Słowacja 10.07
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Słowacja 10.07
Lecimy z paroma ludkami (m.in. z forum) w niedzielę na Słowację odwiedzić najciekawsze zakrętaski, docelowo okolice Banskiej B
Gdyby ktoś chciał dołączyc to dawać znać-uzgodnimy szczegóły...

VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

Re: Słowacja 10.07
Uważajcie na policeman'ów bo ja w czerwcu wracając z Bańskiej zostałem 2 razy skierowany na pobocze.
Za pierwszym razem mieli radar na stacji paliw a stali kilkaset metrów dalej
Za pierwszym razem mieli radar na stacji paliw a stali kilkaset metrów dalej
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Fredziu, ja jakoś mam szczęście do służb na słowacji, tylko raz mnie trzepali...
Aaaaaa.....i co byś doradził-kręcić filmiki czy raczej nie?
Aaaaaa.....i co byś doradził-kręcić filmiki czy raczej nie?

VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- su4beusz
- pisarz
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
a czy to prawda co mówią nt zapasu żarówek, apteczki i kamizelki - że w tamtych okolicach za brak dostaje się mandat?
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT 
http://www.bikepics.com/members/su4beusz/

-
- Imię: Paweł
- województwo: małopolskie
Dzisiaj Pan policjant mi pomachał przed łysą polaną
wyprzedzałem autobus na podwójnej jak go zobaczyłem od razu po hamulcach i się schowałem ale na szczęście machnięcie było ręką to ja też mu podniosłem
:D chyba to znaczyło jedź i nie grzesz więcej
pozdrawiam jutro jade z rana do kuźnic a potem wycieczka piesza
jak zobaczycie taką czerwoną z kuferkami to ja

- Klarkson
- pisarz
- Kontakt:
Olo, ja wiem że teoria teorią a praktyka praktyką, ale nie mają prawa Ciebie scigać za brak tego co jest wymagane wg słowackiego prawa, jak jesteś polakiem i moto masz zarejestrowane w polszy.olo pisze:PRAWDA
znam z autopsji
Jak by ktoś chciał sobie poczytać to od tego jest konwencja wiedeńska z `68.
Z tego co zaleca nasz konsulat w takich sprawach to przyjęcie mandatu (bez podpisywania czegokolwiek) po czym wysłanie własnie takiego mandatu z opisem sprawy do konsulatu.
Można wtedy liczyć na zwrot kasy.
Klarkson
- su4beusz
- pisarz
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
ja też przetestowałem naszych sąsiadów. zrobiliśmy z kolegami rundkę po czechach i słowacji. udało się ominąć 3 radary. słowacy też nas kilka razy ostrzegli. generalnie bez przykrych niespodzianek. traska wyśmienita.
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT 

- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
- województwo: śląskie
Klarkson, a miałeś taką sytuację na żywo, czy tak tylko teoretyzujesz?
Tak się składa że byłem wtedy z olo na banskiej i "negocjowałem" wysokość mandatu
Jak jesteś na miejscu i zostaniesz zatrzymany z ekipą kilku moto, to uwierz, inaczej pogadasz... Zależy na kogo trafisz, ale generalnie możesz sobie konwencję wsadzić pod siedzenie...
W moim (naszym, bo było chyba 6 moto z PL zatrzymanych) przypadku, zaczęło się od kilkudziesięciu EUR pokuty za każde moto, a skończyło na ściepce od każdego i pokucie na 10 EUR łącznie za brak apteczki. Gadam po czesku trochę, rozmowa była spokojna, rzeczowa, wiec może to tez miało wpływ na wysokosć mandatu.
Powiedz, zapłaciłbyś 10 EUR i jechał dalej, czy walczył twardo i odwoływał się do ambasady?
Byłbyś kozak, czy rura jednak by zmiękła?
PS - no offence, tylko teoria =/= praktyce niestety... A mandat z Banskiej wożę do dzisiaj przy sobie
Tak się składa że byłem wtedy z olo na banskiej i "negocjowałem" wysokość mandatu

Jak jesteś na miejscu i zostaniesz zatrzymany z ekipą kilku moto, to uwierz, inaczej pogadasz... Zależy na kogo trafisz, ale generalnie możesz sobie konwencję wsadzić pod siedzenie...
W moim (naszym, bo było chyba 6 moto z PL zatrzymanych) przypadku, zaczęło się od kilkudziesięciu EUR pokuty za każde moto, a skończyło na ściepce od każdego i pokucie na 10 EUR łącznie za brak apteczki. Gadam po czesku trochę, rozmowa była spokojna, rzeczowa, wiec może to tez miało wpływ na wysokosć mandatu.
Powiedz, zapłaciłbyś 10 EUR i jechał dalej, czy walczył twardo i odwoływał się do ambasady?
Byłbyś kozak, czy rura jednak by zmiękła?
PS - no offence, tylko teoria =/= praktyce niestety... A mandat z Banskiej wożę do dzisiaj przy sobie

V4 + R6 Brotherhood
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400
- Klarkson
- pisarz
- Kontakt:
Radarro ja tam żaden kozak nie jestem, troche już Europy zjeździłem i do tej pory żaden policjant mi krzywdy nie zrobił, nawet w bardziej "egzotycznych" krajach niż Słowacja. Konwencji też ze sobą nie woże - to chyba oczywiste.Radarro pisze:Klarkson, a miałeś taką sytuację na żywo, czy tak tylko teoretyzujesz?
Zrobiłbym tak. Jeśli już rzeczywiście wlepiliby mi mandat za brak apteczki czy czegokolwiek co jest wymagane po "ich" stronie - zapłaciłbym.
A po wszystkim wysłałbym najzwyklej pismo do naszego konsulatu w kraju gdzie dostałem mandat.
Wg praktyki konsulat musi taką sprawę rozpatrzyć.
Oczywiscie jeśli miałbym walczyć o 10E to szkoda czasu i fatygi.
Ignorantia iuris nocet.
Klarkson