GROSS ROSEN

Miałeś jakaś niezłą akcję i chcesz sie podzielić? Chcesz opowiedzieć o swojej wyprawie? Dawaj dawaj.
Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

GROSS ROSEN

Post autor: robsonic » ndz 01 sie 2010, 08:53

Vitam
Wczoraj byłem tam z racji że już dawno nie odwiedzałem tego miejsca postanowiłem ponownie zajrzeć. Jeśli ktoś chce złapać doła to zapraszam jak najbardziej.... Przestrzeń i ilość baraków ( fundamenty ) pokazują ogrom tej tragedii. Na fotkach można zobaczyć kilka rzeczy które mną wstrząsneły jak drzewo ( masowa szubienica ) lub krematorium polowe!!!!! Jest jeszcze do zwiedzania część płatna ale trzeba czekać aż się grupa uzbiera i to czasami dłuższy czas. Będąc już w Wałbrzychu i czekając na zielone usłyszałem za plecami odgłos ciężkiego boksera,patrze w lusterko i ..... myślałem że padne. BMW z koszem a na nim WEHRMACHT!!!!!! jeden w koszu, pozdrowili mnie i pojechali, póżniej dowiedziałem się że kręcą w Wałbrzychu jakiś film wojenny i pełno tu teraz przebierańców. Przez chwile poczułem się jak uciekinier z GROSS ROSEN
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
maxym73
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin

Post autor: maxym73 » ndz 01 sie 2010, 12:30

Tak bardzo ciekawe miejsca / ciekawe historycznie/ godne polecenia. Wspomnieć należy o g. Sowich i ich tajemnicami np. Walim, Osówka, Rzeczka .
Szczególnie polecam odwiedzić te miejsca koniecznie na moto.
Żyj szybko kochaj mocno i umieraj młodo
Teraz zaczyna się magia

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » ndz 01 sie 2010, 14:03

maxym73 pisze:Tak bardzo ciekawe miejsca / ciekawe historycznie/ godne polecenia. Wspomnieć należy o g. Sowich i ich tajemnicami np. Walim, Osówka, Rzeczka .
Szczególnie polecam odwiedzić te miejsca koniecznie na moto.
Ja również polecam zwiedzanie tych miejsc. Projekt nazwany kryptonimem RIESE to interesujacy temat. Sztolnie znajdujace sie w Osowce, Walimiu, Rzecce i jeszcze kilkunastu innych miejscach to dlugi kawalek brutalnej historii, ktora warto poznac. Z owa siecia podziemnych tuneli powiazany jest takze zamek Ksiaz, ktory takze warto odwiedzic.
Rogoźnice (Gross Rosen) koniecznie nalezy odwiedzic.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » ndz 01 sie 2010, 22:41

Czy tragiczna Hmmm. . .
Jeżeli Masz na myśli Samą Polskę i Prawdziwych Polaków to Tak , oczywiście największy cios zadali nam Rosjanie . Dosłownie nie wielka liczba Polaków trafiła do Obozów zazwyczaj były to osoby które pomagały żydom . Podziękę za to widać dzisiaj . Jak mawiał Wielki człowiek żyd pozostanie żydem .

Ciekawostkę dodam iż alianci którzy samolotami szpiegowskimi fotografowali fabryki które miały strategiczne znaczenie i które zostały zbombardowane niedaleko dosłownie kawałek był położony Auschwitz którego nie dało się zauważyć został nie tknięty . Statki Przepełnione żydami którzy uciekali do usa . Nie były eskortowane choć alianci wiedzieli że prawdopodobieństwo zniszczenia było prawdopodobne na 99% i tak się Stało ;-)

Awatar użytkownika
maxym73
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin

Post autor: maxym73 » pn 02 sie 2010, 08:51

To wszystko się zgadza. Ruski szły przez nasz kraj gwałcąc i mordując i nic po nich nie zostało. Po niemcach mamy ,,parę" obiektów / np. wspomnianych powyżej/które nie pozwalają zapomnieć tych okrutnych czasów.

Polecam również odwiedzić MRU - Międzyrzecz
Żyj szybko kochaj mocno i umieraj młodo
Teraz zaczyna się magia

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pn 02 sie 2010, 23:35

Co do ruskich można posłuchać ciekawych i oryginalnych nagrań z czasów obrony Warszawy

http://www.polskieradio.pl/wojna/

Są audycje z historykami którzy rozmawiali ze światkami jak rosjanie niszczyli doslownie kamienie które były ustawione po obu stronach drogi i prowadziły do domku na wsi '' Rozkaz był taki Aby Wszystko co polskie przestało Istnieć '' Ciekawostkę dodam że Stalin Nienawidził Polaków z jeszcze innego powodu Jedno z rodziców Stalina było pochodzenia Polskiego , Ciekawą rzeczą jest również Fakt że Wojska rosyjskie składały sie głównie z Hord
Azjatyckich , turkmeni ,pakole , ujmując dzisiejszy Londyn , po wkroczeniu na Terytorium Polski Szokiem było dla nich jak ujrzeli kibel , nie wspominając o żarówce . Wtedy otarli się
o cywilizację .

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » wt 03 sie 2010, 21:59

ELCO dopisał dodatkowe i warte zaliczenia atrakcje blisko naszego miasta, mogę dodać że kompleks WŁODARZ zrobił na mnie wrażenie , podobne doznałem kiedy oglądałem krematorium polowe... jeszcze to mi gdzieś po głowie lata

[ Dodano: 2010-08-10, 09:08 ]
Idąc za ciosem pojechałem do podziemnego miasta osówki "reise" ogrom tych podziemi zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Tunele po 4-5 metrów wysokie,szerokie na tyle że mogły by się minąć spokojnie cięzarówki..... Projekt zaczęto w 1943r i to pokazuje ilu ludzi tam zgineło przy pracy. Kolos w skale i ciężko to opisać słowami, polecam wszystkim... wybierzcie trase ekstremalną gdzie między innym płyniecie zalanymi tunelami czymś w kształcie przypominającym łódkę w totalnej ciemni z latarką w ręce lub przechodzenie po wąskich kładkach trzymając się lin przy suficie w niskich korytarzach. Trasa ekstremalna to koszt 18 zł i nie zapomnijcie o ciepłych ciuchach bo +6 w lato to trochę zimno a przy wejściu ciężko wytrzymać tak ciągnie od środka....
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

ODPOWIEDZ