z miejscem. W bagażniku mieszczą się 4 gumy 18" :). Fura pomyślana jako tańszy odpowiednik Cayennki. Komfort, rozwiązania, dużo dodatków (i to w standardzie) - super. A nie bulisz za sam znaczek Porsche. Spory wybór silników (w tym diesel'a).
Ciekawostka. Poza napędem 4x4 w starszej wersji ma nawet pełny reduktor.
Moim zdaniem idealny samochód jeśli choć troszchę jeździsz po górach, poza miastem.
- Subaru Tribeca
Fajna furka. Choć w Polsce szerzej nie znana. I tutaj upatruję pewnych problemów (np. części z USA, serwis). Z drugiej strony indywidualność gwarantowana :). Może na zewnątrz nie powala, ale środek ma, moim zdaniem, naprawdę baaaardzo fajny i funkcjonalny.
Brak silników diesla jest minusem.
Następna ciekawostka. Wychodzą wersję 7 osobowe ! Dla tych co jednak będą wozić 3 foteliki ;)
- Mazda CX9
Największy SUV Mazdy. Naprawdę kawał bryki. Większa odmiana cx7 (też warto rzucić okiem). Maździe nic nie można zarzucić w kwestii jakości i trwałości (choć bywają zwolennicy tylko niemieckiej myśli technicznej :lol: ). Dodatkowo jest to stosunkowo nowa konstrukcja.
Robią go też w wersji 7 osobowej.
Fajny silnik V6, ale ze względu na masę, wielkość i opony to spalanie nie jest najmniejsze. Warto pokusić się o LPG. Minus to znów brak wyboru w silnikach (diesel'a toże niet).

Awatar użytkownika
PBWroc
pisarz
pisarz

Post autor: PBWroc » czw 15 wrz 2011, 15:47

ulllalalalaa DZIĘKI. I Arylian i jeszcze raz dla WSZYSTKICH okazujących swą pomocną dłoń w moim wątku udanego latania :moto dla ALL

Awatar użytkownika
enoel
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: enoel » czw 15 wrz 2011, 16:54

To jeszcze ci dodam z własnego doświadczenia życiowego ponieważ ilościowo wygląda to podobnie (żona, dwójka dzieci i owczarek niemiecki):

1/ Chrysler Grand Voyager - użytkowałem ten samochód przez prawie 9 lat zarówno do codziennej jazdy do pracy jak i na długie wakacyjne wyprawy. Wbrew obiegowej opinii jako wieloletni użytkownik a nie teoretyk bajkopisarz stwierdzam, że ani razu mnie nie zawiódł a wszystkie naprawy odbywały się w ramach corocznych przeglądów. Na wakacje wyjmowałem tylną kanapę i oprócz rodziny ładowałem do środka kupę bambetli a nawet deskę surfingową czy też 4 rowery.

2/ Toyota Corolla Verso - jeżdżę nią od 3 lat jest dużo mniejsza od nr1 ale też spokojnie daje radę i również jestem z niej bardzo zadowolony. Jedyna rzecz, która mnie drażni to "pedalskie" (chłopaki nic do was nie mam) wykończenie obudowy radia i klimy w niebieskim pastelowym kolorze.

Pzdr
...ehh czarna fajerka odjechała :( i żółty dzik odjechał
pozostał duży DL i biała dama

Awatar użytkownika
Megan
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Magdalena

Post autor: Megan » ndz 18 wrz 2011, 21:18

A ja bym podpowiedziała Toyota Previa - jest siedmioosobowa - super rodzinne autko :-)

ODPOWIEDZ