pozwole sobie dolaczyc swoje 5 groszy o kaskach.Mialem kilkanascie,w kazdym jezdzilem i roznice czulem.Moje wymagania oczywiscie bezpieczenstwo na 1 miejscu,wygoda i gadzety(ich najwiecej posiada SHOEI), od podbrodkow,przez kolorowe szybki,noski,kolnierze,itd.Bezpieczenstwo-tu ARAI jest nie do pobicia,ale ta cena,no i ma niewiele do zaoferowania z dodatkow.Badz co badz,to kas z przeznaczeniem na tor i taka jest prawda niestety.Dlatego jest tak mocny i drogi,polecam SHOEI,moj brat kupil nowy za 700plnz pinlockiem.Wlasnie pinlock-dla mnie to podstawa.Bez tego paruje,nawet najwyzszy nosek nie pomoze,ani zaden spary anty fog.Dlatego polecam kaski wyposazone w pinlocka,a tu pole do popisu nie jest zbyt wielkie.Posiada ten system niewiele kaskow.ARAI,SHOEI,X-LITE,NOLAN,podobno LAZER ma juz model z pinlockiem,ale LAZER to smiec,podobnie jak reszta kaskow,z wyjatkiem wymienionych powyzej.Owszem,to dobre kaski,lekkie,ladnie wykonane,wygodne.Ale jesli chodzi o glowe,to liczy sie bezpieczenstwo.zaczynajac od gory-ARAI,SHOEI,jak ktos lubi SHUBERTA,X-LITE,NOLAN.Na reszte nie warto zwracac uwagi.jesli ktos szuka cenowo taniego dobrego-niech kupi NOLANA,badz X-LITE,a najlepiej zaopatrujcie sie w SHOEI.mIALEM KILKA MODELI-NAPRAWDE POLECAM.Mam nadzieje,ze troszke pomoglem i nie obrazilem posiadaczy innych kaskow.To moje zdanie,jak i wielu znanych kierowcow,znanym w sportach moto.Pozdrawiam