Dotychczas udalo mi sie namieszac:
1. Gontem bitumicznym kryje sie dachy o kacie pochylenia połaci od 12, Mors przyjal na bardziej plaskiej polaci 13, proponuje min. 15 - im wiecej, tym szczelniej, no i w ogole "ladniej". Plaskate dachy sa fuuj.
2. Rozmiar krokwi raczej bedzie min 6x12, nie wykluczam tych 10x12, ale zapewne gesciej (konstruktor powie), przy okazji rozstawu krokwi: z uwagi na rozne dlugosci okapow (dach na rzucie prostokata) wychodza parami rozne katy spadku dachu, co za tym idzie rozne rozstawy krokwi.
3. Co do dziorwy na czubeczku: maly dymnik dla takiego po zbuju paleniska pewnie sprawi, ze wszyscy grillownicy beda zgrillowani tez. No, moze tylko uwedzeni. Proponowalbym jednak otwor tam zostawic, moze z dodatkowym stalowym kominkiem podnoszacym wysokoc wylotui tym samym 'cug', moze nie. Przy zaproponowanej przeze mnie wielkosci otwor nie powinien stanowic problemu. Problemem bedzie aby nie zjarac obnazonego tam kawalka drewnianej konstrukcji. Choc kiedys - w kurnych chatach to wlasnie dym konserwowal drewno na dluugie lata

4. Co do ogolnej koncepcji konstrukcji, czyli gdzie skratowac, na czym oprzec murlaty, jakie dobrac przekroje tarcicy, czy konieczne bedzie dolozyc slupy jak na uobrazkach i ile betonu w ziemie pod nimi wlac i czy w ogole - bede wiedzial jak skoncze zgwalcac konstruktora o wspolprace. Co do dodatkowych stolikow na tych dodatkowych slupach i nowych laweczek - to moja samowolka

5. Na ponizszych obrazkach niektore braki (powinno cus byc a nima) wyniakaja z konwersji Morsowego pliku do mojego - beda naprawione. To wersja wstepna, bedzie wiecej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.