Mandat z fotorejestratora

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 11 cze 2009, 01:03

jestem laikiem i dziwi mnie że możemy stosować przepis lub nie stosować jak nam odpowiada
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

jarass
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: jarass » czw 11 cze 2009, 09:59

PETER pisze:jestem laikiem i dziwi mnie że możemy stosować przepis lub nie stosować jak nam odpowiada
ustawodawca mówi, że nie musisz wydać ojca jak zabije matke (przestępstwo, kodeks karny).

Prawo o ruchu drogowym nakazuje ujawnienie danych drugiego kierowcy. Ustawodawca wyszedł z założenia, ze jak podpier....sz kogoś za wykroczenie to Ci łba nie urwie, nie rozwiedzie się z Tobą, nie ucierpią funkcje instytucji zwanej rodziną;-)

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: moskittiero » czw 11 cze 2009, 10:50

Po prostu - w tym przypadku każde Twoje działanie nie polegające na nie przyjęciu mandatu pomimo, iż zdajesz sobie sprawę, iż Ty popełniłeś czyn nim zagrożony będzie złamaniem prawa. Tutaj odmowa podania komu użyczono motocykl zagrożona jest MKK do 500zł a jeśli sprawa skierowana do Sądu Grodzkiego grzywna do 5000zł. W przypadku fałszywych zeznań to już do trzech lat pozbawienia wolności.
Ale i w poście "jurass" powyżej coś jest.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » czw 11 cze 2009, 11:33

poscig pisze:Pytam tylko jak postapić,aby nie płacić za to wykroczenie.30km/h gdyby kazdy z nas był za takie wykroczenie karany codziennie to niestety VFR cieszyłyby nas tylko w garażu podczas przepalania silnika wieczorami.
Ja wiem, że jak by za mną policja rano z garażu wyjechała i cały czas za mną jechała, to zanim do pracy bym dojechał to już bym prawka nie miał a i pensji miesięcznej by nie starczyło pewnie na mandat.
poscig pisze:A ci co nigdy wykroczeń nie dopuszczają się(jeśli tacy istnieją) mieliby raj na drogach puste i bezpieczne drogi
Hehe takich nie ma, a już szczególnie POLICJA to rzeczywiście się nie dopuszcza wykroczeń "po cywilu" ;)

Najgorsze są w tym wszystkim te mandaty robiące zdjęia oddalającym się pojazdom. Masakra.

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » czw 11 cze 2009, 12:45

nO TO Z INNEJ BECZKI....a co będzie jeśli pokornie przyznam się do popełnionego wykroczenia i poprosze o łaskawy wymiar kary...Nie np.200pln i 4 punkty tylko 50pln i 4 punkty.Jako ,ze zakładam działalnośc i staram sie o pięniążki z Uni musiałem sie wczoraj zarejestrowac jako osoba bezrobotna.Moze wyśle z orzeczeniem i prośba o niższy mandat kopię decyzji z urzędu pracy.Może w ten sposób nie łamiąc prawa to załatwie.Niestety nie wiem jak to będzie rozpatrzone ,ale chyba to jest mysl

jarass
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: jarass » czw 11 cze 2009, 13:33

Żeby się nie skończyła w skarbowym, bo skąd bezrobotny gołodupiec (bez 400pln na mandat) ma na zabawe w motocykl za 10kilo pln??

Jazda motocyklem nie jest ani obowiązkowa ani tania i każdy o tym wie.

Ja bym uznał Cię za bezczelnego, co innego jak byś miał fotke w rodzinnej skodzie favorit;-)

P.S. Staram się zaprezentować punkt widzenia drugiej strony i tym pomóc a nie komuś dogryźć.

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: moskittiero » czw 11 cze 2009, 13:42

przekroczyłeś dozwoloną prędkość o 30km/h (100 na dozwolone 70km/h), więc policjant nałoży na Ciebie:
- MK 100 do 200zł i 4 pkt. karne
lub
- pouczy

na wersję drugą bym nie liczył, a łagodny wymiar kary to 100zł (najniższa półka za to wykroczenie) i 4 pkt karne (stałe - bez możliwości więcej mniej)

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » czw 11 cze 2009, 13:58

|Bezrobotny ,ale od jednego dnia,więc pomijając fakt wcześniejszych zarobków na chwile obecną jest ,,gołodupcem,,jak pisał kolega Jarass.Nic... temat kończę ponieważ tak jak myslałem każdy ma indywidualne podejścia do płacenia mandatów,uchylania się od tego lub nadgorliwego podejścia do tematu odpowiedzialności za popełniony wybryk.Każdy ma prawo postapic jak uważa i wziąć za to odpowiedzialność.Ja również tak postąpię i bardzo dziękuje za wypowiedzi wszytskich ,które pomogły lub spowodowały lekkie wyrzuty sumienia.Co jednak nie zmieni faktu,że nie lubie płacić za coś z czego można sie w jakis sposób wymigać.A płacenie mandatów przede wszytskim do takich należy.

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: moskittiero » czw 11 cze 2009, 14:02

Oby wysokość mandatu była u nas indywidualna - sam jestem za. A tak - warszawskie stawki dla wszystkich i już, smutne i szkoda, że prawdziwe.

Awatar użytkownika
lechu02
zadomowiony
zadomowiony
Imię: lech
Kontakt:

Post autor: lechu02 » pt 12 cze 2009, 10:09

Przy jeździe na kole z nadmierną nie widac tablicy.
nawet jak siedzę to pędzę
Male

Awatar użytkownika
lechu02
zadomowiony
zadomowiony
Imię: lech
Kontakt:

Post autor: lechu02 » pt 12 cze 2009, 10:21

Ja liczę ile razy nie zapłaciłem - to jestem jeszcze zarobiony.
nawet jak siedzę to pędzę
Male

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » sob 13 cze 2009, 16:21

Wniosę tylko do tematu,że złożyłem stosowne oświadczenie przyznając się do winy,prosząc o najniższy ,,wymiar kary,,pisząc o złej sytuacji mater.na dana chwile podpierając sie wnioskiem z urzędu pracy.

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » pn 15 cze 2009, 13:07

Jestem ciekaw jaką będziesz miał odpowiedź :roll:
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: katan » pn 15 cze 2009, 13:44

Edek pisze:
poscig pisze:Edytka niższy czy wyższy mandat.
W wersji pierwotnej tata dostał 300 zł i 6 pkt. Po nieweskazaniu kierowcy kazali mu zapłacić 500 zł.
A moze za niewskazanie sprawcy jest mandat w widelkach, tak jak za wiekszosc wykroczen KD.

Zdro!
Tomek
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Imię: Jarosław
Kontakt:

Post autor: suniok » pn 15 cze 2009, 14:14

W wiecie, że police przegląda to forum? za sprawą tego z Kalisza.
Ostatnio zmieniony pn 30 sie 2010, 21:31 przez suniok, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jarek

ODPOWIEDZ