Wakacje 20.07.09-05.08.09 -> KRYM

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Wakacje 20.07.09-05.08.09 -> KRYM

Post autor: binio » śr 17 cze 2009, 16:37

Dobra.
Troche konkretow juz znamy wiec zmieniam ten wpis na wlasciwy. Ten post znajdzie sie tez na 3 stronie i wszystkie uwagi dopisujcie na koncu :)

Lecimy.

Wyjazd z Polski - 22 lipiec. Spotykamy sie:
a) w Lublinie?
b) w Dorohusku na granicy?
do dogadania.

Droge rozkladamy na dwa dni. Pierwszy nocleg nad Dnieprem w okolicach Kijowa. Spimy w namiotach (chyba ze ktos chce szukac noclegu ale wydaje mi sie to bez sensu - vova mowil ze na plaze mozna na moto wjechac i sie rozbic gdziekolwiek).
Drugiego dnia uderzamy:
a) do Odessy?
b) od razu na Krym?
do dogadania.

Jesli do Odessy poswiecamy dzien na jej zwiedzanie/plazowanie/ewentualny balet i nastepnego dnia ruszamy na Krym.

Na Krymie objezdzamy cale wybrzeze zatrzymujac sie w co ciekawszych miejscach na ziwedzanie i nocleg. Jestem w trakcie przygotowywania listy atrakcji, ktore warto zobaczyc. Zaczynamy od zachodniego wybrzeza, poruszamy sie caly czas wzdluz morza. Konczymy na mierzei Arabackiej (ech jakbym mial Viadro to i na przejechanie mierzei bym sie skusil - polecam ja obczaic bo wyglada baardzo ciekawie!).

Noclegi: namioty lub kwatery do wyboru. Ja preferuje namiot, chyba ze bede chcial sie w cywilizowanych warunkach przekimac - wtedy szukanie kwatery. Jesli kwatery to szukamy na mniejszych wioskach zeby taniej wyszlo. Srednie temperatury w Simferopolu (stolica Krymu) http://www.weatheronline.pl/weather/map ... &LEVEL=161
Na opady nie patrzcie, z rozmow z mieszkancami wynika ze jak w ciagu trzech meisiecy wakacyjnych popada 3 dni to jest swieto. Susza niesamowita.
Namiot kupilem w Decathlonie za 130zl. Spiwor biore jeden zeby bylo na czym spac (dziewczyna mnie meczy) albo nie biore wogole. Oprocz tego materac dmuchany z pompka samochodowa - ma ktos moze taka i bierze to bym juz nie kupowal?).

Jedzenie - pewnie zabiore troche na 1 dzien. Tam jest tansze wiec chyba nie ma sensu kupowac. Mam bardzo duzo konserw turystycznych i pasztetow drobiowych firmy PROFI (wojskowe wyprowiantowanie) wiec jakby ktos w takich gustowal to moge mu zabrac!!!
Na Krymie co chwile przy drodze stoja stragany z owocami i kwasem chlebowym.
Zabieram ze soba kuchenke turystyczna gazowa. Jakies garnki harcerskie, sztucce, kubki...

Mape Ukrainy i przewodnik po Krymie mam. Wiec mozecie nie kupowac. GPS w komorce tez (tylko narazie nie mam mapy Ukrainy wgranej - moze ktos taka dysponuje na Symbiana 3?).
W weekend wrzuce mapke Krymu z trasa i byc moze zaznaczonymi juz ciekawszymi miejscami.

Na koniec czy ktos ma na zbyciu i moglby na czas wypadu pozyczyc lub udosteopnic:
- ladowarke samochodowa do Nokii (mam gniazdo zapalniczki w moto)
- mape samochodowa Ukrainy pod Symbiana 3.
- pompke samochodowa lub zwykla do metaracy?

Piszcie wszelkie propozycje coby jak najwiecej ustalic zeby pozniej nie tracic czasu :)
Ostatnio zmieniony pt 10 lip 2009, 20:07 przez binio, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Arczi
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Arczi » śr 17 cze 2009, 19:46

Obydwa warianty wyglądaja bardzo ciekawie, własnie zastanawiałem sie gdzie wybiorę sie w tym sezonie. W ubiegłym roku zrobilismy z chłopakami objazdówkę dookoła Polski, ekipa była przednia to i wyjazd był super udany. Może udałoby sie ich namówić na taki wypad (Jano , Skandal, Kierownik - co wy na to???), ale w moim przypadku musiałoby się to zamknąć w tygodniu czasu - max 8 dni
Nie chcę okreslać sie na razie co do terminu wyjazdu , bo muszę jeszcze zaliczyć wyjazd z rodzinką najprawdopodobniej w połowie lipca na ok. 2 tyg, ale wstepnie pisałbym sie na taki wypad jeżeli dogadamy się co do terminu.

Awatar użytkownika
Jonecki
teksciarz
teksciarz
Imię: Hubert
Kontakt:

Post autor: Jonecki » śr 17 cze 2009, 20:56

Sporo myślałem coby w tym roku nie zrobić sobie wakacji w siodle, warianty a) b) 3) są przednie, termin mojego urlopu tez sie zgrywa wiec wstępnie sygnalizuje chęć na taki wyjazd z tym ze tak jak Arczi na max 8 dni (rodzinka by mnie ze skóry obdarła jakbym na dłużej wyjechał ;-)) Jest jeszcze jedna bardzo istotna dla mnie kwestia, mianowicie koszty nie chciałbym sie spłukać wiec max co mogę przeznaczyć na ten cel to 1,5 tałzena, jeśli bym sie wyrobił to OK jeśli nie to muszę sobie odpuścić. A narazie to troszkę szczegółów jeśli można ;-)
Sens tkwi w bezsensie sensu...

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » śr 17 cze 2009, 21:15

mi generalnie pasuje kazdy termin pomiedzy 18 lipca i 18 sierpnia wiec z dogadaniem nie ma problemu

a co tam, wkleje linka ktory przesadzil o checi powrotu, chociaz na dwa dni, na Ukraine ;)
http://www.travelforum.pl/ukraina/5270- ... czone.html
to nie moja relacja, ja moze na jakims spotkaniu opowiem moje wrazenia z Krymu, a zwlaszcza z Sudaku :mrgreen:
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
Jonecki
teksciarz
teksciarz
Imię: Hubert
Kontakt:

Post autor: Jonecki » śr 17 cze 2009, 21:54

Podoba mnie sie, szczególnie ten wątek o plaży i atrakcjach na niej :twisted:
Sens tkwi w bezsensie sensu...

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » śr 17 cze 2009, 22:19

Fajna sprawucha , moze wyskocze z głupim pytaniem ale czy gaworzysz po ich jezyku ? bo u mnie to z tymi jezykami nie za bardzo ja to tylko hangielski.
Fajny wypad , Jestem za !!!
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » śr 17 cze 2009, 22:36

Właśnie z Agatą rozmawialiśmy, i byc może mieli byśmy możliwośc pojechac. Też chciał bym zachaczyc o Krym ;) A nawet od razu tam jechac, słyszałem od znajomego opowieści, że tam w knajpie za 10 czy 15 dolarów to przez 3 godziny we dwóch jedli i pili, kilkanaście dań i wóda bez ograniczeń... Aż mi sie nie chce wierzyc w to :!:

Narazie poczekamy i zobaczymy, jak tutaj sie wykluje wszystko. Ogólnie mamy już plany na te wakacje, jakoś może udało by się odkręcic. Urlop w lipcu mielismy w planach brac od 10 do 26 , także - według podanych dat - moglibyśmy ewentualnie pozwolic sobie na termin od 17-18 do 25, tak żeby najpóźniej w sobotę wrócic.

Zobaczymy jeszcze jak potoczą się sprawy. Narazie - nieśmiało - zgłaszam chęci :)

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » śr 17 cze 2009, 23:31

Ja niestety nie mam mozlwiosci zmiany terminu urlopu, sluzba nie druzba i co by sie nie dzialo musze sie zmiescic w tym czasie, wyjazd najwczesniej 19 lipiec.
Co do szprechania po rosyjsku... nie umiem juz :) Przed wyjazdem na Krym w ubieglym roku kupilem sobie rozmowkii poczytalem pare dni wczesniej i bylo ok. Jezyk podobny, troche zmiekczyc polskie wyrazy i wyjda rosyjskie hehe
Najwieksze jaja byly jak pierwszego dnia do knajpy poszlismy. Elegancka restauracja, ladna kelnereczka przyniosla karte a tam wszysto cyrylica, a nie mialem slownika. Wiecie ile czasu potrzeba zeby wytlumaczyc ze sie chce piers z kuczaka z frytkami jak nikt w knajpie nie mowil po angielsku :mrgreen:
Co do tych 10-15$. Mnie do wyjazdu na Krym namowil byly juz dowodca plutonu. Koles pojechal 4 lata temu zaraz po skonczeniu ZMECHu z kolezkami. Powiedzial ze jak zaplace za dobe wiecej niz 4$ (wtedy byl po ponad 2zl) to jestem piz... Teraz jest troche drozej. Dlatego uwazam, ze trzeba sie spieszyc i zwiedzac wschod. Bo jest pieknie i tanio. Ale z roku na rok wszystko drozeje i niedlugo ceny jak w Chorwacji skocza do sredniej europejskiej.

PS Taki epizod. Wchodzimy do sklepu spozywczo-monopolowego ok 21 celem kupienia wodki. Ale nie moglismy sie zdecydowac wiec panik ekspedientka pyta czy chcemy sprobowac :mrgreen: Chwila konsternacji: chcemy, a co tam. A ona pyk: 4 kielonki 50-tki, otwiera pierwsza flache i polewa. Wypilismy. Nie bardzo? No to pani otwiera nastepnai znowu polewa :) Po 4 kolejce zdecydowalismy sie. Wzielismy litra, przepojke, ogorki kiszone i jakies rybki marynowane. Cena: 40hrywien (20zl) :mrgreen: A pozniej LEGALNE picie na murku, z jednej strony deptak i pelno milicjantow z drugiej morze.

A co tam, jakby ktos chcial obejrzec fotorelacje z ubieglorocznej podrozy to tu:

http://picasaweb.google.com/lh/sredir?u ... feat=email

W pare fajnych miejsc nie zabralem aparatu bo Judyta w swojej pomyslowosci zapomniala baterii wlozyc ;)

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
Arczi
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Arczi » czw 18 cze 2009, 21:44

Ze wzgledu na to, że musimy szybko określić termin wyjazdu, aby temat nie został przesuniety do offtopu, postaram się na początku przyszłego tygodnia określić dokładny termin , w którym mógłym wybrać się z Wami.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 19 cze 2009, 01:50

to tu takie rygory panuja :shock:
coz z moderatoro - adminami nie ma co zadzierac, najwyzej damy im jakis "ochlap" - zmyslony termin zeby zadowoleni byli a dogadywac bedziemy sie dalej :twisted:

Awatar użytkownika
Paltap
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Paltap » pn 22 cze 2009, 20:49

Vitka,

Ja z dziewczyną też planujemy wyjazd w te wakacje i szukamy ekipy i konkretnej trasy, opcje a), b) i 3) brzmią interesująco. Termin urlopu to nie wcześniej niż od 01.08. no a finansowo to chcielibyśmy się tak w 1,5 - 2 kpln (na głowę) zamknąć (jednym motorem).

Napiszcie jakieś dokładniejsze info na jakim etapie planowania jesteście bo chętnie byśmy się dołączyli.
Pozdro
Ostatnio zmieniony wt 23 cze 2009, 08:44 przez Paltap, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pn 22 cze 2009, 21:31

My odpadamy, także nas nie bierzcie już pod uwagę.

Życze udanego wyjazdu :)

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Daniel » pn 22 cze 2009, 22:02

Cholera narobiłeś mi ochoty tymi Ukrainkami :mrgreen:
Ja planuję mniejwięcej w tym czasie podróż dookoła Polski ale teraz.... :???:
Try before you die!

Awatar użytkownika
Arczi
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Arczi » wt 23 cze 2009, 00:21

Daniel dookoła Polski jeszcze zdążysz , a taki przelot jak Binio proponuje to dopiero atrakcje. Ja dopasuję się do każdej opcji byle zmieścić sie w 8 dniach, teoretycznie moglibyśmy wyjechac 24.07 i tak zaplanować trasę , aby na 01.08 być już w Polsce. Zadeklarowałem się już, że będę na zlocie w Giżycku, wiec może wspólnie zakończylibyśmy tą podróż zlotem. :smile:

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Daniel » wt 23 cze 2009, 23:45

Rozmawiałem dziś z kumplem. Zaczęliśmy poważnie rozważać tą propozycję. Zwłaszcza wariant b) z Krymem jest dla nas interesujący. Generalnie ograniczają nas koszty. Chcemy się zamknąć w ok. 1500 zł. oraz maksymalnie 10 dniach. Jeśli chodzi o termin jesteśmy elastyczni. Czy dobrze myślę że ta propozycja z Odessą i Krymem jako że prowadzi wyłącznie po Ukrainie, jest najtańszym wariantem? Jak Wy w tym przypadku szacujecie koszty? Ile kosztuje teraz paliwo na Ukrainie?
Try before you die!

ODPOWIEDZ