Pomoc przy zakupach na ebay

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek

Pomoc przy zakupach na ebay

Post autor: timi » czw 23 gru 2010, 21:17

Witam!!!
Czy ktoś zna się na tym i mógł by mi pomóc kupić tłumiki z USA wystawione na ebay?? Ja się na tym kompletnie nie znam. Allegro ogarniam, ale tam jakieś PayPale, a w dodatku mój English is very zły. Założyłem konto na ebay.pl znalazłem aukcje która mnie interesuje, wysyłają do Polski, ale czy mam przelać $ czy złotowki nie mam pojęcia. Najlepiej jak by ktoś miał tam konto, ja przelałbym mu kaske, a on ogarną resztę oczywiście nie za darmo :mrgreen: albo napisał mi tutorial krok po kroku co mam zrobić to załatwię to sam.
I jeszcze jedno pytanko, czy przy zakupie tłumików ze Stanów muszę doliczyć jakieś cło lub inne podatki???
Pozdrowionka
PS. sprawa nie jest jakaś pilna ale w styczniu pasowało by temat ogarnąć.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » czw 23 gru 2010, 21:39

Moge Ci to ogarnac jak chcesz. To proste jak jeb*** :) Mam konto i na ebayu i na paypalu wiec jesli bedziesz chcial wyslij mi linka do aukcji to Ci kupie i zrobie przelew z paypala.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz

Post autor: timi » czw 23 gru 2010, 22:21

Moge Ci to ogarnac jak chcesz. To proste jak jeb*** Mam konto i na ebayu i na paypalu wiec jesli bedziesz chcial wyslij mi linka do aukcji to Ci kupie i zrobie przelew z paypala.
No to świetnie, powiedzmy że wstępnie jesteśmy umówieni, powiedz mi jeszcze czy orientujesz się co do cła przy takim zakupie???

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pt 24 gru 2010, 09:28

Cło płacisz od wartości podanej przez sprzedającego w deklaracji (+ przesyłka) lub od wartości ubezpieczenia paczki lub od wartości wyceny wykonanej przez Centralny Urząd Pocztowy. Dlatego warto wpisać w deklaracji, iż są to części używane o małej wartości (ubabrać je trochę olejem :D) wtedy jest szansa uniknięcia płacenia cła. Nie wiem czy tą samą metodą można uniknąć płacenia Vatu.

Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz

Post autor: timi » pt 24 gru 2010, 14:53

Wojtek86 pisze:Cło płacisz od wartości podanej przez sprzedającego w deklaracji (+ przesyłka) lub od wartości ubezpieczenia paczki lub od wartości wyceny wykonanej przez Centralny Urząd Pocztowy. Dlatego warto wpisać w deklaracji, iż są to części używane o małej wartości (ubabrać je trochę olejem ) wtedy jest szansa uniknięcia płacenia cła. Nie wiem czy tą samą metodą można uniknąć płacenia Vatu.
No to ładne kwiatki :shock: Tego nie wziąłem pod uwagę w obliczeniach :???: Więc coś mi się wydaje że sprawa TBros-ów właśnie zrobiła się nieaktualna :cry: niestety nie mogę sobie pozwolić na zapłatę więcej niż 2k a doliczając cło i Vat od 2k to wyjdzie dużo dużo więcej... szlag by to trafił, szybciutko sprowadzili mnie na ziemię :cry:
Dzięki Panowie za pomoc i Wesołych

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pt 24 gru 2010, 15:14

Najlepiej mieć kogoś znajomego w US. Znajomy przepakuje paczkę i wyślę. W takim wypadku jest duża szansa uniknięcia CŁA i VATu.

Do mnie znajomy wysłał grill gazowy o sporej wartości. O dziwo obyło się bez cła i vatu :) Ale to raczej ruletka.

Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz

Post autor: timi » pt 24 gru 2010, 15:24

Wojtek86 pisze:Najlepiej mieć kogoś znajomego w US. Znajomy przepakuje paczkę i wyślę. W takim wypadku jest duża szansa uniknięcia CŁA i VATu.

Do mnie znajomy wysłał grill gazowy o sporej wartości. O dziwo obyło się bez cła i vatu Ale to raczej ruletka.
Mam taką osobę, ale tak jak piszesz to ruletka, wydechy będą nowe, ładne i błyszczące i dosyć ciężkie więc wątpię że jakiś celnik się do nich nie przyczepi, a jak się przyczepi to 22% VAT i z 7% cła :evil: a to już by mnie zabolało :mrgreen:
PS. a jak na złość nigdzie indziej nie można tych TBrosów znaleźć poza USA - co za firma...

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 24 gru 2010, 20:11

Posluchaj, najlepiej jakbys dogadal sie ze sprzedajacym, zeby napisal Ci na paczce GIFT o wartosci powiedzmy 30$ i nie wkladal zadnych paragonow do srodka. Wtedy nic nie bedziesz musial placic. Najlepiej poszukaj w necie czy czesci motocyklowe trzeba clic (nie jestem pewny). No i pamietaj, ze placisz podatek i clo od wartosci zadeklarowanej :) Nikt nie bedzie Ci tego wycenial w urzedzie. Jesli masz problem z angielskim to jak mi podasz linka do aukcji moge sprobowac pogadac z typem, ostatnimi czasy przykrecili srubke komunisci europejscy i amerykanscy i amerykanie nie chca klamac na deklaracjach z obawy przed karami, co innego chinczycy, no ale chiny to wolny kraj w koncu :)

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pt 24 gru 2010, 21:17

binio pisze: No i pamietaj, ze placisz podatek i clo od wartosci zadeklarowanej Nikt nie bedzie Ci tego wycenial w urzedzie.
Oj nie jest tak kolorowo. To tak jak z akcyzą na samochody. Wartość zadeklarowana wynosi X, urzędas się z tym nie zgadza i mówi, że jest to warte ok Y. Masz do wyrobu płacić od wartości Y albo na swój koszt zrobić wycenę u rzeczoznawcy.

Otwieranie paczek i sprawdzanie zawartości to niestety norma (przynajmniej te które otrzymywałem z USA).

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 24 gru 2010, 21:36

Wiem ze norma, ale z tym wycenianiem to przesada. Jesli na paczce bedzie napisane ze to prezent i zadeklarowana jakas tam wartosc to na 99% nie beda sie czepiac. Ja np kupilem w usa kask shoeia i koles zadeklarowal chyba 50$ i napisal GIFT, od tego zaplacilem podatek i tyle. Z kurtka bylo gorzej bo typ koniecznie chcial zgodnie z regulaminem i prawem tlumaczac sie karami itp.

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pt 24 gru 2010, 21:48

Przyczepili mi się do kiepskiego laptopa, a puścili olbrzymi grill gazowy z zadeklarowaną wartością na poziomie 5% realnej ceny:) Po prostu loteria :)

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 24 gru 2010, 22:28

no ale jak nie zaryzykujesz to nie bedziesz mial :)

Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz

Post autor: timi » sob 25 gru 2010, 12:24

binio pisze:no ale jak nie zaryzykujesz to nie bedziesz mial
ale mnie kusicie :twisted:
Poczytałem na necie o częściach moto z ebay i opinie były różne, najczęściej pisali żeby paczkę po drodze przepakować, usunąć metki, znaczki itp. i najlepiej zabrudzić żeby wyglądało na używane (smarem, olejem). Z drugiej strony pisali że duże cięzkie paczki raczej otwierają i w razie wątpliwości proszą o rachunki sprzedającego, lub posiłkują sie jakimś rzeczoznawcą.
Musze temat przemyśleć...

mlody55
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: mlody55 » sob 25 gru 2010, 12:32

jest ryzko, jest zabawa :smile:

Awatar użytkownika
goman
pisarz
pisarz
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: goman » sob 25 gru 2010, 18:44

wartość prezentów (giftów) do 100$ nie podlega cle z tego co wiem.....
sam przerabiałem temat bo kupowałem TB do kawy w www.solomotorparts.com
mieli najniższą cene w stanach
US zatrzymał paczkę i zażądał kopi rachunku z zapłaty...nic nie sugeruję ale to zawsze możesz obrobić w jakimś paincie czy innym programiku :)

ODPOWIEDZ