porady informatyczniej potrzebuje

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

porady informatyczniej potrzebuje

Post autor: scibor » czw 06 sty 2011, 10:21

Moje wkur.... rozczarowanie zwiazane z probami sensownego uzyskania internetu stacjonarnego osiagnelo dzis apogeum, w zwiazku z czym z rozkosza pozwole sztywnej pale TPSA zmurszec od nieuzywania i bede mial z tego powodu ogromna satysfakcje.

A teraz pytanie do kogos kumatego w sprawach internetu bezprzewodowego.

Mam w domu dwa komputery stacjonarne. Chcialbym na obu miec internet - z roznych wzgledow padlo na bezprzewodowy blueconnect i wybor tej akurat uslugi nie jest tematem tego postu.
Aktualnie mam podlaczony jeden komputer za pomoca kabla do telefonu Nokia 3110c z karta blueconnect, ktory robi za modem. Chce miec internet na obu komputerach z tej jednej karty blueconnect. Co potrzebuje zeby cos takiego stworzyc? Rozumiem ze do obu komputerow musze cos wetknac w USB, pytanie co konkretnie, zeby te oba "cosie" sie widzialy i chcialy wspolpracowac? I czy w kompie musze miec zainstalowane jakies sterowniki tudziez inne oprogramowanie? Mile widziane przykladowe linki do konkretnych "cosi".

Bo zakladam, ze przy obecnym poziomie technologii polaczenie tych dwoch komputerow jakims kablem byloby po prostu... niewlasciwe? niestosowne? Chyba, ze sie da?

Za pomoc z gory dziekuje.

Awatar użytkownika
adi610
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: adi610 » czw 06 sty 2011, 10:31

Jakie masz urządzenie sieciowe ?
Kartę sieciową LAN, WiFI ..?

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » czw 06 sty 2011, 12:14

Widzę 3 rozwiązania:
- Modem USB w jednym komputerze, udostępnione połączenie dla drugiego. (2 karty sieciowe + kabel p2p)
- Router z wbudowanym modemem (GSM CDMA HSDPA) - moim zdaniem najlepsze rozwiązanie
- Router z możliwością podpięcia modemu USB
http://allegro.pl/edimax-3g-6200n-route ... 88919.html

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz

Post autor: scibor » sob 08 sty 2011, 09:09

adi610 pisze:Kartę sieciową LAN, WiFI ..?
WiFi nie, karta sieciowa, hmmm, nie wiem, w kazdym razie w glownym kompie na pewno padla, bo jak jeszcze mialem neostrade to musialem przepiac livebox z kabla sieciowego na USB
Wojtek86 pisze:- Router z wbudowanym modemem (GSM CDMA HSDPA) - moim zdaniem najlepsze rozwiązanie
no dobrze, ale z tego co widze to router podlaczam do glownego kompa, a w drugim co ma byc zeby sie widzialy?

adjar
klepacz
klepacz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: adjar » sob 08 sty 2011, 15:40

scibor pisze:no dobrze, ale z tego co widze to router podlaczam do glownego kompa, a w drugim co ma byc zeby sie widzialy?
Do routera podłączasz oba kompy - właśnie do tego służy router. Możesz do niego podłączyć wiele kompów, tyle, ile router pozwala, i tworzysz sobie w ten sposób swoją sieć wewnętrzną. A jeśli router ma połączenie z siecią zewnętrzną - pozwala Ci Twoją sieć połączyć z internetem.
W obu kompach oczywiście potrzebne są karty sieciowe, i do routera kabelkiem, albo przez WiFi.

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz

Post autor: scibor » sob 08 sty 2011, 16:01

acha, ale jezeli do kompa glownego podlacze router z wifi, a drugi komp (na drugim koncu domu) nie ma wbudowanego wifi to moze dokupic cos jakby adapter (jak to sie fachowo nazywa?) i w ten sposob skomunikowac te dwa kompy?

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » sob 08 sty 2011, 16:06

Kupujesz karte sieciową z Wifi. Możesz ciągnąc przez dom kabelek:

Pierwsza opcja:
1 komputer (karta sieciowa) ===========router=========== 2 komputer (karta sieciowa)

Druga opcja:

1 komputer (karta sieciowa) ===========router ~~~~~~~~~~ 2 komputer (karta sieciowa WiFi)

=== kabel
~~~ bezprzewodowo

:biggrin

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » sob 08 sty 2011, 16:40

jeśli są routery z czytnikami kart sim (dawno sie nie interesowałem tym tematem, więc nie wiem), to będzie to najlepsze rozwiązanie, jeśli nie tak, to ze złączem usb jako dosył neta (oznaczone jako WAN).
W żadne udostępniania połączenia miedzy kompami sie nie baw, bo to zamula i zawsze jeden komp musi chodzić, żeby drugi miał net.
Jaki typ połączenia? Jak wolisz, jak będzie działać. To dwa warunki.
Jeśli nie masz grubych ścian i wielu ich po drodze między anteną rutera a kartą wifi w kompie to wifi może być, w bloku się rzadko sprawdza taki patent. Po skrętce zawsze to połączenie jest stabilniejsze, chyba że masz np. laptopa i uzywasz go glownie w jednym pomieszczeniu, to tam postaw sobie ruter z wifi, a do drugiego kompa dociągnij sobie skrętkę ;)

Karta sieciowa LAN to koszt ok 15zł ;), karty wifi są zazwyczaj na usb - od ok 50zł, router pewnie ok 150zł.

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Re: porady informatyczniej potrzebuje

Post autor: Rozan » czw 14 lip 2011, 16:16

Mam problem z założeniem tematu, więc ten podbijam.

Cześć,
sprawa wygląda tak: sieć LANowską mam w domu położoną od ~10-15lat. Zawsze wszystko śmigało po kablu, jednakże obecnie potrzebuję dostępu do WIFI. Tutaj pojawia się mój problem. Router ma antenkę itp. WiFi działa, nikt mi nie kradnie przez niego netu. Jednakże zarówno na iPhonie 3G, Nokii X6-00 i ThinkPadzie T420 mam do czynienia z tym samym problemem:
1) net chodzi woooolno (download przez uTorrent ok. 2Kbps, wczytanie stronki średnio 5-10s)
2) sieć przez wifi chodzi woooolno (przesłanie 20-30stron tekstu na drukarkę sieciową bardzo często kończy się niepowodzeniem)
3) sieć często zrywa połączenie (np. w tym momencie, czyli powiedzmy 5min od wejścia na forum).
Dodam, że korzystam w tym momencie z wifi będąc oddalonym od routera o jakieś 0,5-1m, a standardowo do 5-8m.
Router to jakiś netgear. Jeśli jest to ważne, to sprawdzę dokładnie model. Net jest z tepsy (neozdrada).
Ja się na tym nie znam, więc mogę jedynie klikać to, co mi polecicie, lub wrzucać tutaj screeny dostępnych opcji.

Dodam, że po LANie wszystki działa ok na 3 kompach stacjonarnych (z czego jeden nie widzi drukarki sieciowej - jakby poza wyżej wymienionym problemem ktoś wskazał, jak można dodać drukarkę ręcznie np. po jej IP byłbym wdzięczny) - połączenie jest stabilne, czasem router resetuję (ok. 1x dziennie, z samego rana :P). Mam też za plecami LiveBoxa dawanego do neostrady (więc mogę na nim coś przetestować), jednak nawet go nie podłączam (poza momentami, w których mi tv od tpsy padnie).
Z góry dzięki za chęć wsparcia,
Różan

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz

Post autor: Lukaszny » czw 14 lip 2011, 19:31

Trudno na odległość stawiać diagnozę - ale w grę wchodzą dwie możliwości. Albo ruter jest źle skonfigurowany (zacznij od przywrócenia mu ustawień fabrycznych), albo ruter jest uszkodzony i dla testu trzeba byłoby podpiąć inny i sprawdzić jak wówczas chodzi wi-fi.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: mrf » czw 14 lip 2011, 21:05

przewal ruter do ustawien fabrycznych i zrob sobie od nowa wifi (moze nowy firmware wgraj?)
przypisujesz sobie adresy ip po dhcp czy statycznie (konflikt ip?)
ten router nie ma uszkodzonych antenek/nie spadl Ci kiedys?
A Rh POSITIVE

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: mrf » czw 14 lip 2011, 21:08

a co do drugiego pytania to start > drukarki i urzadzenia > dodaj drukarke > drukarka sieciowa ,bezprzewodowa itp > drukarki nie ma na liscie itd

w ogole to sprawdz czy odpowiada adres ip tej drukarki z tego kompa
A Rh POSITIVE

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 15 lip 2011, 00:44

zacznij od aktualizacji oprogramowania routera. jesli napotkasz problemy moge Ci zdalnie pomoc, w wolnej chwili. wiecej na PW
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » pt 15 lip 2011, 15:09

Dzięki wszystkim,
pobuszowałem troszkę w necie i niestety ten typ tak miewa, jak się w złą partię wstrzeli. Hard resety, upgrade softu itp. nie pomaga ludziom.

Odradzam netgear dgn1000.

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 15 lip 2011, 16:29

poka jakieś linki na ten temat.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

ODPOWIEDZ