Tekstylne sakwy na boki Oxford

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Tekstylne sakwy na boki Oxford

Post autor: Arnold » ndz 21 lut 2010, 00:20

http://moto.allegro.pl/item924758200_sa ... itrow.html

Ostro zastanawiam się z kolegą nad zakupem tych sakw i raczej jesteśmy "za". Jakie wasze jest zdanie na temat nich albo polećcie coś innego, sprawdzonego. Zaznaczam ze środki raczej kiepsko. Chodzi o wyjazd w Bieszczady tak na 3 - 4 dni.
I może jeszcze przy okazji. Kufer centralny Awina czy może jakaś lepsza używka?
Normalnie może bym się nie pytał, ale ja jeżdżę moto od tamtego sezonu i skoro istnieje możliwość podpytania doświadczonych podróżników to pytam.
Wielkie dzięki z góry. :D
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Narwany
pisarz
pisarz
Imię: Paweł
województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: Narwany » ndz 21 lut 2010, 00:32

A'rtino, musisz wiedzieć jedną rzecz przy kupnie takich sakwy, że potrzebujesz do nich jakikolwiek stelaż albo wzmocnienia od środka, żeby je zamontować na swoim motku, gdyż bez tego nic z tego nie wyjdzie, będą latały jak żyd po pustym sklepie.... a tak ogólnie to to nie są złe rzeczy... sam mam podobne i polecam tylko ja mam MOTO-DETAIL ...
Kto w młodości głupim nie był, Ten na starość nie zmądrzeje !!!

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 21 lut 2010, 00:35

Narwany pisze:A'rtino, musisz wiedzieć jedną rzecz przy kupnie takich sakwy, że potrzebujesz do nich jakikolwiek stelaż albo wzmocnienia od środka
Widzicie, zapomniałem dodać. Stelaże sobie zrobię sam tak że o to się nie martwcie. Chodzi mi o wasze zdanie na temat jakości, użytkowania, sensu itp sakw.
Obrazek

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » ndz 21 lut 2010, 00:37

Ja posiadam sakwy firmy metro. W tym sezonie dorobilem do nich stelaze, bo jak pisze Narwany, lataly po calym motocyklu ocierajac dodatkowo plastiki. Dwa lata temu ruszylem, jeszcze na CBR, wraz z nimi nad morze na 7 dni. One sa troche wieksze od tych, o ktore pytasz, ale skoro u mnie udalo sie upchnac w nie bagaz dla dwoch osob to na kilkudniowe wyprawy w zupelnosci powinny wystarczyc. Mysle, ze tego typu rozwiazanie jest swietna alternatywa dla kufrow. Funkcjonalne, poreczne, wystarczajaco trwale.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
klosiewi
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
województwo: mazowieckie

Post autor: klosiewi » ndz 21 lut 2010, 07:39

Jeżeli chodzi o kufer Awiny..... hmmm miałem taki :mrgreen: niestety podczas jazdy wypiął mi sie i tak zakończył swoją przygodę (czyli w rowie) :twisted: Nie polecam tych kufrów!!!! Strasznie źle wykończone i nie pasują do stelaży, znaczy się mają zajebiaszcze luzy!!!! Polecam Ci abyś kupił używkę!!! ja kupiłe sobie Givi E50 i jestem mega zadowolony (w deszczu nie przemaka!!!) 8)

oxford

oxford

Post autor: oxford » ndz 21 lut 2010, 09:11

Mam takie" oxfordy" , jakościowo bardzo dobrze wykonane w zestawie jest też pokrowiec przeciw deszczowy. Niby można je przeżucić przez siedzenie i gotowe, ale takie rozwiązanie jak dla mnie to nieporozumienie- ja dorabiałem stelaże do nich. Co do kufra, to lepsza dobra używka niż nowa awina.

Awatar użytkownika
Jonecki
teksciarz
teksciarz
Imię: Hubert
Kontakt:

Post autor: Jonecki » ndz 21 lut 2010, 09:37

Sakwy to całkiem niezły wynalazek szczególnie jesli mają oparcie w postaci dobrego (przemyślanego) stelarza. Osobiście używam komplet sakw Moto-detail ale te też powinny dać rade. Trzeba pamietać tylko by mocno je przymocować na dłuższą trasę bo możemy sie potem rozczarować, chodzi mi o odpowiednie poprowadzenie pasków mocujących, gdyż pod wpływem wstrząsów spowodowanych stanem dróg sakwy napewno lekko opadną i właśnie to opadniecie trzeba uwzglednić. Pozatym zestaw sakw jest zdecydowanie pojemniejszy od kufrów i bardziej ustawny (rok wstecz gdy przeprowadzałem sie z akademika na drugi koniec miasta zabrałem na motocykl wszystkie swoje bambetle razem z PC!! na dwa razy) choć ma niewątpliwie swoje wady i własnie te wady skłoniły mnie do zakupu kufra centralnego (givi 48L) co okazalo sie dobrym posunięciem. Na miasto i krótkie wypady kuferek + ewentualnie tankbag a dłuzsze wojaże to kuferek+tankbag+sakwy boczne. Tak wiec polecam taki zestaw gdyż jest bardzo elastyczny jeśli chodzi o dostosowywanie go do aktualnych potrzeb bagażowych.

Pzdr
Sens tkwi w bezsensie sensu...

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » ndz 21 lut 2010, 12:08

Witam,miałem sakwy tyle ze Metro,jeśli nie planujesz dalekich podróży to sakwy są dobra alternatywą,co do stelaża ja na początku zakładałem bez niego i nic się nie działo ale potem ze stelażem,jest lepiej.ogólnie dobra sprawa bo puste zajmują mało miejsca ale i tak zakupiłem kufry,według mnie lepsza opcja,ale wszystko ma wady i zalety.A co do Awiny to daj sobie spokój,poszukaj markowej urzywki.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 21 lut 2010, 12:37

Dzięki wielkie Panowie. Jestem przekonany. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
szaba
bywalec
bywalec
Imię: Krzysztof

Post autor: szaba » ndz 21 lut 2010, 12:50

A'rtino,

Ja tez ma takie sakwy i jakosc wykonania i pojemnosc jak najbardziej na plus. Jak masz stelaz to super, wsztko bedzie bardziej stablne. Ale jest tez wada...ow wspomniany pokrowiec przeciwdeszczowy niestety nie zapewnia 100% ochrony przed woda. O ile masz ochronione wszyskie zewnetrzne sciany sakwy to ta wewnetrzna od kola jest nieoslonieta i w deszczu kolo potrafi na wrzucac wody :sad: ...
Ale jak koledzy wspomnieli na krotkie wypadny to nawet daje rade a i jeszcze jedna wada takie sakwy nie sa przymocowane do moto na stale (no chyba ze sobie cos wykombinujesz..) i kiedys na postoju jakies gnojki buchnely mi pokrowce przeciwdeszczowe... :killer

Pozdro,
Szaba

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert

Post autor: Hubu » ndz 21 lut 2010, 14:08

Ja mam doświadczenia z takimi torbami firmy Metro. Dorabiany był stelaż, bo bez niego słaba stabilność, co do samych toreb robią dobre wrażenie - i zawsze są one elastyczne czego nie ma w kufrach.

Awatar użytkownika
możej
pisarz
pisarz
Imię: Piotr

Post autor: możej » ndz 21 lut 2010, 16:00

Posiadam dokładnie takie sakwy jakie podałeś w linku :) w zeszłym sezonie przelatałem w nich morze, góry, mazury i spisały się rewelacyjnie! Nie posiadam jeszcze wykonanego stelaża a mimo to nie latały "jak żyd po pustym sklepie". Jeśli już masz w planach wykonanie stelaża to nie ma się nawet co zastawiać, bierz! ;)

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » ndz 21 lut 2010, 16:46

Nie kupuj Oxfordów z najniższej półki, po prostu syf i siara, polecam Held-a, dla mnie warto dopłacić trochę kasy...

http://www.allegro.pl/item911716230_ska ... _arvo.html

Awatar użytkownika
amadeusz83
bywalec
bywalec
Imię: Adrian

Post autor: amadeusz83 » ndz 21 lut 2010, 19:41

ARTINO co do kufra centralki to mam do sprzedania Givi E42 z płytą montażową w dobrej kasie. Jakby ktoś chciał proszę dzwonić na 788197703. Mam dwie sztuki( z płytami po 270 PLN)
amadeusz83

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 21 lut 2010, 19:51

amadeusz83, wrzuć fotki jakbyś mógł.
Obrazek