"Sezon na motocykle- pasje czy brawura"

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » ndz 27 mar 2011, 22:30

Też uważam że zachowanie kierowców samochodów do motocykli nie jest takie złe.
Jak w każdej społeczności i tu są czarne owce ale statystycznie jest nieźle.
W swojej pamięci mam dosłownie kilka przypadków złosliwej akcji puszkarzy wobec motonitów.
Dość długo już śmigam i na moto i za kółkiem.

Jeden szególnie mi zapadł w pamięci.
Dawno temu. Na Targowej w Warszawie stoją w korku samochody. Ja też w puszcze. Pomiędzy nimi ludzik na czoperku toczy się do przodu na linię światęł. Ma jesze z 50 metrów. Kiedy mija ciężarówkę, jej kierowca gwałtownie skręca kierownicą koła i wysuwa się ze swego pasa zmniejszając szczelinę pomiędzy rzędami samochodów. Czoperek stara się przecisnąć pozostającym miejscem, a kierowca ciężarówki jeszcze bardziej wysuwa się ze swego pasa potrąca czoperka i prawie go przewraca. Na to motonita stawia na boczną nóżkę swojego chroma, schodzi,
z kieszeni wyciąga sprężynowy nóż, wbija w przednią oponę ciężarówki, przekręca go i czeka.
Samochód w ciągu kilku sekund osiada na feldze. Motonita czeka dalej z nożem, ale kierowca nie wycgodzi. Nawet nie jest w stanie nic powiedzeć.
W tym momencie światła zmieniają się na zielone. Samochody ruszają robiąc przestrzeń, motocyklista wsiada na swojego jednoślada i znika po drugiej stronie skrzyżowania w kierunku mostu.
Gruzowik jak stał tak się nie ruszył. Całość akcji trwała może pół minuty, może minutę.

Ta śmieszna aczkolwiek prawdziwa historia jest jednocześnie tragiczna. Wiecie ile kosztuje opona do ciężarówki? :grin:

Jeżeli trafiają się złośliwcy to traktuję ich jak marsjan. Jestem niewiarygodnie zdziwiony i omijam ich z daleka. Tyle. Nie przesadzajcie z tą złośliwością. To przede wszystkim BEZMYŚLNOŚĆ puszkarzy.
Trzeba po prostu myśleć za nich.

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » ndz 27 mar 2011, 23:06

z jednej strony dobrze ze tak zrobil bo chamstwa wobec motocyklistow jest mnostwo,ale z drugiej strony jakby tak trafil na jakiegos krewkiego bandziora za kolkiem to pewnie krew by sie polala.
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

Awatar użytkownika
Dżambo
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Dżambo » ndz 27 mar 2011, 23:29

Pamiętajcie ze takie a nie inna opinie o nas powstają przez garstkę ludzi....
Czarne owce widać najbardziej
73 55 88
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić :)

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » ndz 27 mar 2011, 23:37

Dżambo pisze:Pamiętajcie ze takie a nie inna opinie o nas powstają przez garstkę ludzi....
A ja nadal obstaję przy tym, że to nie garstka, tylko ogół. GARSTKA, to ci, którzy jeżdżą przepisowo. I to pewnie dlatego, że to ich pierwszy sezon, i się jeszcze boją jechać szybciej. Skończmy już z tym "To inni jeżdżą za szybko. Ja jeżdżę ostrożnie i nie jestem piratem drogowym :rozgladasi ."... bo to takie trochę "ja nie jestem różowa dupa" (Kórt i Albin).

Oczywiście, nie mówię, że każdy naparza cały czas, ile fabryka dała. Ale takie gadki i wygładzanie, "że patrzy się na motocyklistów przez pryzmat stereotypu, który dawno już jest nie prawdą", i to w czasach, kiedy ludzie prosto po kursie kat. A kupują piękne sportowe maszyny mające 3s do setki, to trochę przesada, nie uważacie?

Awatar użytkownika
Poldek13
pisarz
pisarz
Imię: Robert

Post autor: Poldek13 » pn 28 mar 2011, 08:08

A ja nadal obstaję przy tym, że to nie garstka, tylko ogół.
Ja niestety Groszek nie zgadzam się z tym. Ja kiedyś też byłem pewnym wykolejeńcem (na szczęście mi już minęło) i zapierniczałem ile fabryka daje. Wyrosłem z tego ale wiesz co, miałem tylko 1 kumpla z którym robiliśmy te extremy, reszta znajomych jeździła normalnie, mogę wręcz powiedzieć nawet reszta miasta. Więc wiem, że szajbusów jest mniej.
Za to napiszę tak, śmigam często na Czechy lub na Wrocław A-4 i wiesz co, ja też przywale ponad 200 jak warunki pozwalają ale ile razy puszką siedzą mi na tyłku, a ile razy robili dziwne manewry że włosy miałem dęba.
Smignij kilka razy autostradą to zobaczysz ile puszek i z jakimi prędkościami jeździ, ale nie to jest najgorsze, bo zapie...ć można i jest pewna różnica bo na moto zapierniczasz i nie słyszałem żebyś wtedy komuś robił kawały czy specjalnie go spychał przy ponad 200 z drogi, a puszki akurat tak potrafią robić

[ Dodano: |28 Mar 2011|, o 08:16 ]
Kiedyś śmigałem koło 150-160km/h i widze auto, jedzie lewym pasem na Częstochowe, już mam łapać za hamulec ale widze że robi mi miejsce od lewej strony. Więc dalej tą stałą prędkością jadę, już myśle że trzeba podziękować jak go minę a tu będąc na wysokości jego drzwi gość robi nagły manewr i te 160km/h jechałem trawą milimetr od metalowej barierki. Ku...wa wyobraź sobie-czy tak zrobiłby komukolwiek np motocyklista??? nigdy w życiu. Więc naprawdę nie mamy się do czego przyznawać że jesteśmy MY tymi złymi i mamy to przyjąć. Motocykliści na całym świecie tak jeźdźą jak u nas, tylko na zachodzie jest inna kultura, tam wiedzą że lepiej cie przepuścić niż zrobić na załość
Takich przypadków przez lata miałem naprawdę wiele więc bedę upierał się przy soim
Ostatnio zmieniony pn 28 mar 2011, 08:17 przez Poldek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Poldek

ODPOWIEDZ