Analiza spalin

Awatar użytkownika
stoodent1
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie
Kontakt:

Analiza spalin

Post autor: stoodent1 » śr 20 lip 2011, 22:03

Dziś byłem na przeglądzie a że nie lubię przeglądów w stylu:
-świecą światła?
-sygnał dźwiękowy jest
-bieżnik jest
63zł i do widzenia

więc pojechałem i zażyczyłem sobie porządnego przeglądu :)
-mam mig'a i obawiałem się zbyt dużego hałasu wyszło 90,7 na 5200obrotów a 106 na 8k obrotów także jest wszystko zgodnie z prawem
-ustawione dokładnie ciśnienia w kołach
-ustawione światła
No i te spaliny nieszczęsne i tu zaczynają się właściwe pytania
-CO2 wyszła norma
-lambda wyszła 1,2 a więc mieszanka uboga
-węglowodory wyszły 248
w samochodach normą jest 100ppm węglowodorów a dla motocykli się nie podaje.
Nie wiem czego to jest oznaką?
-świece do wymiany?
-zawór podwieszony?
-silnik się zużywa zbyt szybko?
-katalizator?
Może coś innego? A może tylko panikuje?
Jakie są wasze doświadczenia? innego? A może tylko panikuje?
Jakie są wasze doświadczenia?

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz
województwo: podkarpackie

Re: Analiza spalin

Post autor: darecki-30 » czw 21 lip 2011, 21:48

pierwsza mysl to uszkodzona sonda ,zatkany filtr powietrza lub masz jakas tania podrobke ,lejesz kiepskie paliwo jest malo benzyny w benzynie :mrgreen: ,silnik moto nie był dobrze rozgrzany ,lub to co jest najpewniejsze analizator byl do d...y a niektore maja tak ze musza przed pomiarem sie rozgrzac bo pokazuja głupoty, a kolo chciał spławic klijenta i miec spokoj wykonał pomiar tak sobie :cool :shock:jezeli silnik nie bierze oleju ,wykrec swiece powinny byc lekko rudawe wtedy jest na pewno z piecem wszystko ok.stara metoda archaiczna ,wielu mnie wyszydzi i napisze madre słowa,ale sprawdzona ,a i masz akcesoryjny i byc moze masz jakas nieszczelnosc minimalna i tez zafałszuje wynik, poczatek postu traktuj z przymruzeniem oka
Ostatnio zmieniony czw 21 lip 2011, 22:03 przez darecki-30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » czw 21 lip 2011, 21:54

Hmm. Ja znam odczyt sondy jako ilość litrów powietrza potrzebnego do spalenia paliwa. Np. 14,7. Jak rozumieć odczyt 1,2? Pytam z czystej ciekawości. Czy jeśli odczyt wyjdzie poniżej jedności to mieszanka będzie za bogata?
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
stoodent1
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: stoodent1 » czw 21 lip 2011, 22:10

Co do jakości pomiaru wykonywał go mój kumpel z pracy tzn pracujemy razem a do tego jest diagnostą.
Aparat sprawny bo przede mną robił inne badania i było ok.
Moto było dobrze rozgrzane :) no co do VFR chyba nie masz wątpliwości :lol: ?
Z tego co tłumaczył mi o lambdzie to jest stosunek powietrza do paliwa i idealny jest 1.
Zapytam i się dowiem no i napisze :) , jutro też sprawdze świece.
Co do paliwa ostatnio statoil chyba to dobre paliwa?

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz
województwo: podkarpackie

Post autor: darecki-30 » czw 21 lip 2011, 22:19

Arnold pisze:Hmm. Ja znam odczyt sondy jako ilość litrów powietrza potrzebnego do spalenia paliwa. Np. 14,7. Jak rozumieć odczyt 1,2? Pytam z czystej ciekawości. Czy jeśli odczyt wyjdzie poniżej jedności to mieszanka będzie za bogata?
dzwonili tylko nie doslyszałes do konca i piszesz głupoty odczyt sondy to nie 14.7 tylko jezeli do spalenie jednego kg paliwa zuzyje sie te 14,7 to wspolczynnik lambda wynosi jeden jezeli jest wiecej tego pow. to jest mieszanka uboga,stad to 1.2 a jak jest powietrza mniej niz te 14,7 to bogata i wynik ponizej 1, i te dane wraz z innymi trafiaja do komp.ktory liczy steruje itd.a te proporcje maja wpływ na poprawne spalanie :lol: kolor tych swiec, :shock:i jezeli wspolczynnik lamda oscyluje w granicach 1 to uzyskuje sie najmniejsza emisje spalin to w tak bardzo duzym skrocie norma zaklada ze jest wszystko ok, jezeli lambda wynosi o ile dobrze pamietam 0.98 do 1.03

ODPOWIEDZ