Zadanie z fizyki

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » pt 12 mar 2010, 11:20

mors... sadze ze slowo "waga" tyczy sie masy i wyraza sie w kg, natomiast to o czym mowisz to ciezar, a ciezar wyraza sie w Newtonach, czyli kg*przyspieszenie_ziemskie

jakby podstawic dupna wage pod ten nasz dupny szescian, to waga pokaze mase samego szescianu razem z masa powietrza (ktora bedzie i tak pomijalnie mala przy 4 tonach szescianu), bez wzgledu na to czy w nim fruwa smiglowiec, helikopter czy slon skrzydlaty ;)

ja uwazam ze jesli chodzi o wage ukladu, to smiglowca nie liczymy,
jesli chodzi o ciezar ukladu to smiglowiec liczyc sie bedzie bo w kocu jest to obiekt fizyczny o skonczonej masie na ktory dziala przyspieszenie ziemskie bez wzgledu na to czy stoi na ziemi czy wisi w powietrzu

Awatar użytkownika
klosiewi
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
województwo: mazowieckie

Post autor: klosiewi » pt 12 mar 2010, 11:24

mors pisze:Co by było jakby wszystkie morza i oceany świata wlac do rurki o średnicy 1 cala?
to rurka była by tak długa że ja pierdole.... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » pt 12 mar 2010, 13:21

mors pisze:Co by było jakby wszystkie morza i oceany świata wlac do rurki o średnicy 1 cala?
To będzie ona długa w piiiiiiiiiiiiiiizdu. :D
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » pt 12 mar 2010, 13:55

mors pisze:waga (masa * przyspieszenie ziemskie) całego układu jest = (masa sześcianu + masa powietrza* + masa śmigłowca**) x przyspieszenie ziemskie
bez względu na to czy lata czy stoi na dnie, lata pod sufitem czy 1cm nad podłożem
Otóż morsie bardzo błędne rozumowanie.
Wyobraź zobie klatkę z papugą którą trzymasz w rękach a papug raz to zaczyna latać to znowu siada na drążku. I co waga klatki sie nie zmienia?

A teraz wyobrażmy że pudło z śmigłowcem jest z otwieraną klapą na górze i w czasie gdy śmigłowiec lata w środku klapa się otwiera. Waga się zmienia?
A teraz śmigłowiec powoli unosi sie nad górną krawędź pudła a potem obniża lot poniżej górnej krawędzi. I co pudło staje się cięższe? Dla ułatwienia przyjmijmy, że pudło jest wielkie a on taki maleńki aczkolwiek bardzo ciężki.
A teraz wyobrażmy sobie że pudło ma całą masę w podstawie a pionowe ścianki i góra nic nie ważą. Pudo dalej waży tyle samo.
Toż taki układ łatwo porównać do ratowanego kutra nad którym zawisa śmigłowiec podejmujący załogę. Czy ten śmigłowieć przez zawiśnięcie nad kutrem go zatapia swoim ciężarem?

Nie masz racji, no chyba że teoria rozmija sie z praktyką.
Pojęcie układu to zestaw elementów trwale ze sobą połączonych. Jakbyś był Herkulesem i potrząsał tym pudłem to czuł byś wagę(masę) tego śmigłowca w środku zawieszonego? On unosząc się przeciwdziała przyciąganiu ZIEMI nie pudła.
Ostatnio zmieniony pt 12 mar 2010, 14:01 przez ppamula, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » pt 12 mar 2010, 13:59

Otóż byłaby susza.

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » pt 12 mar 2010, 14:09

Samo pudło nie zmienia swojej masy ale helikopter latający w srodku powoduje nacisk na dno pędem powietrza i gdyby postawic pudło na wadze to waga pokaże np 1kg bez helikopterka a 1,2 kg z latającym helikoptkiem ale nie bedzie to masa pudła .
I jaki z tego morał ? nigdy nie stawiaj rowera obok betoniarki
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » pt 12 mar 2010, 14:31

apropo masy latających kanarków.. :D był taki kawał.

Autostopowicz zatrzymuje tira, wsiada do kabiny i ruszają. Po pewnym czasie samochód zaczyna coraz wolniej jechać, kierowca zatrzymuje sie, wybiega z bejzbolem i napi...la po całej naczepie, po czym wsiada spowrotem i rusza. Tir rozpędza sie jak szalony, lecz po chwili znowu zaczyna ledwo sie toczyć, znowu staje, kierowca z bejzikiem nap...dala po naczepie, wsiada, rusza... Autostopowicz zdziwiony całą sytuacją pyta:
- Panie, po co pan walisz tym kijem w ten samochód????
- No jak panie ku*wa po co??? mam 30t ładowności, a wioze 50t kanarków, to nie ma h*ja żeby ujechać, conajmniej połowa musi latać!!!

:D :D :D

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » pt 12 mar 2010, 14:45

szatan, strone wcześniej przytaczałem eksperyment z suszarką ale nie jest to uzasadnienie twojej wypowiedzi. Owszem pęd poiwetrza wywrze nacisk ale nie będie to przeniesienie ciężaru śigłowca. Więc nijak ma sie do założeń i pytania w zadaniu.
Czytaj posty z uwagą i zrozumieniem.
:)

emil, ten kawał wszyscy znamy i właśnie on się nasuwa w tym zadaniu jako eksperyment. Aczkolwiek drastyczny i przejaskrawiony.

Ale trudno spłoszyć śmigłowiec i skłonić go do lotu napierdalając bejsbolem w lotniskowiec. :biggrin

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » pt 12 mar 2010, 14:57

Piotrek, zawsze można drewienkiem ponapier*alać pilota śmigłowca :D wtedy jest szansa go wypłoszyć, i zmniejszyć masę lotniskowca :D :D

niemniej jednak, masa 'wiszącego' helikoptera nie zwiększa masy pomieszczenia, w którym on 'wisi', na fizyce nawet podobny przykład nam prof. wykładał za pomocą całek i innych dziwnych znaczków ;)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » pt 12 mar 2010, 19:28

krisk2 - jeśli w grę wchodzi fizyka czy technika musimy być precyzyjni, a więc "waga" to przyrząd do wyznaczania masy ciała, tę podajemy w kg - jednostka podstawowa układu SI.
Nie jest uprawnione twierdzenie - waga to masa :biggrin
Wzorzec kilograma wykonany ze stopu irydu i platyny znajduje się razem z wzorcem metra w Instytucie Miar i Wag (Bureau International des Poids et Mesures) w Sevres.
Natomiast ciężar jest miarą siły, która działa na ciało np. w polu grawitacyjnym i jest równy masie x przyspieszenie w danym punkcie pola (będzie zmienne w zależności od odległości środków ciężkości obu ciał). Rzeczywiście miara siły (także ciężaru) jest jednostka pochodna układu SI - Newton = 1kgx1m/1s^2

(pytanie pomocnicze - widział ktoś sekundę kwadratową? ja w zyciu :evil metr kwadratowy mogę sobie wyobrazić, ale sekundy kwadratowej? nikagda :biggrin )

dobra - pogadali o pierdołach wracamy do problemu

z całym szacunkiem - jednak co do śmigłowca mam jednak rację :biggrin

fizyką nie rządzą przykłady, ale prawa fizyki (zasady) I II i III zasada dynamiki Newtona, zasada zachowania pędu itp.
Jeśli mówimy o zamkniętym układzie, na który nie działają siły zewnętrzne to stawiając sześcian ze śmigłowcem na wagę i mierząc masę: sześcianu, powietrza i śmigłowca - uzyskamy ten sam rezultat gdy stoi na podłożu czy wzbije się w powietrze :biggrin
A gdyby wskazówka drgnęła to śp. Newton przewróciłby się w grobie :biggrin

ten dowcip o tirowcu i kanarkach ma w sobie dużo prawdy - głównie o ich wykształceniu i inteligencji :evil (nie ma tu żadnych osobistych wycieczek do konkretnych osób :evil sam mam prawo jazdy kategorii C i E) - masa pojazdu nie zmieni się od walenia bejzbólem po burtach i podrywaniu ptactwa do lotu :evil zasada ta sama jak piętro wyżej

co do tej rurki z wodą to wszystkie trzy odpowiedzi uznaję :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kris2k » pt 12 mar 2010, 19:40

mors pisze:krisk2 - jeśli w grę wchodzi fizyka czy technika musimy być precyzyjni, a więc "waga" to przyrząd do wyznaczania masy ciała, tę podajemy w kg - jednostka podstawowa układu SI.
Wzorzec kilograma wykonany ze stopu irydu i platyny znajduje się razem z wzorcem metra w Instytucie Miar i Wag (Bureau International des Poids et Mesures) w Sevres.
Natomiast ciężar jest miarą siły, która działa na ciało np. w polu grawitacyjnym i jest równy masie x przyspieszenie w danym punkcie pola (będzie zmienne w zależności od odległości środków ciężkości obu ciał). Rzeczywiście miara siły (także ciężaru) jest jednostka pochodna układu SI - Newton = 1kgx1m/1s^2
Ale ten wywod to do mnie?
Bo to akurat wiem i dokladnie w moim poscie zaznaczylem ze tak definiujemy slowo masa, waga i ciezar. Gro i bucy po naszemu ;)

mors pisze: z całym szacunkiem - jednak co do śmigłowca mam jednak rację :biggrin

fizyką nie rządzą przykłady, ale prawa fizyki (zasady) I II i III zasada dynamiki Newtona, zasada zachowania pędu itp.
Jeśli mówimy o zamkniętym układzie, na który nie działają siły zewnętrzne to stawiając sześcian ze śmigłowcem na wagę i mierząc masę: sześcianu, powietrza i śmigłowca - uzyskamy ten sam rezultat gdy stoi na podłożu czy wzbije się w powietrze :biggrin
A gdyby wskazówka drgnęła to śp. Newton przewróciłby się w grobie :biggrin
Tylko ze w zadaniu nie jest napisane czy mowimy o odosobnionym/zamknietym ukladzie czy nie (a z kontekstu wynika ze raczej nie).
A to znaczy ze naciagnoles zadanie tak zeby pasowalo do Twojej wizji, no i nie zaprzeczam tak by to wygladalo w tym wypadku :)
W mojej wizji waga nie uwzgledni masy smiglowca i tyle.

Nic wiecej z tego nie wynika ;)
Powtorka z fizyki fajna... :)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » pt 12 mar 2010, 19:47

ppamula pisze: Wyobraź sobie klatkę z papugą, którą trzymasz w rękach, a papug raz to zaczyna latać to znowu siada na drążku. I co waga klatki się nie zmienia?
jeśli przyjmiemy że waga to to samo co masa :biggrin to masa klatki się nie zmieni. samej klatki - masa jest wielkością stałą (przy założeniu niewielkich prędkości bo np zbliżając się do prędkości światła masa wzrośnie do nieskończoności) :biggrin

Jeśli klatka będzie zamkniętym pudełkiem - bez możliwości wymiany powietrza to masa układu = klatka + ptak + powietrze również się nie zmieni bez względu czy lata czy sobie usiadła :biggrin
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz

Post autor: Dresik » pt 12 mar 2010, 19:50

Piotr, w Twoim przykładzie faktycznie tak będzie, że gdy papuga czy papug wzbije się w powietrze to będzie nam lżej trzymać klatkę ;-) ale to dlatego, że Twój układ nie jest zamknięty... Gdyby klatka była wyizolowanym, zamkniętym, idealnie szczelnym pojemnikiem to ciągle byłoby ci tak samo ciężko ją utrzymać- niezależnie od tego czy papuga/papug lata czy siedzi :biggrin
Podejrzewam, że w zagadce chodzi o układ zamknięty- inaczej byłoby napisane, że sześcianowi brakuje sufitu czy jednej ścianki ;-)
Z naczyniami racja- identyczne ciśnienia ;-)

Zagadka Morsa- gdyby tą całą wodę wlać do takiej rurki to środek masy naszej planety zmieniłby swoje położenie- ziemia kręciłaby się wolniej i mielibyśmy dłuższy dzień :grin:
:-)

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz

Post autor: Dresik » pt 12 mar 2010, 19:51

oj Mors się wstrzelił z postem zanim kliknąłem..
:-)

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kris2k » pt 12 mar 2010, 19:52

Wiecie co... jak w polityce... wystarczy przedstawic sprawe tak zeby pasowala do swojej odpowiedzi :mrgreen:

ODPOWIEDZ