Oliwa do V-tec
-
- teksciarz
- Imię: Piotr
Oliwa do V-tec
Mam małe pytanie odnośnie oleju do silnika do Vitka ,szukałem tu ale nie znalazłem tego co mnie interesuje najbardziej.Ciekawi mnie czy Honda a zwłaszcza chodzi mi o model v-tec ma jakiś dedykowany olej do silnika,zwłaszcza że wymiana ma przedłuzone przebiegi.W serwisówce piszą jedynie jakie ma spełniać normy .Te spełnia zarówno motul jak i castrol który jest troche droższy.Ja wszystko przy motorach (bez elektroniki) robie sam, wiec nie pojade do serwisu na wymiane płynów eksploatacyjnych ,bo wiem że zrobie to lepiej i duuużo taniej .Pytam zwłaszcza tych co serwisują swoje vitki czym tzn jakim olejem zalewają wam silniki
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
Trzeba pamiętać że firmy podpisują umowy na dostarczanie środków chemicznych smarnych itp z innymi firmami i np honda będzie zalecała repsol bo z nimi ma umowe , triumf w zeszłym roku miał umowę z motulem i to zalecali zalewać do wszystkich swoich sprzętów zalecałbym trzymać się specyfikacji technicznych oleju, dobierając olej a nie producenta oleju względnie producenta sprzętu 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- kamil grudziadz
- klepacz
- Imię: Kamil
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
- 8Bodzio8
- pisarz
- Imię: Tomek
Przez Hondę zalecany jest Półsyntetyk 10W/40. Co do marki to już twój wybór. U mnie od początku w serwisie był zalewany Castrol GPS ludzie też sobie chwalą Motula. Część zalewa nawet syntetykiem ale myślę że lepiej trzymać się zaleceń producenta.
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. 

- michał RC 46
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
Co to znaczy, że zalewa nawet syntetykiem? nie przesadzaj GPS to lać możesz ale do silników już ze znacznym przebiegiem, ale do do V-teca to tylko syntetyk, chyba że ktoś ma już nakręcone powyżej 100 tyś.8Bodzio8 pisze:Przez Hondę zalecany jest Półsyntetyk 10W/40. Co do marki to już twój wybór. U mnie od początku w serwisie był zalewany Castrol GPS ludzie też sobie chwalą Motula. Część zalewa nawet syntetykiem ale myślę że lepiej trzymać się zaleceń producenta.
- 8Bodzio8
- pisarz
Nie jestem mechanikiem ale taką informacje również uzyskałem w serwisie Hondy. Ciekawy jestem jak zalewacie swoje VTEC ki syntetyk czy półsyntetyk.
W załączeniu prt sc z manuala.
W załączeniu prt sc z manuala.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. 

- 8Bodzio8
- pisarz
W manualu wymagają klasy lepkości JASO.
Nie wiem czy pełny syntetyk ma taką klasę. Castrol GPS spełnia
CASTROL POWER 1 GPS
Klasa lepkości: SAE 10W-40
Klasa jakości: API SJ, JASO MA
CASTROL POWER 1 GPS

- kamil grudziadz
- klepacz
- Imię: Kamil
- Kontakt:
-
- pisarz
- Imię: Adam
nigdzie nie jest tam (manual) napisane, że wymagany jest olej półsyntetyczny8Bodzio8 pisze:W manualu wymagają klasy lepkości JASO.
CASTROL POWER 1 GPS
dlatego chciałem to uściślić, bo napisałeś nieprawdę, co nie znaczy, że zalałeś zły olej.

JASO to norma (Japanese Automotive Standards Organisation). JASO MA dotyczy silników 4T i dlatego w manuala tak napisali.
ponadto przeczytaj ten wątek wykład na temat oleju
Adam