Przednie koło stawia opór
- mitny
- zadomowiony
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
Przednie koło stawia opór
Witam,
Jestem właśnie po wymianie klocków. Przy okazji rozebrałem zaciski przeczyściłem itp. Po złożeniu tłoczki na pewno nie stawiały większych oporów. Po zalaniu i odpowietrzeniu całego układu zauważyłem, że przednie koło stawia opór przy kręceniu. Odrobinę to bym zrozumiał ale tutaj jest dość wyraźny - z tyłu jest tylko delikatne szorowanie.
W związku z tym pytanie co mogłem zrobić nie tak? A może ten opór zniknie jak ruszę w drogę?
P.S. Maszyna jeszcze nie złożona więc sprawdzałem tylko w garażu.
Jestem właśnie po wymianie klocków. Przy okazji rozebrałem zaciski przeczyściłem itp. Po złożeniu tłoczki na pewno nie stawiały większych oporów. Po zalaniu i odpowietrzeniu całego układu zauważyłem, że przednie koło stawia opór przy kręceniu. Odrobinę to bym zrozumiał ale tutaj jest dość wyraźny - z tyłu jest tylko delikatne szorowanie.
W związku z tym pytanie co mogłem zrobić nie tak? A może ten opór zniknie jak ruszę w drogę?
P.S. Maszyna jeszcze nie złożona więc sprawdzałem tylko w garażu.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
nie wiem jakie klocki wsadziłeś, ale u mojej małej po wymianie na ferodo platinium piszczą przy wolnej jezdzie france i kolo tez ciezko sie kręci, a zrobiła już ponad 200km. Zaciski sprawdzone, tłoczki mozna palcami wcisnąć, ale drazniące uczucie 
może po prostu za grube klocki robią, i muszą sie troche zetrzec, zanim dobrze będą sie tłoczki cofać. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
pozdro

może po prostu za grube klocki robią, i muszą sie troche zetrzec, zanim dobrze będą sie tłoczki cofać. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
pozdro
- mitny
- zadomowiony
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
Cylinderki miałem wyjęte i wszystko wyczyszczone. Chodziło dobrze przed złożeniem.
Przy okazji może mi ktoś jeszcze powie jak odpowietrzyć przedni hamulec - czyli w sumie tylko 2 przednie zaciski. Tył wraz z całym obwodem udało mi się odpowietrzyć znakomicie natomiast z przodem mam problem. Górna klamka ciągle trochę miękka (albo gumowa) - a przy odpowietrzaniu nie ma bąbelków.
Przy okazji może mi ktoś jeszcze powie jak odpowietrzyć przedni hamulec - czyli w sumie tylko 2 przednie zaciski. Tył wraz z całym obwodem udało mi się odpowietrzyć znakomicie natomiast z przodem mam problem. Górna klamka ciągle trochę miękka (albo gumowa) - a przy odpowietrzaniu nie ma bąbelków.
- Damo 88
- klepacz
Co do tej Temp. to żebyś mógł utrzymać dłoń na tarczy . Przejedz dystans po wiosce bez specjalnego duszenia klamki , jeżeli tarcz będzie gorąca to coś jest nie tak .
Co do odpowietrzenia przodu to jest taka niekonwencjonalna metoda czasem pęcherzyk Powietrza przylegnie do ścianki , Popukaj TYLKO drewienkiem Lekko w zacisk .
Co do odpowietrzenia przodu to jest taka niekonwencjonalna metoda czasem pęcherzyk Powietrza przylegnie do ścianki , Popukaj TYLKO drewienkiem Lekko w zacisk .
Ostatnio zmieniony pt 02 kwie 2010, 21:41 przez Damo 88, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrex6
- bywalec
- Imię: piotrek
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
klocki sie dotra i wszystko wroci do normy, czasem trwa to krocej a czasem dlozej, wszystko zalezy od jakosci czesci.
mozna obstukac delikatnie caly uklad i dodatkowo zostawic moto na noc z odkreconym dekielkiem od pompki, z kiera skrecona w prawo.Damo 88 pisze:Popukaj TYLKO drewienkiem Lekko w zacisk .
-
- zadomowiony
- województwo: zachodniopomorskie
U mnie też na nowych klockach mam lekkie szorowanie na przodzie. Tzn. jak przetaczam moto w garażu to słychać szorowanie, ale oporów znacznych nie ma.
Koledzy powyżej piszą, że też tak mają. Ciekawe czy to tak ma być. Coś czytałem, że nowe klocki muszą się trochę wytrzeć.
Piszcie czy tak macie, bo to ciekawe czy tak ma być - nie bardzo można to szorowanie zlikwidować, czyli chyba tak musi być.
Koledzy powyżej piszą, że też tak mają. Ciekawe czy to tak ma być. Coś czytałem, że nowe klocki muszą się trochę wytrzeć.
Piszcie czy tak macie, bo to ciekawe czy tak ma być - nie bardzo można to szorowanie zlikwidować, czyli chyba tak musi być.