[Rada] NIE kupuj tych lusterek do RC46

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Skuciok
teksciarz
teksciarz

[Rada] NIE kupuj tych lusterek do RC46

Post autor: Skuciok » wt 17 lis 2009, 19:00

Na aukcjach:
:arrow: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=793055716
:arrow: http://www.allegro.pl/item816559145_lus ... r_vfr.html

Sprzedawane są lusterka które wyglądają jak te do RC46 z roku '00-'01.
Radzę ich NIE kupować ponieważ podstawy mają inny rozstaw otworów na śruby, zamiast 500 mm rozstawu mają 400 mm.
Naciąłem się i ostrzegam innych, na dodatek firma w swoim opisie ma bardzo dziwny zapis:
Gwarancje i reklamacje
(...ble ble ble....)
-Towary przyjęte przez nas dobrowolnie do zwrotu obciążają kupującego15% wartości towaru za poniesione przez nas straty. -Fakturę korygującą wysyłamy klientowi do 7 dni roboczych od chwili otrzymania przez nas towaru.
(...)
Tak że jestem stratny co najmniej 15 zł paczka + 11,50 kolejna paczka + 22,50 (kosztu zwrotu 15%*150) czyli razem 49 zł :/ lipa, nie dajcie się nabrać :!:

Awatar użytkownika
Roadrunner
pisarz
pisarz
Imię: Pawelec

Post autor: Roadrunner » wt 17 lis 2009, 19:29

Skuciok pisze:zamiast 500 mm rozstawu mają 400 mm
Dlatego zawsze możesz odkupić ode mnie podstawy lewą i prawą o rozstawie 50mm w cenie zwrotu, jaki miałbyś ponieść

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » wt 17 lis 2009, 20:33

no ale tak serio... przeciez golym okiem widac ze jazma lusterek sa calkiem inne, zadna inna Honda nie miala takich samych lusterek jak rocznik '00-01 niestety

nie mozna tego zglosic na allegro ze sprzedaja rzeczy ktore sa niezgodne z opisem?

choc opis jest tak napisany ze nie wynika z niego ze to ma byc do RC46 '00-01 :/

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 17 lis 2009, 20:36

a tak btw to nie jest tak przy zakupach przez internet ze przez tydzien albo dwa mozna oddac towar bez podawania przyczyny??? Nie powinni zabierac za to kasy...

Skuciok
teksciarz
teksciarz

Post autor: Skuciok » wt 17 lis 2009, 20:56

Roadrunner pisze:
Skuciok pisze:zamiast 500 mm rozstawu mają 400 mm
Dlatego zawsze możesz odkupić ode mnie podstawy lewą i prawą o rozstawie 50mm w cenie zwrotu, jaki miałbyś ponieść
Dlatego napisałem do Ciebie na GG ale mi nie odpowiedziałeś :-P
Jestem chętny, odpowiedz załatwimy interes.

Tak w ich sklepowym regulaminie pisze o zwrocie do 14 dni, ale z tą dziwną "opłatą manipulacyjną", też tego nie czaję, wydaje mi się to niezgodne z prawem.

Z opisu aukcji nie wynika jednoznacznie że to jest ta właściwa VFR. Założyłem milcząco że lusterka są właśnie do RC46 bo tylko w takich kojarzę tego typu lusterka. Do sklepu oczywiście maila stosownego napiszę, ale jeśli uda mi się dokupić podstawy to szkoda mi tego odsyłać i tracić za nic $.
Ja akurat nie jestem jeszcze aż tak biegły, żeby ze zdjęcia odgadnąć czy rozstaw śrubek jest 4 czy 5 cm ;-)

Wiem moja wina nie zachowałem odpowiedniej czujności :-(. Dlatego ostrzegam żeby się ktoś jeszcze nie nabrał. A widzę że ktoś się nabrał bo jakiś allegrowicz o nicku RC46 kupił :-(.

Awatar użytkownika
Mike
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Mike » wt 17 lis 2009, 21:43

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU nr 22, poz. 271 z późniejszymi zmianami) masz prawo w ciągu 10 dni oddać towar.
Szczegóły:
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=466

Natomiast nie jestem pewien co z kosztami wysyłki.
Kiedyś korzystałem z tego paragrafu, niestety byłem w plecy na kosztach dwukrotnej wysyłki.

Gdzieś na forum było coś o adaptacji lusterek z CBRy, też mnie czeka wymiana :-(
VFR 800I

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » wt 17 lis 2009, 22:14

Ta klauzula podana przez sprzedajacych jest bezprawna.
Zgodnie z polskim prawem wysylki na odleglosc kupujacy moze w ciagu 3 miesięcy od wydania towaru odeslac go bez podania przyczyny (nie dotyczy pewnych towarow), jezeli sprzedajacy tego nie zastrzegl lub uchybil pewnych warunkow umowy. Jezeli sprzedajacy zastrzeze sobie to prawo i poda wszystkie warunki umowy to okres mozliwosci zwrotu trwa o ile sie nie myle 10 dni od daty wydania towaru, czyli wysylki. Kupujacy niestety ponosi koszty wysylki. Zadnych kosztow wiecej nie mozna mu narzucic. Nie rozumiem o jakich stratach pisze autor, ale prawdopodbnie chodzi i o utracone korzysci, ktore moglby odniesc sprzedajac ten towar komus innego. Prosze sie nie dac na to nabierac. Tym bardziej, jezeli chodzi o zgloszenie reklamacyjne a nie bezpodstawny zwrot.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kris2k » wt 17 lis 2009, 22:35

Mike pisze: Gdzieś na forum było coś o adaptacji lusterek z CBRy, też mnie czeka wymiana :-(
Bylo, bylo... i ktos pisal zeby kupic wlasnie lusterka z jakiejs CBR'y (moze nawet takie jak sa na aukcji) i zmienic ich jarzma z tymi ktore posiadamy w lusterkach uszkodzonych gdyz one podczas wypadku/upadku raczej nie ulegna zniszczeniu.
Wiec sprowadza sie to w zasadzie do zaistanialej tutaj sytuacji.
Od siebie dodam ze bym sie nie szczypal i kupilbym sobie oryginaly pomimo zaporowej ceny.
Potem jezdza VFR'y co maja dziwne lusterka, dziwne naklejki itp. braki bo chcialo sie cos zalatwic "taniej".

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » wt 17 lis 2009, 22:42

"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Skuciok
teksciarz
teksciarz

Post autor: Skuciok » wt 17 lis 2009, 22:53

Dzięki chłopaki, nie będę tych lusterek odsyłał, po prostu się nie opłaca, lepiej mi je po prostu sprzedać jakbym ich nie zdołał zaadoptować.
W mojej ktoś po prostu założył takie z gumowymi ochraniaczami ramion jak w '98-'99 i pomyślałem nad zmianą tylko dla własnego widzimisię.
Ori raczej nie zagoszczą u mnie, wolę przeznaczyć na paliwko takie pieniążki ;-)
Jeszcze raz dzięki i ostrożności w zakupach ;-)

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Argail » śr 18 lis 2009, 09:38

ale przecież to nawet widać, że wysięgnik mają zagięty, podczas gdy VFR ma prosty

Jak napiszą, jak ostatnio, że dwuramienny wahacz do VFR to też będziecie kupować? :)
rejoice o young man in thy youth

Awatar użytkownika
Roadrunner
pisarz
pisarz
Imię: Pawelec

Post autor: Roadrunner » śr 18 lis 2009, 10:44

Argail pisze:wysięgnik mają zagięty, podczas gdy VFR ma prosty
tzn. że moje prawe lusterko jest od F4i???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kris2k » śr 18 lis 2009, 11:03

Roadrunner... ale numer, no faktycznie, jarzma masz z VFR'y ale lusterko juz nie.

Az poszedlem cyknac fotki, wygladac powinny tak:
Obrazek

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » śr 18 lis 2009, 14:52

Różnica pmiędzy oryginalnym ramieniem lusterka VFR 2001 a ramienie lusterka CBD F4 jest dosłownie 1-2 cm na końcu ramienia.
Z racji bardzo dużej ceny lusterek VFR i trudności ich zdobycia dawno przesiadłem się (zamontowałem) te od CBR F4 w oryginalnych jarzmach VFR.

A już nie raz je naprawiałem albo montowałem po utrąceniu.
Lusterko przecciez się obraca na lulistym przegubie ramienia wiec jego dopasowanie do obserwowania tyłu jest bezproblemowe.

No chyba że ktoś jest fanatykiem oryginalnych 100% części, ale z doświadczenia nie tylko swojego wiem że taka fascynacja przechodzi po roku intensywnego użytkowania i z powodu kasy.

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Argail » śr 18 lis 2009, 18:09

kris2k pisze:tzn. że moje prawe lusterko jest od F4i???
Dokładnie...

Dzięki Kris, oszczędziłeś mi biegania do garażu z aparatem, akurat ostatnio rozbierałem lusterka
rejoice o young man in thy youth

ODPOWIEDZ