Nasłuch Kontroli Lotów(ATC)
- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
- województwo: mazowieckie
Nasłuch Kontroli Lotów(ATC)
wchodzimy na stronę
http://www.liveatc.net
i podajemy nr icao lotniska jakie zamierzamy nasłuchiwać np.
EPGD- Gdańsk
EPWA- Warszawa
EPKK- Kraków
W wiekszosci rozmowy prowadzone są po angielsku ale czasem gadaja po naszemu.
http://www.liveatc.net
i podajemy nr icao lotniska jakie zamierzamy nasłuchiwać np.
EPGD- Gdańsk
EPWA- Warszawa
EPKK- Kraków
W wiekszosci rozmowy prowadzone są po angielsku ale czasem gadaja po naszemu.
- VFRKrzysztof
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: mazowieckie
- Art
- klepacz
- Imię: Artur
A czy możesz mi podać na czym opierasz swoje wnioski?Kawa pisze:Nasluchiwanie w zadnym przypadku nie jest nielegalne. Nawet jesli nasluchujesz policje lub inne sluzby
Możesz przesłać mi linka do rozporządzenia UKE które to reguluje?
Bo z mojego doświadczenia odnośnie uzywania radia supełnie inne.. niestety
pozdrówka
Beyond the Grabówek sky
-
- klepacz
- Kontakt:
ależ bardzo proszęArt pisze:A czy możesz mi podać na czym opierasz swoje wnioski?Kawa pisze:Nasluchiwanie w zadnym przypadku nie jest nielegalne. Nawet jesli nasluchujesz policje lub inne sluzby
Możesz przesłać mi linka do rozporządzenia UKE które to reguluje?
Bo z mojego doświadczenia odnośnie uzywania radia supełnie inne.. niestety
pozdrówka

USTAWA
z dnia 16 lipca 2004 r.
Prawo telekomunikacyjn
(Dz. U. Nr 171, poz.1800)
DZIAŁ VI
Razdział 2Art. 144. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru.
Zdefiniuj jeszcze co masz na mysli pod pojeciem uzywanie radia. Bo tu istnieje roznieca miedzy nadawaniem a odbieraniem

- Art
- klepacz
- Imię: Artur
Mam na myśli kupienie radia np 2 m i użytkowaniem go. Praktycznie bez uprawnień radiooperatora nie jest możliwe robić to legalnie. Przyład- doniesienie jednego z radiooperatorów na paralotniarzy latających w poblizu jego domu. Zakończyło się zajęciem kazdego radia przez policję. Nawet bez udawadniania, czy je używałeś , czy nieKawa pisze:Zdefiniuj jeszcze co masz na mysli pod pojeciem uzywanie radia. Bo tu istnieje roznieca miedzy nadawaniem a odbieraniem
sprawa w toku
Beyond the Grabówek sky
-
- klepacz
- Kontakt:
Ale radio na 2m sluzy tez do nadawania i dlatego potrzebujesz licencje. Sam taka posiadam i nie dziwie sie, ze pan sie zdenerwowal, bo wszelkie proby piracenia zawsze byly tepione - troche, jak u nas jazda bez prawka. Jesli natomiast masz tylko skaner, to mozesz legalnie nasluchiwac czy to lotnisko, czy pana Czesia krotkofalarzaArt pisze:Mam na myśli kupienie radia np 2 m i użytkowaniem go. Praktycznie bez uprawnień radiooperatora nie jest możliwe robić to legalnie. Przyład- doniesienie jednego z radiooperatorów na paralotniarzy latających w poblizu jego domu. Zakończyło się zajęciem kazdego radia przez policję. Nawet bez udawadniania, czy je używałeś , czy nieKawa pisze:Zdefiniuj jeszcze co masz na mysli pod pojeciem uzywanie radia. Bo tu istnieje roznieca miedzy nadawaniem a odbieraniem
sprawa w toku

Proponuje zebyscie moze sobie sprawili sprzet CB - nie musisz miec pozwolenia albo zrobili licencje na 2m - duzo nie kosztuje a egzamin nie jest trudny.