sprzęgło ślizga tylko przy zimnym

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Re: sprzęgło ślizga tylko przy zimnym

Post autor: Fakir » pn 04 lip 2011, 22:33

właśnie dziś odkręciłem pokrywę sprzęgła, rozebrałem sprzęgło na elementy składowe czyli tarcze, przekładki i sprężyny.

No więc tak - sprężyny mieszczą się w normie, brakuje im po ok. 2-3mm do fabrycznego wymiaru, lecz nadal mieszczą się w normie.

przekładki czyli tarcze z naniesionym elementem ciernym, również w normie, mają po 2,7-2,8 mm gdzie fabrycznie powinny mieć ok.2,9-3,0mm

co mnie zdziwiło to fakt że metalowe tarcze mają po ok. 1,8-1,9mm a według serwisówki powinny być tak samo grube jak przekładki - no chyba że coś źle wyczytałem, ale same tarcze nie posiadają "progów" - są po prostu płaskie, zarówno na miejscu styku z przekładką, jak i w miejscu gdzie występują "zęby" - jest taka sama grubość.

dodatkowo zauważyłem niebieskie przebarwienia na metalowych tarczach :roll: :oops:
same tarcze były dość gładkie, lecz posiadały perforacje, wyglądało jakby było nakłuwane jakimś szpikulcem cała tarcza, na bardzo małą głębokość.

metalowe tarcze zmatowiłem papierem ściernym, a przekładki wymoczyłem w benzynie ekstrakcyjnej, całość jeszcze raz dla pewności przepłukałem ekstrakcyjną i złożyłem.

może dać dodatkowe podkładki pod sprężyny?

pozdr :bye
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Charlie88
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Karol
województwo: mazowieckie

Post autor: Charlie88 » wt 05 lip 2011, 10:15

W mojej też sprężyny były krótsze o właśnie 2-3mm. Niby w normie ale od połowy obrotka zaczynało mi się sprzęgło ślizgac.
Wymieniłem sprężyny na nowe, tarcze metalowe również zmatowiłem papierem ściernym, tarcze sprzegłowe też potraktowałem papierem ściernym wodnym, bardzo drobnym, nie pamiętam już jakim. Po złożeniu jak ręką odjął :) Nic się nie ślizga w pełnym zakresie obrotomierza i na każdym biegu.
Pamiętaj o prawidłowym dokręceniu śrub pod sprężynami, z właściwym momentem. Żebyś nie musiał zaraz kosza szukac :)

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz

Post autor: Fakir » wt 05 lip 2011, 11:02

a miałeś przebarwione tarcze na niebiesko?
Co niektorzy twierdza ze takie tarcze nadają się tylko na śmietnik.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Charlie88
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Charlie88 » wt 05 lip 2011, 12:39

Miałem, choc nie wszystkie. Głównie te w środku kosza. Jak nie są mocno przegrzane to nie widzę sensu kupowania nowych.
Przejechałem je papierem ściernym aby usunąc te przebarwienia.
Złożyłem wszystko i teraz śmiga bez żadnego problemu. Od wymiany sprężyn zrobiłem 3kkm i nic się nie dzieje.

Awatar użytkownika
Charlie88
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Charlie88 » wt 05 lip 2011, 12:53

Te przekładki metalowe jak się przepalają mocniej to zaczynają się wichrowac (krzywic).
Nie wiem w jakim stopniu masz nadpalone te przekładki ale dobrze by było jakbyś położył każdą przekładkę z osobna na szkle i spróbował bo obwodzie włożyc listek szczelinomierza. Nie wiem dokładnie jaka jest tolerancja, może gdzieś znajdziesz. I wtedy będzie jasne czy przekładki nadają się do dalszej eksploatacji czy będziesz musiał nabyc nowe.

Napisałeś, że umyłeś wszystko benzyną i złożyłeś. A nasmarowałeś olejem przed samym złożeniem każdą tarcze i przekładkę? To ważne

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz

Post autor: Fakir » wt 05 lip 2011, 13:17

no wlasnie zlozylem to na sucho, ale skoro jest tam jakies smarowanie to nie powinno nic sie stac, bo silnik pracowal kolo 5min bez uzywania sprzegla.

Myslalem ze olejem smaruje sie tylko nowe przekladki.

Moze macie jakies pewniejsze sposoby na sprawdzenie czy sprzeglo sie slizga? Bo to ze wskazowka ucieka od polowy obrotomierza to juz jest ekstremalny przypadek ;)
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Charlie88
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Charlie88 » wt 05 lip 2011, 16:54

Ekstremum byłoby wtedy jakby przy ruszaniu się ślizgało :P
W moim przypadku uślizgiwało się nie za każdym razem a sporadycznie, zależy jak otwierałem manetke. Jak spokojnie było ok, ale jak max to wtedy już zaczynało się ślizgac.
Nie do tego stopnia że przestawał przyspieszac, ale widziałem ze obroty rosną a prędkośc wolniej niż normalnie.

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » wt 05 lip 2011, 19:57

Przebarwione przekładki wymień na nowe , Nie usuwaj papierem ściernym To nic nie pomoże Przepalona tarcza raz będzie się szybciej wichrować ( Wykrzywiać ) . Co doprowadzi do braku sprzęgła , Tak samo z przekładkami ciernymi Jeżeli są wymiarowo dobre a się ślizgają znak że straciły swoje właściwości cierne ( kiedy były wymieniane ? ) Zakup nowe z takich przekładek może odpadać materiał cierny .

Zrobisz jak uważasz , pamiętaj że ciągłe odkręcanie ma zły wpływ na Gwinty :oops:
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
Charlie88
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Charlie88 » wt 05 lip 2011, 20:04

Fakir napisał, że wymiary tarcz sprzęgłowych są w normie, więc nie są powodem ślizgania się sprzęgła.
Dokonał on również pomiaru długości sprężyn. Odbiegają one o 2-3mm od nowej sprężyny, więc to one są odpowiedzialne za ślizganie sprzęgła.
Tak było również w moim przypadku.

Jak zrobię ok 10kkm dam znac jak się ma moje sprzęgło, w którym nie wymieniałem ani tarcz ani przekładek a tylko sprężyny.

A kto mówi o ciągłym odkręcaniu. Nie robisz tego systematycznie w krótkim czasie. Dodatkowo jak przestrzegasz zaleceń producenta co do momentów dokręcania śrub to nie powinno się nic dziac nawet po 10 krotnym odkręceniu i zakręceniu śruby :P

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz

Post autor: Fakir » wt 05 lip 2011, 23:05

Damo 88 pisze:Przebarwione przekładki wymień na nowe , Nie usuwaj papierem ściernym To nic nie pomoże Przepalona tarcza raz będzie się szybciej wichrować ( Wykrzywiać ) . Co doprowadzi do braku sprzęgła , Tak samo z przekładkami ciernymi Jeżeli są wymiarowo dobre a się ślizgają znak że straciły swoje właściwości cierne ( kiedy były wymieniane ? ) Zakup nowe z takich przekładek może odpadać materiał cierny .

Zrobisz jak uważasz , pamiętaj że ciągłe odkręcanie ma zły wpływ na Gwinty :oops:
chwilowo cienko przędę więc pozwoliłem sobie na taki wybryk :mrgreen:
a jednak koszt kompletnych części które wymieniłeś to jakieś 5-6 stówek

(normalnie to zalewam tylko Motula, tankuje verwę, i kupuje "orydzinalne" części w ASO)

tarcze bez rantów, to przejechałem papierkiem sciernym.
przekładki trzymają wymiar to na godzinkę w benzynę ekstrakcyjną
sprezyny rowniez w normie, ale dla pewnosci dałem podkładki aby ciaśniej siedziały.

jak na razie widac poprawe, obroty szybciej wracaja na swoją pozycje (prawie momentalnie) po "strzale" ze sprzegla, na ostatnim biegu przy ok 7k rpm.

pozdr :mrgreen:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

ODPOWIEDZ