Sam w poście powyżej pisałeś o gnieździe zapalniczki, ale mniejsza o większość. W każdym razie odbiornik podłączany do tego dodatkowego gniazda obciąża instalację, która została zaprojektowana (m.in. przekrój kabli) do zasilenia żarówek o konkretnej mocy, a nie np. pompki do materaca, czy grzałki do herbaty.Gregory pisze:C_L_K, Ja mam zabezpieczenie w postaci bezpiecznika przed gniazdkiem. Ale ja mam założone gniazdo 12V, a nie gniazdo zapalniczki- zupełnie inne ( choć w na pierwszy rzut oka są bardzo podobne )
Tutaj też się z Tobą zgadzam, ale ja zamontowałem to gniazdo tylko i wyłącznie dla Navi i ewentualnie dla ładowarki do telefonu. Najlepiej połączyć pod aku, ale ja chciałem mieć to wyłączane, a tutaj się nie da, bez dodatkowego wyłącznika lub ręcznego odłączania kabli od akuC_L_K pisze:W każdym razie odbiornik podłączany do tego dodatkowego gniazda obciąża instalację, która została zaprojektowana (m.in. przekrój kabli) do zasilenia żarówek o konkretnej mocy, a nie np. pompki do materaca, czy grzałki do herbaty.
i to jest optymalne rozwiązanie. Jesli bedziesz coś ladował , używał nie tylko GPS to takie połączenie zapewni bezproblemowe użytkowania. A jeśli zrobisz to z np automatycznym włącznikiem światła który daje prad dopiero po osiagnięciu odpowiedniego napięcia to już moidzioadi610 pisze:Gdzieś widziałem że podłączone jest bezpośrednio pod akumulator
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 209 gości