Elektrownie atomowe

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"

Jaki jest Twój stosunek do budowania w Polsce elektrowni atomowych?

Jestem za, bo to dobra metoda pozyskiwania energii
42
62%
Jestem za, bo nie widzê alternatywy. Wybieram mniejsze z³o
14
21%
Nie mam zdania na ten temat. I tak przecie¿ niczego nie zmieniê i nikt nie spyta mnie o zdanie!
5
7%
Jestem przeciwnikiem budowania w Polsce elektrowni atomowych
7
10%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz
Imię: Piotr

Elektrownie atomowe

Post autor: Dresik » czw 07 kwie 2011, 22:24

Rozmawiając ze znajomymi spotykam się z najróżniejszymi opiniami na temat elektrowni atomowych. Zdania są bardzo podzielone. Zazwyczaj rozmowa wygląda następująco:

zwolennik- Elektrownie atomowe są opłacalne, nowoczesne i najbezpieczniejsze!

przeciwnik- Ale przecież są inne źródła energii...

zwolennik- te inne źródła energii to ściema, i tak jesteśmy skazani na atomówki, wcześniej czy później...

przeciwnik- Ale to potwornie niebezpieczne! Pamiętasz Czarnobyl?

zwolennik- Co tu porównywać! Teraz są nowoczesne elektrownie, zagrożenie jest praktycznie żadne!

przeciwnik- Tak? A "nowoczesna" elektrownia w Japonii?

zwolennik- Ale u nas nie ma trzęsień ziemi, tsunami i itp. katastrof...

przeciwnik- Ale zawsze znajdzie się jakiś terrorysta, albo jeszcze coś innego co zagrozi elektrowni...

zwolennik- Ale to nieuniknione, musimy wybudować elektrownię...

przeciwnik- Co w takim razie będziemy robić z masą odpadów silnie radioaktywnych? Francuzi wywożą je do Niemiec... co my z tym zrobimy???

zwolennik- Są na to sposoby, coś wymyślimy. Tak czy siak elektrownie wybudować musimy!

przeciwnik- Musimy, bo rząd jest naciskany przez wielkich tego świata, którzy na tym zarobią, tak?

zwolennik- co Ty gadasz ciemnoto!

przeciwnik- ...

Dalszy ciąg rozmowy jest znany :biggrin

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat???
:-)

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » czw 07 kwie 2011, 23:23

Ja uważam,że jak Japończycy podczas zagrożenia nie ogarneli tematu bezpieczeństwa to ...komu się to uda w chwili kryzysu???
Pomimo wielu zalet i korzyści płynących z elektrowni atomowych-zawsze one ędą bomą z opóźnionym zapłonem.

Dwa dni temu czytałem artykuł na temat budowy elektrowni w Zarnowcu.To było wielkie przedsięwzięcie z obcym,wielkim kapitałem,co najciekawsze:
np. prawie każdy kierowca wożący beton muszący spełniać pewne normy(a 50% było specjalnie tak robione ,aby tych norm nie spełnić) tak kręcił,że dziecią postawił po dwa domy.Inni na wyższych szczebelkach to dopiero kradli.Stołówki robotniczę zużywały 400%mięsa ponad potrzeby itd.

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Post autor: Diego » pt 08 kwie 2011, 00:07

Podobno mamy w łubkach gazu na 300 lat ,to zamiast nie do końca bezpiecznych elektrowni atomowych zacząć rozglądać się za gazowymi,które są ekologiczne,.Piece można zaprojektować tak ,żeby w razie czego spalać w nich węgiel,którego mamy dużo i do tego czasu wymyślą jak go spalić ekologicznie.
Za 300 lat skończy się ropa,gaz,węgiel atomówki będą działać wspomagane elektrowniami wodnymi i wiatrowymi.......a w domu będziemy mieć mini elektrownie na pedały :lol:

Kiedyś rozmawialiśmy o końcu świata i o tym jak bardzo jesteśmy uzależnieni od elektryki.Na dzień dzisiejszy nie mamy wyjścia i musimy myśleć o budowie atomówek,potrzebujemy prądu (i gazu) jeśli chcemy się rozwijać.
Pozostaje jeszcze kwestia czy potrafimy zapewnić bezpieczeństwo takiej elektrowni.......kurde nie wiem.Powstają nowe generacje ale wystarczy mały błąd,kataklizm i mamy "małą" Hiroszimę w Polsce.......

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » pt 08 kwie 2011, 00:26

Idealnie byloby gdyby zbudowac kilkanascie malych elektrowni i calkowicie odpanstwowic sektor energetyczny, a elektrownie nalezalyby do prywciarzy, w ostatecznosci do samorzadow. Tzw odnawialne zrodla energii to sciema, przyszlosc nalezy do atomowek, czy sie to komus podoba czy nie. A odpady? A wyslac to z piz** w kosmos na jakas orbite :)
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Kawa
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Kawa » pt 08 kwie 2011, 00:47

Jestem zdecydowanie ZA. A fanom atomu i nie tylko polecam:

http://www.youtube.com/watch?v=iXzeNyrcDI0

PS. A ty sie chyba Dresik nudzisz. Chyba dawno nikt Ci twojego reaktora nie przetrzepal :shock: :mrgreen: Wez sie zajmij koszeniem trawy, jazda na moto lub bałamuceniem małolat a nie tu o atomie rozprawiasz. A tak swoja droga to bardzo interesujace, ze nagle ni z gruchy ni z pietruchy rozprawiasz o energii JĄDROWEJ :/. Marzec już się skończył :biggrin

PS2.
Wniosek z tego jeden płynie
Nie czopery i nie chromy
Lecz motocykl w pół sportowy
Laskom sprawi zawrót głowy :D

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof

Post autor: VFRKrzysztof » pt 08 kwie 2011, 01:03

Oooo, znów jakiś ciekawy temacik :-) Jestem przeciwny budowie elektrowni atomowych w Polsce, gdyż uważam, że w naszym kraju istnieje potężny niewykorzystany potencjał, o którym dotychczas nikt nie pomyślał. Mamy całą masę pasożytów i szkodników, którym pozwalamy żyć jak pączki w maśle na nasz koszt, zamiast zapędzić ich do roboty. Na przykład 90 tysięcy więźniów i 60 tysięcy klechów i zakonnic. Gdyby zbudować kieraty, które by napędzały generatory prądu i te tysiące pasożytów by tymi kieratami kręciły, to mielibyśmy prądu pod dostatkiem i nie trzeba by było budować żadnego Żarnobyla :-)
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 08 kwie 2011, 07:44

Ja jestem za atomem - jest to na chwilę obecną chyba najbardziej energodajną elektrownią jaka można sobie wyobrazić :) . więcej szczegółów nie znam - nie jestem fizykiem :mrgreen: , ale mój starszy brciak jest i mówi że w atomie jest przyszłość :twisted:

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech

Post autor: śliniak290 » pt 08 kwie 2011, 08:04

zgadzam się z kiki , przecież mieszkamy w regionie bez trzęsień ziemi , u Japończyków codziennie są wstrząsy . W Polsce jest dużo możliwości pozyskiwania energii , lecz zanim u nas dojdzie do realizacji to mija duuuuuuuuużo czasu i bardzo dużo to kosztuje ( unieważniane przetargi , szfindle , łapówki itd. ).
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
juhass
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: śląskie

Post autor: juhass » pt 08 kwie 2011, 08:38

Po części jestem zawodowo związany z branżą energetyczną i wiem jak to wygląda z drugiej strony.
Praktycznie w 100% jesteśmy oparci na węglu (kamiennym i brunatnym) i w sumie nie byłoby w tym nic złego, bo mamy tego surowca pod dostatkiem, gdyby nie normy emisji CO2 narzucone przez unię. W najbliższych latach kończy nam się okres darmowych zezwoleń na emisję i rozpocznie się kupowanie pozwoleń na pełną skalę na rynku, gdyż limity nam przyznawane nie są wystarczające ze względu właśnie na fakt, iż produkujemy energię el. z węgla. Konieczność zakupów norm przez elektrownie wymusi znaczne podwyżki cen energii i sprawi, że nasza energetyka nie będzie wogóle konkurencyjna- będziemy niejako zmuszeni do zakupu energii, dużo tańszej od naszej, poza granicami kraju (stąd pewnie projekt rosyjskiej elektrowni atomowej w obwodzie kaliningradzkim).
Nasze obecne bloki energetyczne są w dużej mierze całkowicie wyeksploatowane, nieefektywne, a nowe przez dobre 20-30 lat prawie nie powstawały. W ostatnich latach coś się dzieje w kierunku wzrostu mocy, jednak wszystko rozbija się o przyszłość darmowych norm emisji CO2- jak ich nie dostaniemy, nowe inwestycje w bloki węglowe mijają się z celem.
Moim zdaniem nie ma ucieczki przed energetyką atomową, jest to najtańszy sposób pozyskiwania energii i paradoksalnie, najbardziej ekologiczny z realnych na dużą skalę. Energetyka odnawialna? to się nie sprawdzi i nigdy nie pozwoli osiągnąć wymaganej mocy.
Na tę chwilę powinniśmy mieć już ze 2 atomówki, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo energetyczne. Kwestia nie jest w tym "czy" lecz w "jak"- musimy zadbać o jak najlepsze zabezpieczenia i zakup optymalnej ze względu na bezpieczeństwo, technologii.
Panowie- nie uciekniemy przed tym! Zresztą spójrzcie na naszych sąsiadów- Niemcy ciągle rzucają hasła o rezygnacji z atomu, a jakoś się do tego nie spieszą...

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz

Post autor: Dresik » pt 08 kwie 2011, 10:19

Kawuś, ja po prostu lubię, kiedy na forum się dyskutuje :smile:
W pozostałych działach o motocyklach, a w dziale OT o wszystkim ;-)
Mamy tu wielu mądrych ludzi, można się czegoś ciekawego dowiedzieć, nauczyć :mrgreen:
W dodatku nie popełniłem ostatniego błędu i założyłem jeden konkretny temat z jednym pytaniem :smile: Odpowiedzi ku mojej uciesze się na ogół na poziomie, na pewno na wyższym poziomie, niż ten, jaki reprezentują politycy :smile:

Nie nudzę się i zapewniam, że jeżdżę cały czas, nakręciłem już pierwszego tysiaka :razz:
A kawałek z youtube dobry :lol:
Kawa pisze: Wniosek z tego jeden płynie
Nie czopery i nie chromy
Lecz motocykl w pół sportowy
Laskom sprawi zawrót głowy :D

Nie motocykl odlotowy
sprawia laską zawrót głowy!
Laski chętniej ściągają majtki,
gdy zobaczą dresik Nike

:biggrin

[ Dodano: |8 Kwi 2011|, o 10:22 ]
juhass pisze:Niemcy ciągle rzucają hasła o rezygnacji z atomu, a jakoś się do tego nie spieszą...
bo oni najbardziej się boją, że my wybudujemy :mrgreen: myślą sobie- no tak, nie potrafią solidnie wybudować drogi, bo podkradają za plecami szefa kruszywa i sam asfalt, kradną na każdym kroku, na każdej budowie znika cement i inne materiały, to dlaczego mają się solidnie zająć el. atomową? :biggrin i się boją chłopaki, bo wiatry ze wschodu czasem jednak wieją :evil
:-)

Kawa
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Kawa » pt 08 kwie 2011, 11:56

Dresik pisze:
Nie motocykl odlotowy
sprawia laską zawrót głowy!
Laski chętniej ściągają majtki,
gdy zobaczą dresik Nike
No i tutaj niestety musze jeszcze bardziej obnizyc poziom dyskusji, bo niestety wyszedl z ciebie Dresiku prawdziwy dres. Bo jak zwykle, jak nie wiadomo o co chodzi, to dresowi chodzi o sciagniecie czyichs majtek. Ja tu pisze o zawrocie glowy, motylkach w brzuszku, o tym, ze chodzisz metr nad ziemia, a ten mi od razu golym tylkiem swieci. Jednak ta branża XXX wypacza ludziom swiatopoglad :P :biggrin

A niemcy to sie boja, ze nie tylko samochody , ale tez atom bedziemy chcieli im zwinąć :lol.

Awatar użytkownika
Radarro
klepacz
klepacz
Imię: Radek
województwo: śląskie

Post autor: Radarro » pt 08 kwie 2011, 12:20

juhass, to robimy w podobnej branży :)
Ja robiłem w firmie, która głównie produkuje elektrownie atomowe :grin:
Z Niemcami jest (było) dziwnie - najpierw stawiali elektrownie, potem po Czarnobylu je zamykali (stare bloki), remontowali i usprawniali nowsze, trend był na TAK. Teraz po Fukuszimie znowu jest trend na NIE. Ale generalnie w niemieckim społeczeństwie jest trend na nie dla atomu, po części z powodu odpadów jakie magazynują.
Po drugie, oni jednak próbują usprawniać moce tego co mają (węgiel, gaz, sporo wiatraków + niedługo Nord Stream). Więc mogą sobie pozwolić na odejście od atomu - pytanie na jak długo.

A odpady radioaktywne są z ... Francji, bo tam jest e Europie najwięcej elektrowni atomowych. społeczeństwo jest na tak, korzystają z tego szeroko. ZTCP to chyba 50 % energii we FR jest z atomu, głównie państwowe z firmy EDF. Do tego firma Areva, w której ma udziały FR rząd aktywnie sprzedaje generatory w świat (są jednym z oferentów dla PL i Sarkozy za tym sporo lobbuje :)

Mapka reaktorów we Fr tutaj:
http://www.world-nuclear.org/info/inf40.html
jest to ilość porównywalna do tych w Japonii, ale tam są one oczywiście gęściej położone, bo warunki geologiczne są inne.

w JP jak wiemy BARDZO duży nacisk kładzie się na wyrzytmałośc sejsmiczną wszystkich budynków, a tak ważnych jak reaktory przede wszystkim. Inna sprawa, że Japończycy nie przewidzieli aż takiej katastrofy - pytanie czy mogli?

Ja jestem na tak dla atomu, porównując do warunków francuskich i niemieckich. No i do tego, że w koło nas każdy sąsiad ma i żyją - a są to wszystko zmodernizowane reaktory oparte na technologii Czarnobyla.
V4 + R6 Brotherhood :-D
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof

Post autor: VFRKrzysztof » pt 08 kwie 2011, 12:40

Dresik znów mnie strofuje na PW i to za co :?: :?: :?: Za innowacyjny i proekologiczny pomysł :-) To, co się dzieje w tym temacie, to już ludzkie pojęcie przechodzi. Offtop w offtopie pisany wierszem. Jeśli ktoś chce pisać wiersze, to niech pisze na temat. Dam przykład:
Nikt nie wymyślił przez całe lata
Że prąd wytwarzać można w kieratach
I aby wartko płynął pod strzechy
Niech nimi kręcą zbiry i klechy
I dniem i nocą, w wojskowym drylu
Po chooy reaktor nam w Żarnobylu?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
muchaok
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: muchaok » pt 08 kwie 2011, 14:29

Krzysztof, jesteś moim rymowanym mentorem. Może dlatego, że poniekąt podzielam Twój pogląd, tyle że niektórym więźniom bym odpuścił ;)
Każdego dnia powiększa się lista ludzi, którzy mogą pocałować mnie w dupę.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » pt 08 kwie 2011, 16:11

Ja to pamietam jak w technikum mialem na godzinie wychowawczej jakies spotkanie z wiezniami, ze niby mieli nam mowic zeby nie popelniac przestepstw itp. Koles z Mlodziezy Wszechpolskiej wstal i powiedzial, ze Polska powinna podpisac z Rosja jakis pakt i przekazywac jej za darmo naszych wiezniow pozbawionych wszelkich praw, Rosjanie maja doswiadczenie w zmuszaniu ludzi do pracy, a ze 3/4 nie przezyje pierwszej zimy... a kto im kazal krasc/gwalcic/mordowac?
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

ODPOWIEDZ