autor: Vermilion » pn 10 maja 2010, 17:46
Zauważyłem ostatnio parę rzeczy poza hałasującym lekko koszem. Nie wiem czy były wcześniej, bo nie zwracałem na to uwagi, dlatego wolę się upewnić czy jest to normalne lub niegroźne.
1. Na nóżce centralnej gdy mam uruchomiony silnik i wrzucony bieg, koło kręci się trochę mimo wciśniętego sprzęgła, siły dużej na kole nie ma, bo można je zatrzymać nawet ręką, a po zatrzymaniu nie rusza dalej, aż puszczę sprzęgło ponownie. Na luzie oczywiście tego nie ma. Zrobiłem mały eksperyment i ustawiłem regulację klamki sprzęgła na max (łapie na samiutkim początku wciskania klamki), tylko wtedy naciśnięcie sprzęgła powodowało ustanie kręcenia się koła, ale nie da się z tym ustawieniem klamki przecież tak jeździć. Pomyślałem, że może wina leży w zapowietrzonym układzie hydraulicznym, ale mimo ponownego odpowietrzenia efekt jest dalej taki sam. Zalany jest tani płyn hamulcowy/sprzęgłowy DOT4 firmy K2 za 8zł/0,5l. Może to jego wina? Obstawiam jednak, że jest to kwestia zużytego kosza sprzęgłowego i tarcz.
2. Podczas ruszania i puszczania sprzęgła, działa ono bardzo nierównomiernie. Puszczając powoli klamkę sprzęgło puszcza powolutku, po to, by nagle zrobić BAM i załącza się bardzo gwałtownie. Przez to, aby ruszyć płynnie i bez szarpania muszę moto dłużej przeciągnąć na półsprzęgle. Czy to normalne w VFR? Nie zwracałem nigdy uwagi na to czy było tak wcześniej. Nie to, żeby mi to przeszkadzało, ale jeżdżąc tak to w końcu spalę sprzęgło. Obstawiam, że jest to kwestia kosza sprzęgłowego??
Co prawda nie pali mi się do wymiany sprzęgła dopóki nie zepsuje się całkiem (i tak w zimę zmieniam maszynę), ale wolałbym wiedzieć. Ile kosztuje kosz sprzęgłowy i gdzie go kupić poza oryg. Hondą? Cenę tarcz znam. Jest sens w ogóle to wymieniać? Hałasuje bardzo cicho.
Honda NSR 125 JC22A >
Honda CB 500 >
Honda VFR 750 RC36I >
Yamaha TDM 850 4TX >
Honda VFR 800Fi 99' SF >
Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila