Smutny wypadek

Miałeś jakaś niezłą akcję i chcesz sie podzielić? Chcesz opowiedzieć o swojej wyprawie? Dawaj dawaj.
J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » pt 03 kwie 2009, 20:19

Franklin-dobra robota,trzymaj tak dalej. ;-) :yeah

Awatar użytkownika
marmot
pisarz
pisarz

Post autor: marmot » pt 03 kwie 2009, 21:48

Mam pytanie, ile kasy przekazanej dla Reca pochłonie fundacja?Ktoś wie?
I oczywiście również czekam na nr. konta.

franklin
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Patryk
Kontakt:

Post autor: franklin » pn 06 kwie 2009, 10:11

Fundacja nie pobiera żadnej prowizji. Dopiero od kwoty 4500 czy 4900 pobierany jest podatek przez urząd.

Awatar użytkownika
recu
bywalec
bywalec
Imię: Jurek
Kontakt:

DOBRY BIEGŁY POSZUKIWANY

Post autor: recu » wt 07 lip 2009, 14:40

Czołem VFR maniacy!
Mój przykry temat wraca. :sad: Mam do Was prośbę. Jeśli ktoś miał podobny przypadek do mojego (nie koniecznie w skutkach, po prostu jakieś prawne przepychanki) i korzystał prywatnie, na własną rękę z opinii jakiegoś dobrego biegłego, to czy znalazłby do niego kontakt?
Moja sytuacja na chwilę obecną wygląda następująco. Biegły powołany przez prokuraturę stwierdził, że do wypadku by nie doszło, gdybym jechał możliwie blisko! prawej krawędzi jezdni i 50 km/h a nie 70 km/h. Jest to niekorzystna dla mnie opinia, ponieważ chcą mi przyklepać dość poważne przyczynienie. :evil: Mało tego, chcą mi założyć odrębną sprawę za spowodowanie zagrożenia w ruchu! Potrzebuję teraz biegłego, który podważy tamtą opinię, gdyż prawda wygląda nieco inaczej, a biegły powołany przez prokuraturę nie uwzględnił wielu czynników takich jak technika pokonywania łuku, brama do warsztatu po prawej stronie czy błąd prędkościomierza który produkowany jest tak, żeby prędkość zawyżać (co najmniej o 5 km/h). Jest tam jeszcze kilka rażących niedociągnięć (np. nogę uszkodziłem w czasie zderzenia ze słupem a nie samochodem czy masa motocykla wynosząca 189 kg!) Potrzebuję dobrego fachowca, najlepiej motocyklisty, który orientuje się, jak się jeździ na motocyklu!

romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Romek

Post autor: romekjagoda » wt 07 lip 2009, 15:38

Recu pisze jedna reka sam po małym ślizgu. To co przeczytałem zmroziło mnie.... Nie mieszkam w PL i nie znam żadnego rzeczonawcy, ale chciałem Ci po prostu życzyć powodzenia i wytrwałości w tej batalii prawnej. A moe któryś magazyn motocyklowy (prasa) ma kontakt do jakixhś dobryvh ekspertów? Może popisz maile do nich, może nawet ktoś zainteresuje się Twoją sprawą, nagłości bezsens zarzutów, etc.? Spróbuj też zarzucić temat na Forum Motocyklistów - jakby nie brać jest tam więcej osób, może ktoś coś podpowie...?
Wkażdym bąddź razie powodzenia! Dasz rade, tyle już dałeś to i teraz wyjdziesz obronną ręką.
"And the road becomes my bride..."

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: benito » wt 07 lip 2009, 16:00

Ja mam kontakt z TVN Turbo...
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

Awatar użytkownika
kłopot
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: kłopot » wt 07 lip 2009, 22:31

dawac sprawe do tvn turbo

Awatar użytkownika
recu
bywalec
bywalec
Kontakt:

KONTO BANKOWE

Post autor: recu » śr 08 lip 2009, 15:07

Słuchajcie, jeśli będą chcieli przekręcić kota ogonem, na pewno będę nagłaśniał sprawę, tak więc informacja o znajomości w mediach może się przydać. Tymczasem po rozmowie z Januszem B. (dzięki) uspokoiłem się trochę. Byłem dzisiaj na policji, postawiono mi zarzut spowodowania KOLIZJI przez nadmierną prędkość i technicznie nieprawidłową jazdę. Oczywiście nie przyznałem się do winy składając dodatkowe wyjaśnienia. Sprawa o spowodowanie WYPADKU przez tamtego człowieka normalnie w toku.

W czasie rozmowy z Januszem B. (znowu dzięki!) doszliśmy do wniosku, że mogę zbierać darowizny na prywatny rachunek bankowy. Tak więc założyłem oddzielne konto i jeśli ktoś miałby ochotę pomóc, dodam, że pieniądze w danej sytuacji są mi bardzo potrzebne, zwłaszcza jeśli mówimy o tuningu bądź kupnie nowej protezy, która będzie się do czegoś nadawać, a koszty związane z tym są kosmiczne (nie wspominając o innym sprzęcie rehabilitacyjnym i ortopedycznym oraz przedmiotach ułatwiających życie codzienne), proszę o wpłaty na rachunek:

66 1140 2004 0000 3402 6250 9788
Jerzy Mąkosa
ul. Dobrzańskiego 71A
05-082 Latchorzew
z dopiskiem "DAROWIZNA"

Za WSZYSTKIE datki BARDZO DZIĘKUJĘ !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » pn 13 lip 2009, 22:34

Wracaj Kolego do "zdrowia". Masz jeszcze tyle w życiu do zrobienia, być może ktoś potrzebować będzie właśnie Twojej pomocy.
Pozdrawiam
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
recu
bywalec
bywalec
Kontakt:

1 % OD PODATKU

Post autor: recu » śr 22 lip 2009, 11:10

W związku z fundacją którą załatwiał dla mnie franklin, wysyłam dane do wpisania w PIT:

1. Nazwa OPP: Fundacja Dzieciom: "Zdążyć z Pomocą"
2. KRS: 0000037904
3. Jerzy Mąkosa

Wiem, że czas rozliczeń już minął. Ale wróci za niecały rok, za dwa lata, trzy, cztery... i jeśli ktoś chciałby mnie jeszcze wesprzeć w ten sposób, bardzo proszę o przekazywanie 1 % ...
Proszę również o rozesłanie tej informacji do znajomych, ponieważ większość ludzi nadal nie przekazuje tych pieniędzy dla osób potrzebujących! Z góry dziękuję!

Ps Za wpłaty na prywatne konto bankowe serdecznie dziękuję!

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » śr 22 lip 2009, 13:47

No to trzeba będzie sobie przypomnieć o tym za rok :)

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » śr 22 lip 2009, 17:51

RECU wiesz jak jest staramy się wymazać z pamięci przykre sprawy więc warto się po prostu przypominać mimo ze pamiętamy o tobie ,trzymasz się i o to chodzi badz z nami i nie daj sie
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: VFRKrzysztof » pn 27 lip 2009, 10:42

Nie jestem biegłym ani prawnikiem, ale się wypowiem. Parę lat temu stałem w ślepej uliczce, pod szkołą, z dzieciakiem w roli pasażera. Nagle dodge caravan, który stał przede mną zaczął cofać. Na szczęście stałem na wysokości jego lewego lusterka więc przejechał mi po boku, moto przewróciło się na lewą stronę, spadliśmy na glebę, ale nikomu nic się nie stało. Z samochodu wyszła blondi i wyjechała do mnie z paszczą, że wpadłem na nią z prędkością 200 na godzinę. Zdążyłem już zdjąć kask, trzymałem go w garści i potem stwierdziłem, że gdzieś wysoko jest jednak jakiś kierownik, który zatrzymał moją rękę, bo ręka już poruszała się po łuku, na którego końcu była ta durna paszcza. Przyjechały miśki i nie mogąc ustalić sprawcy w związku ze sprzecznymi zeznaniami powiedziały, że kierują sprawę do sądu grodzkiego. Zostałem wezwany do drogówki na Waliców. Panowie powiedzieli, że napiszą w piśmie do sądu, że blondi mnie staranowała, ale dobrze byłoby mieć jakiegoś świadka. Znajoma, która wydarzenie widziała, zgodziła się pójść na Waliców i opowiedzieć, co widziała. Wtedy blondi przyznała się panom z drogówki, że to ona była sprawcą i w sądzie rozprawa trwała pięć minut. Za bezmyślne cofanie takim autobusem za pięć ósma pod szkołą, gdzie chodzą dzieciaki i staranowanie motocykla z dzieciakiem na pokładzie została ukarana grzywną w wysokości 200 złotych a wysokość grzywny sąd uzasadnił trudną sytuacją materialną ukaranej. Przyjąłem to ze zrozumieniem wiedząc, że blondi jeździła ulubionym samochodem amerykańskiej biedoty i mieszkała w miejscu, gdzie stoją ubogie lepianki po kilka milionów złotych.
A wniosek z tej opowieści jest taki: trzeba się starać udowodnić drogówce, kto był sprawcą, bo jak sprawca przyzna się policjantom to w sądzie pozostaje tylko załatwienie formalności. I oczywiście bardzo ważni są świadkowie.
Gdybym mógł Ci w jakikolwiek sposób pomóc to się odezwij. Mieszkam na Bemowie, 4 kilometry od Ciebie.
Pozdrawiam!
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
szaki
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: szaki » wt 11 sie 2009, 17:30

Nie wiem dlaczego go nie znacie bo jezdzi VFR ale on powinien ci pomóc. Udziela się na tym forum, jest tam moderatorem oraz udziela sporo konkretnych rad.

http://forum.motocyklistow.pl/lukasz-aprilia-m1564.html

Zapewnie dlatego że pracuje w kancelarii

http://www.kancelaria.prawnikow.pl/

Można poczytać też jego wypowiedzi tutaj

http://www.forum.prawnikow.pl/

Ale myślę że najszybciej dotrzesz do niego przez

http://forum.motocyklistow.pl/index.php?.

Pozdrawiam i życzę wygrania sprawy.
szaki

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » śr 02 wrz 2009, 08:04

recu - jeżeli potrzebujesz sprzętu rehabilitacyjnego i tego typu urządzeń to jest dobre wejście do jednego sklepu, w którym prawdopodobnie da się uzyskać bardzo niskie ceny, ale oprócz tego przy dobrej znajomości przepisów wiele rzeczy jest refundowanych i to nie tylko z NFZ.
Ponieważ w tym sklepie pracuje osoba świetnie znająca przepisy i pewne kruczki, mająca kontakt z dystrybutorami sprzętu i która chętnie pomoże koledze z Forum daj znać na PW co Ci jest potrzebne i pokombinujemy.
Sam miałem w tym roku maleńkie zadrapanie na kolanie w wyniku kontaktu z pięknem krajobrazu i z własnego doświadczenia wiem o ile taniej można coś dostać przy życzliwości i dobrej znajomości przepisów sprzedającego.

Trzymaj się chłopie i daj znać co potrzebujesz a powalczymy
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

ODPOWIEDZ