wyważanie kół
-
- teksciarz
Głowa mnie nie boli, tylko kolano. Jak odstawie kule i stanę na nogi to pogadamy o ......... życiu
oraz felgach, oponach, wyważaniu itp,itd.

Każda Honda dobrze wygląda. Nic innego nie powiem, bo bym ryzykował zdrowiem:)
Ludzie żyją po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )
Ludzie żyją po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )
- Piotrek82
- teksciarz
I ja też właśnie przerabiam ten temat, bo kupiłem komplet diablo strada i jutro wyruszam na poszukiwanie serwisu, co by mi jednak wyważył dynamicznie na profesjonalnym urządzeniu. Z tego co wyczytałem to wyważenie dynamiczne wyważa nie tylko góra/dół, ale też na boki dlatego jest lepszą metodą. Na stronie pirelli piszą, że włąśnie takie jest zalecane w motocyklu.
Ostatnio zmieniony pn 15 lis 2010, 00:19 przez Piotrek82, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- klepacz
- Imię: Adam
- Kontakt:
Ja wyważałem (też Diablo Stradę
) w wulkanizacji przy puławskiej - adresu nie pamiętam, ale jadąc od centrum, kawałek za metro wilanowska, po lewej, w takim niskim domku. A koszt - z tego co pamiętam 100, ze zdjęciem i założeniem kół (przyjechałem na moto). Jakbyś użył opcji szukaj, to byś znał ten zakład, bo ja info znalazłem też na forum 

- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Do tej pory myślałem, że wyważanie statyczne jest mało dokładne. Na jesieni zeszłego roku zmieniałem kapcie w swoim sprzęcie i znajomy namówił mnie na wyważenie statyczne. Może trochę dłużej trwa,ale efekt końcowy jest dobry. Przejechałem już 16tys i nie ma śladów nierównego wycinania opon i guma równiusieńka na całym obwodzie. 

- Kudlaty
- teksciarz
- Imię: Kamil
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
To i ja swój głos zabiorę jako że trochę do czynienia mam z wyważaniem:) Tak, wyważanie dynamiczne wyważa też na boki, statyczne tylko góra dół. W motocyklu przednią oponę wyważa się statycznie a tylną dynamicznie. Da się ustawić maszynę na przy przedniej oponie na wyważanie dynamiczne ale nie ma to najmniejszego sensu bo średnica jest zbyt duża w porównaniu z szerokością felgi. Tylna felga jest na tyle szeroka że jak naj bardziej dynamiczne ma sens. Na torach wyważają tylko statycznie, bo taka wyważarka jest mała, lekka i można ją brać ze sobą. Ciężko było by przewozić za każdym razem dużą wyważarkę i kalibrować ją po każdej zmianie miejsca w którym stoi. Co do wyważania statycznego kół samochodowych to jakoś mi się to nie widzi, ale nie próbowałem więc nic nie mówię.
- Hubu
- klepacz
- Imię: Hubert
- województwo: mazowieckie
Ładne masz felgi HammerkuMC_Hammer pisze:Kudlaty, to ja zapytam, to jak wyważasz koła na felgach aluminiowych w samochodach, takie bez rantu zewnętrznego i miejsca na ciężarek ???
no np. takie ?
PS. Wiem, że uciekam od tematu, jednak jest to zamierzone.

Odbiegłem trochę od tematu ale było to zamierzone i nie jest to OT jak mógłbyś sądzić.
P.S. Właśnie może ktoś się orientuje gdzie najbliżej Legionowa wymienią mi opony? Wszyscy chcą żebym sam pościągał koła, chcę pojechać na moto.