Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
-
timi
- teksciarz

- Imię: Tomek
Witam!!!
Czy ktoś zna się na tym i mógł by mi pomóc kupić tłumiki z USA wystawione na ebay?? Ja się na tym kompletnie nie znam. Allegro ogarniam, ale tam jakieś PayPale, a w dodatku mój English is very zły. Założyłem konto na ebay.pl znalazłem aukcje która mnie interesuje, wysyłają do Polski, ale czy mam przelać $ czy złotowki nie mam pojęcia. Najlepiej jak by ktoś miał tam konto, ja przelałbym mu kaske, a on ogarną resztę oczywiście nie za darmo

albo napisał mi tutorial krok po kroku co mam zrobić to załatwię to sam.
I jeszcze jedno pytanko, czy przy zakupie tłumików ze Stanów muszę doliczyć jakieś cło lub inne podatki???
Pozdrowionka
PS. sprawa nie jest jakaś pilna ale w styczniu pasowało by temat ogarnąć.
-
binio
- klepacz

- Imię: Łukasz
Moge Ci to ogarnac jak chcesz. To proste jak jeb***

Mam konto i na ebayu i na paypalu wiec jesli bedziesz chcial wyslij mi linka do aukcji to Ci kupie i zrobie przelew z paypala.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.
"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"
-
timi
- teksciarz

Moge Ci to ogarnac jak chcesz. To proste jak jeb*** Mam konto i na ebayu i na paypalu wiec jesli bedziesz chcial wyslij mi linka do aukcji to Ci kupie i zrobie przelew z paypala.
No to świetnie, powiedzmy że wstępnie jesteśmy umówieni, powiedz mi jeszcze czy orientujesz się co do cła przy takim zakupie???
-
Wojtek86
- klepacz

- Imię: Wojtek
-
Kontakt:
Cło płacisz od wartości podanej przez sprzedającego w deklaracji (+ przesyłka) lub od wartości ubezpieczenia paczki lub od wartości wyceny wykonanej przez Centralny Urząd Pocztowy. Dlatego warto wpisać w deklaracji, iż są to części używane o małej wartości (ubabrać je trochę olejem

) wtedy jest szansa uniknięcia płacenia cła. Nie wiem czy tą samą metodą można uniknąć płacenia Vatu.
-
timi
- teksciarz

Wojtek86 pisze:Cło płacisz od wartości podanej przez sprzedającego w deklaracji (+ przesyłka) lub od wartości ubezpieczenia paczki lub od wartości wyceny wykonanej przez Centralny Urząd Pocztowy. Dlatego warto wpisać w deklaracji, iż są to części używane o małej wartości (ubabrać je trochę olejem ) wtedy jest szansa uniknięcia płacenia cła. Nie wiem czy tą samą metodą można uniknąć płacenia Vatu.
No to ładne kwiatki

Tego nie wziąłem pod uwagę w obliczeniach

Więc coś mi się wydaje że sprawa TBros-ów właśnie zrobiła się nieaktualna

niestety nie mogę sobie pozwolić na zapłatę więcej niż 2k a doliczając cło i Vat od 2k to wyjdzie dużo dużo więcej... szlag by to trafił, szybciutko sprowadzili mnie na ziemię
Dzięki Panowie za pomoc i Wesołych
-
Wojtek86
- klepacz

-
Kontakt:
Najlepiej mieć kogoś znajomego w US. Znajomy przepakuje paczkę i wyślę. W takim wypadku jest duża szansa uniknięcia CŁA i VATu.
Do mnie znajomy wysłał grill gazowy o sporej wartości. O dziwo obyło się bez cła i vatu

Ale to raczej ruletka.
-
timi
- teksciarz

Wojtek86 pisze:Najlepiej mieć kogoś znajomego w US. Znajomy przepakuje paczkę i wyślę. W takim wypadku jest duża szansa uniknięcia CŁA i VATu.
Do mnie znajomy wysłał grill gazowy o sporej wartości. O dziwo obyło się bez cła i vatu Ale to raczej ruletka.
Mam taką osobę, ale tak jak piszesz to ruletka, wydechy będą nowe, ładne i błyszczące i dosyć ciężkie więc wątpię że jakiś celnik się do nich nie przyczepi, a jak się przyczepi to 22% VAT i z 7% cła

a to już by mnie zabolało

PS. a jak na złość nigdzie indziej nie można tych TBrosów znaleźć poza USA - co za firma...
-
binio
- klepacz

Posluchaj, najlepiej jakbys dogadal sie ze sprzedajacym, zeby napisal Ci na paczce GIFT o wartosci powiedzmy 30$ i nie wkladal zadnych paragonow do srodka. Wtedy nic nie bedziesz musial placic. Najlepiej poszukaj w necie czy czesci motocyklowe trzeba clic (nie jestem pewny). No i pamietaj, ze placisz podatek i clo od wartosci zadeklarowanej

Nikt nie bedzie Ci tego wycenial w urzedzie. Jesli masz problem z angielskim to jak mi podasz linka do aukcji moge sprobowac pogadac z typem, ostatnimi czasy przykrecili srubke komunisci europejscy i amerykanscy i amerykanie nie chca klamac na deklaracjach z obawy przed karami, co innego chinczycy, no ale chiny to wolny kraj w koncu

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"
-
Wojtek86
- klepacz

-
Kontakt:
binio pisze: No i pamietaj, ze placisz podatek i clo od wartosci zadeklarowanej Nikt nie bedzie Ci tego wycenial w urzedzie.
Oj nie jest tak kolorowo. To tak jak z akcyzą na samochody. Wartość zadeklarowana wynosi X, urzędas się z tym nie zgadza i mówi, że jest to warte ok Y. Masz do wyrobu płacić od wartości Y albo na swój koszt zrobić wycenę u rzeczoznawcy.
Otwieranie paczek i sprawdzanie zawartości to niestety norma (przynajmniej te które otrzymywałem z USA).
-
binio
- klepacz

Wiem ze norma, ale z tym wycenianiem to przesada. Jesli na paczce bedzie napisane ze to prezent i zadeklarowana jakas tam wartosc to na 99% nie beda sie czepiac. Ja np kupilem w usa kask shoeia i koles zadeklarowal chyba 50$ i napisal GIFT, od tego zaplacilem podatek i tyle. Z kurtka bylo gorzej bo typ koniecznie chcial zgodnie z regulaminem i prawem tlumaczac sie karami itp.
-
Wojtek86
- klepacz

-
Kontakt:
Przyczepili mi się do kiepskiego laptopa, a puścili olbrzymi grill gazowy z zadeklarowaną wartością na poziomie 5% realnej ceny:) Po prostu loteria

-
binio
- klepacz

no ale jak nie zaryzykujesz to nie bedziesz mial

-
timi
- teksciarz

binio pisze:no ale jak nie zaryzykujesz to nie bedziesz mial
ale mnie kusicie
Poczytałem na necie o częściach moto z ebay i opinie były różne, najczęściej pisali żeby paczkę po drodze przepakować, usunąć metki, znaczki itp. i najlepiej zabrudzić żeby wyglądało na używane (smarem, olejem). Z drugiej strony pisali że duże cięzkie paczki raczej otwierają i w razie wątpliwości proszą o rachunki sprzedającego, lub posiłkują sie jakimś rzeczoznawcą.
Musze temat przemyśleć...
-
mlody55
- pisarz

-
Kontakt:
jest ryzko, jest zabawa

-
goman
- pisarz

- województwo: lubuskie
-
Kontakt:
wartość prezentów (giftów) do 100$ nie podlega cle z tego co wiem.....
sam przerabiałem temat bo kupowałem TB do kawy w
www.solomotorparts.com
mieli najniższą cene w stanach
US zatrzymał paczkę i zażądał kopi rachunku z zapłaty...nic nie sugeruję ale to zawsze możesz obrobić w jakimś paincie czy innym programiku