Przednie koło stawia opór
Re: Przednie koło stawia opór
Sprawdz czy klocki przesuwaja sie w prowadnicach w calym zakresie.mitny pisze:Witam,
Jestem właśnie po wymianie klocków. Przy okazji rozebrałem zaciski przeczyściłem itp. Po złożeniu tłoczki na pewno nie stawiały większych oporów. Po zalaniu i odpowietrzeniu całego układu zauważyłem, że przednie koło stawia opór przy kręceniu. Odrobinę to bym zrozumiał ale tutaj jest dość wyraźny - z tyłu jest tylko delikatne szorowanie.
W związku z tym pytanie co mogłem zrobić nie tak? A może ten opór zniknie jak ruszę w drogę?
P.S. Maszyna jeszcze nie złożona więc sprawdzałem tylko w garażu.
Czesto nowe klocki sie ciezej przesuwaja.
Powodem jest zabrudzona prowadnica albo warstwa lakieru na klocku w miejscu,ktorym dolega do rpowadnicy.
Jak to usuniesz - brud,lakier - powinny lepiej chodzic.
Musza,bo inaczej przegrzejesz plyn,zetrzesz klocki i mozesz przegrzac tarcze,co zaboli finansowo.
- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
U mnie po zimie trzyma dość mocno, przed pierwszą jazdą siadam i naciskam klamkę i za razem bujam do przodu.... pomaga,a u Ciebie może faktycznie rozebrać ,wyczyścić i rozruszać klocki w prowadnicach zacisku. Tylko nie rób tego jakimś łomem bo klocki stracisz...
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 

- Damo 88
- klepacz
Znajomy Śmiga po torze i klocki ma na pewno Dotarte
. Miałem ten sam problem Przednie robiło ok. Dwóch obrot. wynikiem czego były zajechane tarcze . Dałem filmik na forum .
Jak wspomniałem u Ziomka się swobodnie obraca , klocki lekko się stykają co jest normalne (Nie szorują ) . Przyłóż zużyte klocki obiema rękoma do tarczy nie przyduszaj i będziesz wiedział jaka jest różnica

Jak wspomniałem u Ziomka się swobodnie obraca , klocki lekko się stykają co jest normalne (Nie szorują ) . Przyłóż zużyte klocki obiema rękoma do tarczy nie przyduszaj i będziesz wiedział jaka jest różnica

- mitny
- zadomowiony
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
Dziś zrobiłem kilka km, potem spróbowałem ponownie odpowietrzyć trochę i faktycznie kilka bąbelków było. Z prawej strony tarcie już w normie. Z lewej jeszcze trochę za mocno trze. zdjąłem zacisk aby zobaczyć czy klocki pracują normalnie i nie znalazłem niczego co by mogło niepokoić. Jedyne co mnie zdziwiło to jeden klocek (ten co stoi sztywno w zacisku) ściera się tylko do połowy - tzn. tylko bliżej osi koła.
Jutro chcę trochę pojeździć aby się trochę bardziej dotarł - być może jak się dotrze to będzie lepiej.
Jutro chcę trochę pojeździć aby się trochę bardziej dotarł - być może jak się dotrze to będzie lepiej.
- m0rd3rc4
- zadomowiony
- Imię: Oti
- województwo: zachodniopomorskie
A ja mam pytanie. Zauważyłem, że od niedawna zaczęło być słychać u mnie tarcie przy przednim kole. Tarcie to nie jest równomierne i tylko co jakąś część obrotu koła ją słychać. Co mogłoby być powodem?
- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
- województwo: śląskie
najprostsze wytłumaczenie to krzywa tarcza. wtedy klocek trze tylko w miejscu wykrzywionej tarczy. Sprawdz to na początku. Moto na centralkę, kręć kołem powoli i obserwuj.m0rd3rc4 pisze:A ja mam pytanie. Zauważyłem, że od niedawna zaczęło być słychać u mnie tarcie przy przednim kole. Tarcie to nie jest równomierne i tylko co jakąś część obrotu koła ją słychać. Co mogłoby być powodem?
V4 + R6 Brotherhood
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400
-
- zadomowiony
m0rd3rc4 miałem to samo, ocierało i chrobotało tylko w jednym miejscu przy obracaniu kołem. Okazało się, że miałem zapieczone tłoczki hamulcowe. Rozebrałem, wyczyściłem, wymieniłem uszczelki tłoczków hamulcowych i teraz nic nie obciera a hamulce są mocne, jak nigdy dotąd. Jak będziesz czyścił to wyciągnij uszczelki, bo są wrażliwe na benzynę i inne rozpuszczalniki, a nawet na naftę świetlną, która teoretycznie nie reaguje z gumą. Także te uszczelki tłoczków hamulcowych lubią tylko płyn hamulcowy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Imię: Marcin
- województwo: świętokrzyskie
a nie jest tak czasem ze jak wyciągniesz tłoczki do końca to czeka cie wymiana uszczelek?tj zestaw naprawczy? 

- m0rd3rc4
- zadomowiony
- Imię: Oti
Ok przeczyszczę bo jak pomyślę o krzywej tarczy to blady się robię. Czy mógłby mi ktoś napisać co potrzebuję dokładnie? jakie uszczelki itp.? Na co należy uważać? I czy czeka mnie odpowietrzanie układu po takiej czynności? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź