Gasną światła przy przełączeniu długie/krótkie
- mkochano
- teksciarz
Gasną światła przy przełączeniu długie/krótkie
Cześć
Zdarzyło się kilka razy, że zgasły mi światła przy przełączaniu długie-krótkie.
Na postoju, przy wyłączonym silniku wygląda to tak: przełączam krótkie->długie i zapada ciemność. Po chwili słychać kliknięcie (przekaźnik?) i zapalają się długie.
Problem w tym, że to bardzo rzadko się zdarza, głównie w nocy na trasie ;(
Mechanik rozebrał przełącznik, przesmarował itd. ale mówi że nie znalazł oczywistej przyczyny. Przekaźnik był wymieniony już wcześniej, ale też nie pomogło (chyba że drugi trefny - używany). Dzisiaj jadę do Torunia, zobaczę czy problem wystąpi. Nie chcę na ślepo wymieniać wszystkiego, bo to koszta niemałe. Ale naprawić trzeba, bo zgaśnięcie świateł w nocy na nieoświetlonej drodze to niezły stres.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Michał
Zdarzyło się kilka razy, że zgasły mi światła przy przełączaniu długie-krótkie.
Na postoju, przy wyłączonym silniku wygląda to tak: przełączam krótkie->długie i zapada ciemność. Po chwili słychać kliknięcie (przekaźnik?) i zapalają się długie.
Problem w tym, że to bardzo rzadko się zdarza, głównie w nocy na trasie ;(
Mechanik rozebrał przełącznik, przesmarował itd. ale mówi że nie znalazł oczywistej przyczyny. Przekaźnik był wymieniony już wcześniej, ale też nie pomogło (chyba że drugi trefny - używany). Dzisiaj jadę do Torunia, zobaczę czy problem wystąpi. Nie chcę na ślepo wymieniać wszystkiego, bo to koszta niemałe. Ale naprawić trzeba, bo zgaśnięcie świateł w nocy na nieoświetlonej drodze to niezły stres.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Michał
- Hefajstos
- klepacz
- Imię: Maciej
U mnie było to samo...tyle że światła zgasły całkowicie, zostały tylko długie z flesza. Próbowałem dostać się do przekaźnika, po omacaniu go (po zdjęciu obudowy zegarów) światła się znalazły....
Obecnie czasami zdarza się że po przełączaniu z krótkich na długie światła gasną, ale u mnie to wina lęży raczej po stronie przełącznika, gdyż jak zgina światła to po ruszeniu przełącznika, światła się załączają prawidłowo. (możliwe że blaszka nie łączy zbyt dobrze)
W piątek mam dzień serwisu dla VFR więc to oblookam dokładnie.
Obecnie czasami zdarza się że po przełączaniu z krótkich na długie światła gasną, ale u mnie to wina lęży raczej po stronie przełącznika, gdyż jak zgina światła to po ruszeniu przełącznika, światła się załączają prawidłowo. (możliwe że blaszka nie łączy zbyt dobrze)
W piątek mam dzień serwisu dla VFR więc to oblookam dokładnie.
- Yelu
- bywalec
- Kontakt:
U mnie to samo, zauważyłem że jak przez dłuższy okres nie używam długich to taki objaw następuje. Na razie niczego nie rozbierałem w poszukiwaniu przyczyn, chwilowo radzę sobie z tym problemem szybkim kilkukrotnym przełączeniem drogowe - mijania i wszystko powraca do normy. Podejrzewam, że przyczyną jest śniedź gdzieś w układzie przekaźnika lub przełącznika.
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
podejrzewam, że przyczyna tkwi w samym przełączniku, gdyż w środku nachodzi wiele wilgoci i dyfu, tak SYFU, normlanie odnalazłem piach w środku, masakra, rozebrać, poczyścić styki i będzie wszystko cacy....poważnie....jak to nie pomoże....to nie wiem....ale wydaje mi się, że jest to po prostu "nie styk". tak mialem u Siebie....glownie z kierunkami....aż wymieniłem całe przełączniki...
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
polecam kontakt cleaner i coś do mikro styków co odparuje, nie pamiętam nazwy...
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km