Dotacje z unii na rozpoczecie dzialanosci

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Dotacje z unii na rozpoczecie dzialanosci

Post autor: WiktorVFR » wt 28 cze 2011, 17:30

Czy ktos sie staral o dotacje i czy dostal? wiadomosc na priv.

Awatar użytkownika
Ruda i Piotr
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Kasia
województwo: pomorskie
Kontakt:

Re: Dotacje z unii na rozpoczecie dzialanosci

Post autor: Ruda i Piotr » wt 28 cze 2011, 17:54

Jestem w trakcie załatwiania :)

:wiewiora
Mamy dwie miłości- :rodzina i :motolove
VFR Viking SeXszyn North Roads

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 28 cze 2011, 19:59

no to może nie na priv, tylko po krótce opiszcie tutaj jaka jest procedura, warunki, wymagania. z chęcią też poczytam :)
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

waclv
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotr
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: waclv » wt 28 cze 2011, 20:39

No fajnie by było gdyby "ktoś" byłby na tyle uprzejmy i opisał jeśli skorzystał, będzie dla potomnych :wink:

Awatar użytkownika
diablique
klepacz
klepacz
Imię: Ann
Kontakt:

Post autor: diablique » śr 29 cze 2011, 14:29

szczególowe informacje na temat unijnych sa na
http://www.mazowia.eu
a dokładnie http://pokl.mazowia.eu/page/index.php?s ... ent_id=206

proponuje tez przejechac sie zarówno do urzedu pracy jak i do mjwpu na jagiellonska i po prostu porozmawiac z ludzmi w punktach informacyjnych

edit: a tu prościej napisane http://www.tisp.pl/ogloszenia/korepetyc ... trudnienia

lub tu http://www.pierwszadotacja.pl/index.html

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » śr 29 cze 2011, 21:17

Jeśli chodzi o bodajże równowartość 8k Juro (bodajże taka była kwota), to u mnie w UP wyglądało to tak:
- ogłaszany jest nabór,
- zgłasza się lista chętnych,
- organizowany jest tygodniowy "kurs": podstawy prowadzenia działalności, podstawy rozliczania, oraz pisanie biznesplanu pod tę konkretną dotację (całość trwa 5 dni),
- oczekuje się na wyniki,
- czeka się pół roku - rok na wypłatę środków :twisted: .

Nie wiem, czy taki sam przebieg jest w innych miastach. Jeśli ktoś potrzebuje przykładowego biznesplanu to mogę postarać się załatwić (na SPA).

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » czw 30 cze 2011, 08:27

jesli mozna to ja bym chetnie przeczytal taki biznes plan wiktorvfr @gmail.com (skasowac spacje)

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » czw 30 cze 2011, 08:54

to i ja chętnie zobaczę. orzyl at orzyl.pl
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
tomek166
bywalec
bywalec
Imię: Tomasz
województwo: opolskie

Post autor: tomek166 » czw 30 cze 2011, 09:52

Witajcie
Jeżeli chodzi o otworzenie własnej działalności gospodarczej to są dwie możliwości:
1. urząd pracy wysokość dofinansowania jest różna w Brzeskim PUP - ie było chyba 14 tyś.
2. Z POKL 2007-2013 ( Program Operacyjny Kapitał Ludzki) w zależności od województwa to sam system może się lekko różnić ale ogólnie chodzi o to dofinansowanie bez zwrotne do 40 000 zł, możliwość uzyskania jeszcze pomocy na pół roku lub nawet roku na ZUS.
Pokrótce mówiąc polega to na tym, iż IZ (instytucja zarządzająca- Wojewódzki Urząd Pracy) ogłasza konkurs na realizację priorytetu 6.2 POKL - po wyłonieniu firm (instytucji), które będą realizować projekt.
Instytucje, które wygrały (np. Uniwersytet Opolski- woj. Opolskie) ogłasza konkurs na dofinansowanie własnej działalności.
Zaczyna się zabawa: wypełniasz wniosek z kopa + zał. oświadczenia i składasz w terminie czekasz na wezwanie na rozmowę kwalifikacyjną. Po rozmowie otrzymujesz termin szkolenia (np. 2 tygodniowego szkolenia ze specjalistą od prowadzenia księgowości itp.) Po szkoleniu wypełniasz najważniejszy dokument wniosek aplikacyjny o kasę z biznes planem itp. dobrze jest to komuś zlecić jak się nie czujesz na sile bo będą wybierane tylko najlepsze ponieważ nie powiedziałem na początku jest pewna pula przeznaczona dla beneficjentów ostatecznych ( np. dla 30 po 40 000 - oczywiście jak są oszczędności to dostanie więcej - oszczędności wynikają z tego, że ktoś potrzebuje np 20 000 zamiast 40 000 ). Ważne jest aby firmę utrzymać rok potem to już wszystko zależy od was nic nie zwracacie. To tak ogólnie, ale sprawdźcie czy jest jeszcze jakaś kasa w WUP. A jeszcze jedno jak ktoś ma firmę to może starać się o dofinansowanie na rozwój ale to już ina sprawa i trochę bardziej skomplikowana ale dużo większa kasa. W razie czego piszcie tu albo na pw Pozdro
DUM SPIRO SPERO

Awatar użytkownika
Dżambo
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Dżambo » czw 30 cze 2011, 10:00

WiktorVFR pisze:jesli mozna to ja bym chetnie przeczytal taki biznes plan wiktorvfr @gmail.com (skasowac spacje)
Czy też mógłbym prosić??
ciok.marcin@gmail.com
73 55 88
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić :)

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » czw 30 cze 2011, 10:40

Spoko, odezwę się do dobrej koleżanki, która to pisała. Jeśli jeszcze trzyma kopię, to mi ją podeśle. Mam tez biznesplan stworzony specjalnie pod PO IG 8.1 (przerobiony już na wniosek), ale tutaj rozmowę mogę zacząć od 2-3k pln.

Jeśli ktoś z Was nie czuje się na siłach odnośnie pisania Biznesplanu to uderzcie do mnie na maila albo kom. to mogę troszkę pobyć "konsultantem". Nie jestem tani - 0,5 za wsparcie nie wystarczy, na zlocie musi się pojawić (i zostać skonsumowane wespół ze mną :twisted: ) co najmniej 0,7. I nie piję absolwenta i luxusowej :P

Przypomnijcie mi się na @, bo zapomnę. rozycki.michal (at) gmail.com

Pozdrawiam,
M.

P.S.
zapomniałem - jak ktoś z Was pracuje dla dużego podmiotu, to mam też fajny projekt na dość dużą dotację z UE dla jednego ze szpitali. Ale tutaj spotkanie mano a mano jest jedynym wyjściem.

P.P.S.

swoją drogą, jeśli ktoś z Was potrzebuje:
- Biznesplanu,
- Analiz finansowych,
- Prognoz,
- Badania rynku,
- Wsparcia przy wnioskach dotacyjnych na środki UE, projekty typu milionnastart.pl itp,
- (inna beczka) Audytu termomdernizacyjnego (energetycznego) budynku/instalacji co/instalacji cwo/opłacalności inwestycji w Odnawialne Źródła Energii (OZE),

to wspomogę, w formie umowy zlecenia.

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » pt 01 lip 2011, 12:46

Do końca tygodnia będę miał obiecane wnioski/biznesplany. Jeśli je chcecie, to dajcie znać na rozycki.michal at gmail.com .

NIE WYRAŻAM ZGODY NA ZAMIESZCZENIE ICH GDZIEKOLWIEK W INTERNECIE BĄDŹ DO MODYFIKACJI! PROJEKTY JEDYNIE JAKO PROJEKTY POGLĄDOWE - ZAMIESZCZONE NA NICH DANE OTRZYMAŁY DOTACJĘ 40.000ZŁ Z POKLU

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » pt 01 lip 2011, 12:51

tomek166 pisze:Ważne jest aby firmę utrzymać rok potem to już wszystko zależy od was nic nie zwracacie
jak byłem na szkoleniu to jasno w warunkach umowy było określone o 3 latach funkcjonowania firmy od zakończenia projektu przewidzianego w planie i na dodatek firma nie może przynosić strat.
Jeszcze trzeba uwzględnić sprawozdawczość w trakcie projektu do instytucji nadzorującej z wydawanych środków. To jest trochę buchalterii. Te pieniądze trzeba zainwestować a nie przejeść.

Biznes plan zawiera analizę rynkową przedsięwzięcia opatą o statystykę gospodarczą. Najczęściej lokalnego rynku. To nie mogą być dane z kosmosu.
Z boznes planu musi wynikać powodzenie projektu. To warunek konieczny.

To niezupełnie tak hop siup i dają pieniądze.

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » pt 01 lip 2011, 16:48

Piotrek, nikt nie mówił, że to jest łatwe i się dostaje kasę za free.

Co do inwestycji - to jest raczej logiczne. Jeśli ktoś wierzy w powodzenie swojego biznesu, to właśnie w tym celu uderzy po dotację.
Sprawozdawczość jest "oczywistą oczywistością" w przypadku dotacji UE. Nie zdziwiłbym się, gdyby do tego dochodziły kontrole.
Ile lat trzeba prowadzić działalność nie wiem. Nie wiem też, czy w każdym roku trzeba być rentownym, czy osiągnąć zamierzone wskaźniki.
Pozdrawiam,
M.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » pt 01 lip 2011, 17:57

Co do kotroli to są co najmniej 2.
Jedna przy wypłacaniu pierwszej transzy kwoty dofinansowania.
Druga tuż przed końcem terminu projektu.
Sprawdzana jest przede wszystkim dokumentacja finansowa i protokoły odbiorcze. Raczej nie wnikają w merytorykę projektu. Merytoryka oceniana jest w czasie konkursu projektów. Czasami są inne kontrole jak pojawiają się opóźnienia w sprawozdawczości lub beneficjent wnioskuje o zmianę harmonogramu.
To wszystko z własnego doświadczenia.

Byłem prowadzącym projekty, zarządzającym. Nie właściciem firmy, nie beneficjentem.

ODPOWIEDZ