kiera wpada w wibracje
- nierob
- klepacz
- Imię: nierob
- województwo: dolnośląskie
kiera wpada w wibracje
witam. pzry puszczeniu kiera wpada w wibracje. oby to nie skutek jakiegoś bum. lagi raczej prostowane nie były, ale to sprawdzę. jaka moze być przyczyna? glówka ramy do wymiany? żle wyważone kolo?
- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Re: kiera wpada w wibracje
musisz bardziej precyzować okoliczności. po pierwsze to nie głowka ramy a łożysko. tak to może być łożysko do wymiany. może to być niewyważone koło. może to również być kwestia łożysk w kołach. Może to być kwestia samej opony. szczerze mówiąc Wiktor, jesli masz dobrze założony kufer i dobrze przymocowany stelarz, nie widzę związku... nierob sprawdz jeszcze ciśnienei w kole i stan i jakość oleju w lagach. przyczyn może być wiele i kilka.nierob pisze:witam. pzry puszczeniu kiera wpada w wibracje. oby to nie skutek jakiegoś bum. lagi raczej prostowane nie były, ale to sprawdzę. jaka moze być przyczyna? glówka ramy do wymiany? żle wyważone kolo?
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- C_L_K
- ostry klepacz
- Imię: Rafał
- województwo: mazowieckie
Mi tez się tak wydawało... dopóki nie wymieniłem łożyskaWiktorVFR pisze:a mje sie wydaje ze jesli masz za soba duzy żagiel w postaci tego kufra to jednak moze miec to znaczenie gdy puszczasz kiere

- bialy-murzyn
- klepacz
U mnie przyczyną drgań była krzywa felga, chociaż łożysko główki ramy również podejrzewałem (do tej pory nie jestem 100% pewien czy nie wymienić - w serwisie Hondy każą wymieniać, niezależny zaufany mechanik mówi że nie trzeba).
W każdym razie po wyprostowaniu felgi i wyważeniu koła jak ręką odjął
W każdym razie po wyprostowaniu felgi i wyważeniu koła jak ręką odjął

VFR 800I
- MadziX
- stary wyjadacz
- Imię: Magdalena
- Kontakt:
Moto mam w 100% sprawne i zawsze jak założę kufer+torbę na siedzenie przy pewnych prędkosciach np w przedziale 60-70km/h przy odjęciu gazu występują drania..
W zeszłym sezonie załozyłam za niski profil opony z przodu - było to samo - oczywiście w tym przypadku również bez kufra, ale obciążenie kufrem nasilało ten efekt..
Mogą być jeszcze inne przyczyny, ciężko dać jednoznaczną odpowiedź.
W zeszłym sezonie załozyłam za niski profil opony z przodu - było to samo - oczywiście w tym przypadku również bez kufra, ale obciążenie kufrem nasilało ten efekt..
Mogą być jeszcze inne przyczyny, ciężko dać jednoznaczną odpowiedź.

- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
shimmy mialem przez lozysko glowki ramy nawet przy 60...
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
-
- bywalec
- Imię: Sławek
- Kontakt:
U mnie w XJ600 było to samo wyważyłem oponę zmieniłem główki ramy i nadal było to samo kolo 60-70km/h natomiast kopiłem VFR zrobiłem nią kolo 200km i nie miałem zastrzeżenie co do zawieszenia przedniego natomiast dokupiłem kufry puste szła fajne zero drgań po załadowaniu kufrów drgania są mocno wyczuwalne
- ppamula
- stary wyjadacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
Wibracje miałem wyraźne z kuframi przy prędkościach 70-80.
Oczywiście jest wiele czynników które na to wpływają, dokładnie jak napisano wyżej.
Mnie ustąpiły jak zmieniłem łożysko i główki wyważyłem koła.
Dopiero po wyważeniu kół ustąpiło.
Przeglądnij bardzo dokładnie opony (bieżnik) zwłaszcza przednią. Nierówno zużyty powoduje takie efekty. Pogadaj z Edkiem jak może być nietypowo opona zużyta.
Oczywiście jest wiele czynników które na to wpływają, dokładnie jak napisano wyżej.
Mnie ustąpiły jak zmieniłem łożysko i główki wyważyłem koła.
Dopiero po wyważeniu kół ustąpiło.
Przeglądnij bardzo dokładnie opony (bieżnik) zwłaszcza przednią. Nierówno zużyty powoduje takie efekty. Pogadaj z Edkiem jak może być nietypowo opona zużyta.