Rumunia 2011
- Rychu
- pisarz
Rumunia 2011
a wiec , moim marzeniem jest wyjazd do Rumuni , wolal bym to zrobic na turystycznym enduro typu Afrika , Dr Big - ale nie mozna miec wszystkiego. Dlatego planuje wypadzik wylacznie szosowy po Rumuni , z tego co wiem , z asfaltem nie jest tam zle i ciagle go przybywa. Kto by sie pisal na taka wyporawe ??
- Yaco
- klepacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
Szczerze mówiąc nie przesadzał bym z tymi drogami. Musiałeś naprawdę źle trafiać. Byłem w tym roku podczas Złombolu przejazdem przez Rumunię. Zdecydowanie większym problemem była Bułgaria. Najlepiej popytać kto, którędy jeździł - bo część bocznych dróg jest marna. Główne zazwyczaj są naprawdę niezłej jakości.
Owszem na psy warto uważać, jednak nie atakują one pojazdów tak chętnie jak nasze burki.
Weź też pod uwagę, że w Rumunii jest jeden obowiązkowy punkt do zaliczenia - trasa transfogarska. Wrażenie jest niesamowite. Po tegorocznym wypadzie to kwestia czasu jak pojadę tam motocyklem.
Owszem na psy warto uważać, jednak nie atakują one pojazdów tak chętnie jak nasze burki.
Weź też pod uwagę, że w Rumunii jest jeden obowiązkowy punkt do zaliczenia - trasa transfogarska. Wrażenie jest niesamowite. Po tegorocznym wypadzie to kwestia czasu jak pojadę tam motocyklem.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
Transforgarską dojechać tylko do tamy i się wrócić dalej jechać nie warto, szkoda sprzętu, bardzo kiepska jest droga.
Dobrze rozplanujcie sobie etapy, załóżcie sobie niewielką prędkość w rumunii z powodu ruchu/dróg/policji itp. przejechanie 700 km dziennie po rumunii uważam za wyczyn, ja to ma być wypoczynek to radzę nie więcej niż 400 km
Da się przyzwyczaić do ichniejszych dróg po pewnym czasie
mają kilka fajnych rozwiązań komunikacyjnych których u nas brakuje. Np. mają bardzo ale to bardzo rozsądnie namalowane znaki na drogach. Tam gdzie jest namalowana linia ciągła to naprawdę nie warto wyprzedzać bo albo rzeczywiście nic za winklem nie widać albo jest inne niebezpieczeństwo, czasem linie przerywane są zbyt ambitnie namalowane nawet.
Nie warto jechać odcinkiem Oradea - Deva, warto za to pojechać inaczej na Węgrzech pociągnąć autostradą z Budapesztu na Szeged potem Arad i potem Deva.
Nad morze czarne można z południa naszego kraju zajechać w 2 dni ale trzeba jechać trasą polska-budapeszt-szeged-arad-pitesti-bukareszt-constanca.
W Bułgarii jeździ się wg mnie w porównaniu z Rumunią zdecydowanie szybciej i lepiej bo jest wyraźnie mniejszy ruch na drodze. Jest co pooglądać i gdzie się powozić
Oba kraje to dla nas trochę "inny świat" przynajmniej takie wrażenie odniosłem.
Życzę miłej podróży.
Dobrze rozplanujcie sobie etapy, załóżcie sobie niewielką prędkość w rumunii z powodu ruchu/dróg/policji itp. przejechanie 700 km dziennie po rumunii uważam za wyczyn, ja to ma być wypoczynek to radzę nie więcej niż 400 km

Da się przyzwyczaić do ichniejszych dróg po pewnym czasie

Nie warto jechać odcinkiem Oradea - Deva, warto za to pojechać inaczej na Węgrzech pociągnąć autostradą z Budapesztu na Szeged potem Arad i potem Deva.
Nad morze czarne można z południa naszego kraju zajechać w 2 dni ale trzeba jechać trasą polska-budapeszt-szeged-arad-pitesti-bukareszt-constanca.
W Bułgarii jeździ się wg mnie w porównaniu z Rumunią zdecydowanie szybciej i lepiej bo jest wyraźnie mniejszy ruch na drodze. Jest co pooglądać i gdzie się powozić

Życzę miłej podróży.
- maxym73
- teksciarz
- Imię: Marcin
Bez przesady drogi w Rumuni są porównywalne do naszych. / Byłem na moto w zeszłym roku/ U nas tęż są odcinki dziurawe jak ser Szwajcarski. Trasa Transfugalska to dopiero zaczyna się powyżej zapory i bardzo polecam . Fakt droga słabej jakości , ale spokojnie daje radę - ALE TE WIDOKI !!!!
Osobiście bardzo polecam Rumunię
Osobiście bardzo polecam Rumunię
Żyj szybko kochaj mocno i umieraj młodo
Teraz zaczyna się magia
Teraz zaczyna się magia
Dwa razy tranzitowałem przez Roomoonię. Autkiem niestety. Niestety, bo z motka widać więcej. I choć to koniec świata, to nie podzielam opinii, że ciężko, że dziury, że lepiej gdzie indziej. Na moich oczach powstawały tamtejsze główne drogi o standardzie UE. Na bocznych widoki są niesamowite, niespodzianki niewyobrażalne, obawy przesadzone a wrażenia niezapomniane. Kto chce hardcora daje bocznymi. Komu cza cywilizacji leci szlakiem Coca Coli i McDonald's. Dla każdego coś miłego. Zalecane chłodne oko w ocenie sytuacji o reszta jest spoko. No i cudowne Czarne Morze.
- grzegrzol
- pisarz
- Imię: grzegorz
Byłem w 2006 i było zajebiście. Drogi były różne; od asfaltu równego jak stół do toru motocrosowego. Mnóstwo bezpańskich psów jak mówił kolega powyżej. Podawali nam zimne żarcie w knajpie ale, był upał więc to nam nie przeszkadzało. Polecam.

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:38 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:39 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:40 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:42 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:43 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:45 ]
Kibelek przy barze szybkiej obsługi:

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:47 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:48 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:49 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:50 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:52 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:53 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:55 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:56 ]
Nocleg w przydrożnym rowie:

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:58 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:59 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:38 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:39 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:40 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:42 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:45 ]
Kibelek przy barze szybkiej obsługi:

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:47 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:48 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:49 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:50 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:52 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:53 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:55 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:56 ]
Nocleg w przydrożnym rowie:

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:58 ]

[ Dodano: Czw Paź 14, 2010 10:59 ]

RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE
- binio
- klepacz
- Imię: Łukasz
wow, grzegrzol - powiem Ci, ze te foty zrobily na mnie mega wrazenia, szkoda ze ja nie umiem tak oddac swoich wypraw i musze tekstem nadrabiac
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.
"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"
makes lots of noise but dont actually get away.
"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"