"Czy uważasz, że wpłaty pieniężne na konta VFR-OC lub użytkowników forum przy organizowaniu zbiórki ( np. gdy część idzie na cele charytatywne) powinny być wyszczególniane publicznie na forum ogólnodostępnym ? "
Ale chyba jest ktoś taki jak Skarbnik Stoważyszenia, bądź jeśli to jest akcja regionalna to powinna być nominowana oficjalnie osoba, która spina i rozlicza daną imprezę. Lista oficjalna powinna istnieć ale tylko do wglądu organizatora (skarbnika) oraz jednostkowe informacje dla osób które wpłaciły (dostaniesz info tylko o swojej wpłacie) aby nie było jak mowisz wasyl'ku podejżeń o nadużycie. 99,9% osób które wpłacają nie robią tego dla sławy i rozdmuchu, ale zawsze pozostaje ten 0,1% społeczeństwa.C_L_K pisze:Nie ma kogoś takiego jak Skarbnik Forum.
Madziu, wydaje mi się (zresztą potwierdził to w swoim poście Wasyl), że jeśli mówimy o upublicznianiu wpłat, to nie po to, żeby dodawać punkty do lansu, lecz żeby "mieć jasną sytuację".KAWOWA pisze: Tutaj nie ma miejsca na WYSTAWIANIE OCEN za zaangażowanie i wpłacanie.
Zaufanie jak najbardziej jest ważne. Nie wpłacił bym złamanego grosza na konto kogoś komu nie ufam. Jednak w świetle pewnych, znanych Ci wydarzeń, zawsze może znaleźć się ktoś kto dziś ufa a jutro już nie. I dla tego gdybym to ja robił zbiórkę chciałbym zabezpieczyć się przed tym, aby przypadkiem nie zostać ewentualnym bohaterem jakiejś teorii spiskowej.Achmed pisze:a gdzie zaufanie? pytam ?
czyli masz podobne podejście do mojego. Rozumiem jednych i tych, którzy chcą być fear wobec drugich, ale trzeba to jakoś rozwiązać. Jest konto VFR-OC.C_L_K pisze:Poruszyłeś Przemo "ciężki" temat. Ciężki, bo sam się mocno nad tym zastanawiałem ostatnio i moje zdanie jest takie, że jako wpłacający nie chciałbym upubliczniania kwoty. Jeśli jest jakaś ściepa dobrowolna to każdy wpłaca ile może i już. Nikt przecież nie liczy na to, że jak wpłaci o jedno zero więcej niż inny to zdobędzie dodatkowe punkty do szacunu. Ale z drugiej strony, jeśli to ja bym akurat zbierał na jakiś cel to chciałbym koniecznie upublicznić takie info (kto i ile) żeby przypadkiem nikomu przez myśl nie przeszło, że jakiś nawet jeden grosik mógł się w trakcie zbiórki "zawieruszyć". Wiadomo, że jeśli robimy jakąś zbiórkę to ma ona konkretny cel i że zawsze osoba zbierająca jest znana w realu i jest obdarzana naszym zaufaniem. I dla tego właśnie jak decyduje się na wpłatę to nie chcę kwoty upubliczniać, ale jednocześnie sam zgodziłbym się na zbieranie tylko wtedy gdybym mógł takie dane jasno i czytelnie przedstawić. Może i pewnym rozwiązaniem tej sytuacji była by opcja trzecia z Twojej ankiety. Jest tylko jeden problem. Nie ma kogoś takiego jak Skarbnik Forum. Na forum są tylko userzy i wśród nich kilku czarnuchów od brudnej roboty (admini i moderatorzy). Także tak jak pisałem wcześniej, temat jest ciężki ale żeby nie było swój głos oddałem
dokładnie.... ale widać trzeba rozwiązać sensownie te sprawę ... jeśli ma być na zasadzie "zaufanie" .... to nie pokazywać w ogole wplat...jedynie osoby wpłacające...żeby wiedzialy, że kasa doszła.a gdzie zaufanie? pytam ?
masz tak lub nie, ANKIETA dotyczy właśnie pokazywania PLN.kruhy pisze:dodajmy powyższą opcję do ankiety tj. kto wpłacił ale bez ujawniania kwoty
tak też wolałbym robić.Fred pisze:Ja jak organizowałem zbiórki to robiłem to bez upubliczniania kwot. Później przesyłałem Maćkowi wyciągi z historii wpłat żeby wszystko było w porządku. Wg mnie sprawdziło się to i nie mieliśmy problemów
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości