Płyn hamulcowy.
-
- pisarz
- Imię: Jacek
- województwo: mazowieckie
Płyn hamulcowy.
Przymierzam się do wymiany płynu hamulcowego. Serwisówka podaje, że powinien być DOT 4. Przeglądałem oferty : można kupić DOT 4 np. Orlenu już za 12zł (230 st.), Motul RBF 600 za 48zł (312 st.), Motul 5.1 za 25zł. Wiadomo, że powinno się go wymieniać co 2 lata. Jeżdżę raczej spokojnie, zagotowanie płynu raczej mało prawdopodobne. Czy zalanie taniego Orlenu będzie zbyt niewłaściwe ( przez te dwa lata będzie z niego galareta) ?
- PBWroc
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
Nic Ci się galaretowatego z płynem nie stanie - oczywiście pod warunkiem, że masz szczelny układ i nie będzie ciągnął wody (olbrzymia higroskopijność płynu hamulcowego).
Niższa temperatura wrzenia (ORLEN - 230 st. C) absolutnie nie przeszkadza podczas nawet szybszej miejskiej i pozamiejskiej jazdy. Spadek sprawności hamowania może pojawić się podczas długiego obciążania hamulców - np. długie zjazdy załadowanym moto lub bardzo długie nawet na pusto. Ale i temu można zaradzić odpowiednio dobierając niższy bieg na zjazdach i wykorzystując moment hamujący silnika. A lepiej wymieniać orlena co rok czy max 2 lata niż motula zalać i zapomnieć o wymianach.
Niższa temperatura wrzenia (ORLEN - 230 st. C) absolutnie nie przeszkadza podczas nawet szybszej miejskiej i pozamiejskiej jazdy. Spadek sprawności hamowania może pojawić się podczas długiego obciążania hamulców - np. długie zjazdy załadowanym moto lub bardzo długie nawet na pusto. Ale i temu można zaradzić odpowiednio dobierając niższy bieg na zjazdach i wykorzystując moment hamujący silnika. A lepiej wymieniać orlena co rok czy max 2 lata niż motula zalać i zapomnieć o wymianach.
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
owszem, płyn do typowo "racing'owych" zastosowań, jeśli śmigasz cywilnie to niema sensu stosować go ponieważ szybciej "ciągnie" wodę i trzeba częściej zmieniać.jm31 pisze:Motul RBF 600 za 48zł (312 st.)
zastosuj motula 5.1 - różnica w cenie nie duża pomiędzy orlenem

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- klepacz
- Imię: Roman
Mogę sprzedać po taniościFakir pisze:zastosuj motula 5.1 - różnica w cenie nie duża pomiędzy orlenem

viewtopic.php?t=12432
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
Używałem w swojej VFR 2 razy płynu za 15zł firmy K2. Gotował się jak cholera, raz sróbowałem innego taniocha i było to samo. Podczas szybkiej jazdy, długich lub nagłych hamowań te płyny zaraz osiągają punkt wrzenia. Dopiero RBF 600 zapewnił mi komfort i pewność podczas wieczornych przejażdżek na całego.
Chociaż kumpel jeżdżący w Stuncie mówił, że raz nawet udało mu się RBF 600 zagotować w swojej CBR'ce
Chociaż kumpel jeżdżący w Stuncie mówił, że raz nawet udało mu się RBF 600 zagotować w swojej CBR'ce

Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
Jutro zamierzam wymieniać w swojej , kupiłem Textar DOT4 , czytając to zaczynam się baćVermilion pisze:Używałem w swojej VFR 2 razy płynu za 15zł firmy K2. Gotował się jak cholera, raz sróbowałem innego taniocha i było to samo. Podczas szybkiej jazdy, długich lub nagłych hamowań te płyny zaraz osiągają punkt wrzenia. Dopiero RBF 600 zapewnił mi komfort i pewność podczas wieczornych przejażdżek na całego.

- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
Zależy jak jeździsz. Jeżeli dajesz turystycznie to każdy płyn powinien dać radę (ale częściej go trzeba wymieniać, bo płyny są silnie higroskopijne, zwłaszcza te najtańsze).
PS. Pamiętajcie, żeby NIE wymieniać płynu hamulcowego w wilgotny dzień, chłodny dzień!! Podczas wymiany płyn wsiąknie tyle wody z powietrza, że punkt wrzenia spadnie sporo.
PS. Pamiętajcie, żeby NIE wymieniać płynu hamulcowego w wilgotny dzień, chłodny dzień!! Podczas wymiany płyn wsiąknie tyle wody z powietrza, że punkt wrzenia spadnie sporo.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
Jesli moge dołożyć swoje trzy grosze to tanie plyny hamulcowe nadają się do aut,motocyklem czesto osiągamy znaczne wieksze predkosci rzędu 150-250 km/h i tu nie trudno zeby płyn sie zagotował myśle więc ze nie warto oszczędać na bezpieczeństwie.Ja w warsztacie do motocykli używam Castola Response dot 4 temp.wrzenia 270 stopni,polecam również ATE typ 200 blue racing który ma temp.wrzenia 280 stopni.