Gdzie w Wawie znajde speca od komputera VFR V-TEC po 2002
- Tomek85
- bywalec
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Gdzie w Wawie znajde speca od komputera VFR V-TEC po 2002
Hej
mam pytanko,macie namiar na kogos kto jest ogarniety i moze wpiac sie do komputera VFR i wprowadzic poprawki ? Bo licznik pokazje KM/H ale wrtosci w MPH/H..
Pozdrawiam
mam pytanko,macie namiar na kogos kto jest ogarniety i moze wpiac sie do komputera VFR i wprowadzic poprawki ? Bo licznik pokazje KM/H ale wrtosci w MPH/H..
Pozdrawiam
- klosiewi
- klepacz
- Imię: Grzegorz
- województwo: mazowieckie
Tomek85, to nie jest problem kompa sterującego motungiem, ale smaych liczników. Problem się pojawia jak ktoś kombinuje z oprogramowaniem licznika i poda błędną wartość przelicznika
Pytanie jest takie. Czy Twój motung przybył z UK'a? jeśli tak to na ten rynek wypusczane eprogramowanie nie miało możliwości zminy MPH/H na KM/H. Taką możliwość miały tylko sztuczki produkowane na USA.

- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Przyzwyczaić...?Tomek85 pisze: Co z ty, zrobić
Ja mam też V w milach i na początku mi to przeszkadzało ale teraz luz. Chociaż jakby pewnie była możliwość zmiany to bym zmienił

A próbowałeś dzwonić do Hondy na Prymasa Tysiąclecia? Ewentuanie do Honda Plaza (choć pewnie u nich drożej).
Rozmawiałem kiedyś ze specem od elektroniki w aucie i mówi że się wszystko da, tylko on by musiał się męczyć i kombinować a w serwisie Hondy zrobią to bezproblemowo. Ciekawe tylko za ile

- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
W twoim przypadku jeśli nie możesz "sectem" zmienić km na mile i odwrotnie to licznik masz w wersji UK i to już wiemy.Tomek85 pisze:Prędkość jest w milach a na wyświetlaczu napisane ze w kilometrach. Przyciskanie selekt itp. nie pomaga. Jeszcze raz. Jadę na moto. Na wyświetlaczu mam pokazane:
60 km/h.
A tak naprawdę jadę 100 km/h. Czyli przekłamuje.
Co z ty, zrobić
Jak piszesz, że pokazuje prędkośc w milach a informuje że są to km, to na 100% ktoś grzebał przy zegarach i to nieudolnie po prostu pozmieniał kod binarny w twojej ale już wiedzy zabrakło co do przelicznika km/mile.
Jeśli chcesz to naprawić trzeba wgrać w licznik a dokładnie w "motorolkę" po naszemu kość pamięci nowy soft, który bedzie poprawny.
Nie każdy elektronik się tego podejmie, a jak już to na pewno nie na chybił trafił, więc potrzebny jest drugi licznik z poprawną pamięcią w celu zgrania z niego softu.
To jest dopiero połowa, bo koszt przeprogramowania motorolki to około 300-500 złotych.
I od razu napiszę, że ta operacja nie ma wiele wspólnego ze zmianą przebiegu i proszę tego nie mylić.
Więc reasumując osobiście to bym nic nie robił i z czasem się pewnie przyzwyczaił

[ Dodano: 2010-07-22, 22:12 ]
Jeszcze jedno, gdziekolwiek zadzwoni do serwisu, odpowiedź będzie jedna.ivan pisze:A próbowałeś dzwonić do Hondy
Trzeba wymienić licznik na nowy.
Serwis nie bawi się w przegrywanie softów w licznikach a inaczej w tym przypadku nic się nie zrobi.
- enoel
- zadomowiony
- Imię: Piotr
- Kontakt:
oczywiscie może być tak jak napisał MC ale jeszcze jedna rzecz która przychodzi mi do głowy
czy nie miałeś ostatnio wymienianego napędu
przy zębatce jest czujnik, który odpowiada za wskazanie licznika jesli nie został do końca wsunięty na swoje miejsce to licznik bedzie przekłamywał (ja tak dokładnie miałem pokazywał niższą niż rzeczywista prędkość i zmieniał jej wartość niewspółmiernie do rzeczywistej prędkości) a to, że pokazuje ci prędkość w km/h zblizoną do mph to po prostu może być przypadek

czy nie miałeś ostatnio wymienianego napędu

przy zębatce jest czujnik, który odpowiada za wskazanie licznika jesli nie został do końca wsunięty na swoje miejsce to licznik bedzie przekłamywał (ja tak dokładnie miałem pokazywał niższą niż rzeczywista prędkość i zmieniał jej wartość niewspółmiernie do rzeczywistej prędkości) a to, że pokazuje ci prędkość w km/h zblizoną do mph to po prostu może być przypadek
Ostatnio zmieniony pt 23 lip 2010, 12:29 przez enoel, łącznie zmieniany 1 raz.
- klosiewi
- klepacz
- Imię: Grzegorz
Warto sprawdzićenoel pisze:ja tak dokładnie miałem pokazywał niższą niż rzeczywista prędkość i zmieniał jej wartość niewspółmiernie do rzeczywistej prędkości

Jednakże z objawów jakie opisał Tomek85, to zgadzam się z MC_Hammer'em. Koszta są dość duże jeżeli chodzi o wymianę softu oraz czasochłonne ponieważ po zmianie softu trzeba znowu podpiąć licznik, karnć się i sprawdzić czy jest poprawnie.
Może warto rozważyć wymianę licznika. Na alledrogo jest kilka liczników.

-
- pisarz
podaję kontakt do gościa co robi naprawdę wszystko z sterownikami elektroniką itd. w samochodach i motocyklach.
Ma na imię Paweł tel. 508 069 943.
Warsztat w którym robi mieści się niedaleko ratusza Tarchomin. W motocyklach konkretnie robią tylko elektronikę.
Jak on ci nie pomoże to już raczej nikt inny też nie i czeka cię albo wymiana albo przyzwyczajenie się do mil.
Ma na imię Paweł tel. 508 069 943.
Warsztat w którym robi mieści się niedaleko ratusza Tarchomin. W motocyklach konkretnie robią tylko elektronikę.
Jak on ci nie pomoże to już raczej nikt inny też nie i czeka cię albo wymiana albo przyzwyczajenie się do mil.