Wakacyjne turne po europie

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
sito
bywalec
bywalec
Kontakt:

Wakacyjne turne po europie

Post autor: sito » ndz 07 cze 2009, 12:08

Witam mam ambitny plan wakacyjny mianowicie traskę wien-milano-nice-bordeaux-paris-praha. Jeśli kto robił coś takiego ma jakieś użyteczne informacje rady dotyczące trasy noclegów lub cokolwiek co uważa za użyteczne będę wdzięczny za pomoc niewątpliwie zmniejszy to ilość błędów jakie popełnię :)

arek
teksciarz
teksciarz
Imię: Arek

Post autor: arek » ndz 07 cze 2009, 12:39

Witam,

Mogę ci trochę powiedzieć jak chodzi o Francję bo tam udało mi się sporo pojeździć.
Przede wszystkim załatw sobie nawigację na moto i unikaj autostrad (poruszaj się nationalkami - oznaczone na mapach jako N lub departamentalnymi D ale z 3 lub 4 cyfrowe) - są bezpłatne i oferują zajebiste widoki i jakość dróg.
Jak chodzi o spanie, to jeżeli planujesz jechać w sierpniu to odpadają ci hotele, bo raczej nie uda ci się znaleźć niczego wolnego - żabojady mają wakacje i rezerwacje na ten okres robi się sporo szybciej. Jednakże jak co to polecam sieci Formule1 lub Premier Classe w ostateczności Etap (pierwszy jest o niskim standarcie, ale najtanszy i wychodzi taniej niż kempingi, drugi jest trochę wyżej - łazienka w pokoju; trzeci to formula 1 + łazienka w pokoju i troszkę większy pokój, ale co ważne: parkingi są darmowe i zamknięte więc w dużych miastach lepiej zostawić moto na parkingu i korzystać z metra lub autobusów, tym bardziej że kradną lepiej niż w polsce) - ceny to ok 30 do 50 EUR/noc (pokoje od 1 do 3 osób w tej samej cenie, więc lepiej jechać z kimś :biggrin )
Jak chodzi o trasy to mogę ci pomóc w doborze nr dróg i itd bo znam ich dość dużo w rejonie środkowej francji (przejeżdzone więc wiem co oglądać, a jest tego sporo), tylko daj mi znać na PW co masz ochotę oglądać i itd. bo niekoniecznie trzeba jechać do Bordeaux aby poznać prawdziwą francję, tym bardziej że są ciekawsze miasta nad atlantykiem do zobaczenia (np. La Rochelle), a Paryż to osobna bajka i nie warto jechać na 1 dzień (aby choć trochę zobaczyć to miasto to trzeba przynajmniej 3 dni, i to akurat najlepiej w sierpniu bo jest pusto).
Jak co to wal na priv, i zadawaj pytania co, gdzie i jak bo nawet nie wiem od czego zacząć. Zacznij od tego co chcesz zobaczyć i jakie zabytki cię interesują, bo ja pozwiedzałem sporo zamków i ruin, jaskinie i itd. Ale wszystko kwestia co kto lubi.
Pozdrawiam
Arek

herman

Re: Wakacyjne turne po europie

Post autor: herman » pt 12 cze 2009, 20:00

sito pisze:Witam mam ambitny plan wakacyjny mianowicie traskę wien-milano-nice-bordeaux-paris-praha. Jeśli kto robił coś takiego ma jakieś użyteczne informacje rady dotyczące trasy noclegów lub cokolwiek co uważa za użyteczne będę wdzięczny za pomoc niewątpliwie zmniejszy to ilość błędów jakie popełnię :)
Kiedy dokladnie chcesz jechac i skad?
Lece z Krakowa przez Francje do Hiszpanii i Portugalii...na przelomie lipca i sierpnia...na cztery kolka moze byc weselej :-)

ODPOWIEDZ