Spawanie pękniętego wydechu REMUS ( tytan)

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Spawanie pękniętego wydechu REMUS ( tytan)

Post autor: WiktorVFR » ndz 29 lis 2009, 20:47

Obrazek

posiadam taki wydech i mam pytanie do znawcow, z tego co sie orietuje jest on tytanowy, jakis baran - poprzedni wlasciciel (anglik) zamiast uzyc oryginalnej opaski uzył jakiegos gównianego płaskownika ktory nie lezy idealnie i od drgań zaczal sie wydech ruszac na boki do tego stopnia sie na calej dlugosci mocowania wydech pekł, rozerwał sie. Teraz pytanie czy idzie to jakos zespawac? jesli tak to czym? i gdzie? (Warszawa i okolice)

Awatar użytkownika
Roadrunner
pisarz
pisarz
Imię: Pawelec

Post autor: Roadrunner » ndz 29 lis 2009, 20:51

Jeśli jest to na pewno tytan, to masz chłopie poważny problem. Bo tytan spawa się tylko plazmą albo laserem, co jest po pierwsze bardzo bardzo drogie, a po drugie, wątpię że w Polsce możliwe.

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » ndz 29 lis 2009, 21:05

Tytan mozna spawac metoda TIG w specjalnych komorach argonowych, poza metodami ktore wymienil kolega. Metoda TIG jest z nich najbardziej dostepna i najprostsza. Nie mniej jednak trzeba znalezc zaklad dysponujacy komorami argonowymi. Moja uczelnia takowe posiada, dlatego tez proponuje skontaktowac sie z politechnika warszawska i zapytac czy nie daloby sie tego zrobic odplatnie. Lasery i plazme moja uczelnia takze posiada i nie sadze, zeby politechnika warszawska nie dysponowala takim sprzetem.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » ndz 29 lis 2009, 21:37

Tytan Spawa się też bez użycia komór np: spawanie rur ( gazociągi ) tak trzeba mieć doświadczenie ...

Zagadaj z kimś kto jest połapany w TIG-u możliwe że idzie zespawać bez dodawania spoiwa :lol:

Przy spawaniu Tytanu łuk Elektryczny nie jest stabilny , Należy zwiększyć osłonę (gaz ) tak aby pozostawiony za łukiem jeszcze łynny metal znajdował się w oslonie , ale nie na tyle aby nie zakłócał procesu..

Coś znajdziesz Pozdro
:bye

A tu coś na Humor :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=i2hd2EeJLyQ

Awatar użytkownika
Roadrunner
pisarz
pisarz
Imię: Pawelec

Post autor: Roadrunner » ndz 29 lis 2009, 22:28

elco pisze:moja uczelnia takze posiada
Wszystko możliwe, tylko że uczelnie za różne badania i odpłatne robótki dużo sobie liczy.

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: elco » ndz 29 lis 2009, 23:27

Damo 88 pisze:Tytan Spawa się też bez użycia komór np: spawanie rur ( gazociągi ) tak trzeba mieć doświadczenie ...
Po raz pierwszy slysze o gazociagach wykonywanych z tytanu, ale nie twierdze, ze takich nie ma. Wszak ludzie polecieli juz dawno w kosmos.
Niestabilnosc luku, duze powinowactwo tytanu do tlenu i inne zjawiska towarzyszace spawaniu tytanu jak magnetyzowanie wymuszaja wlasnie stosowanie komor. Wtedy jest najbezpieczniej.

Niestety nie wiem jak jest w przypadku zlecen indywidualnych realizowanych przez uczelnie, ale nie sadze, zeby byly to jakies potworne pieniadze. A moze jakis znajomy student sie znajdzie ? Ja moge na uczelni robic rzeczy na wlasne potrzeby za grosze.

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pn 30 lis 2009, 00:24

....Niestabilnosc luku, duze powinowact....

elco widzę że połapany jesteś :smile: nawet na " forum spawalniczym nie zawsze można oczekiwać takiej dop.

wowo
teksciarz
teksciarz
Imię: WOJTEK
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: wowo » pn 30 lis 2009, 06:46

Ja używam w galwanizerni koszy tytanowych które wykonane są z tytanu często i gęsto przychodzi mi je naprawiać spawam to tigiem i uważam jeżeli jest to tytan to nie widzę żadnego problemu
adrenalina uzależnia

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: elco » pn 30 lis 2009, 10:38

Damo 88 pisze:....Niestabilnosc luku, duze powinowact....

elco widzę że połapany jesteś :smile: nawet na " forum spawalniczym nie zawsze można oczekiwać takiej dop.
To takie jedno z moich studenckich zainteresowan :)

ODPOWIEDZ