Shoei NXR vs HJC Rpha 10+ vs ... ?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Shoei NXR vs HJC Rpha 10+ vs ... ?

Post autor: Vermilion » czw 26 cze 2014, 19:29

Panowie miał ktoś do czynienia z w/w kaskami w tytule? Zanoszę się na zakup jednego z nich. Z racji tego, że handluję Shoei jeździłem w NXR i mam już pogląd na ten kask, ale nie miałem do czynienia z HJC Rpha 10+ w czasie jazdy, a po wysłuchaniu opinii i organoleptycznych oględzinach mocno się nim zainteresowałem :) Nie chcę pisać o swoich + i - NXR'a, żeby nie narzucać swojej opinii póki co.

Ew. ma ktoś jakiś kask w tej klasie godny polecenia?
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias
województwo: śląskie

Re: Shoei NXR vs HJC Rpha 10+ vs ... ?

Post autor: magik » czw 26 cze 2014, 21:51

HJC Rpha 10+ mam jeżdżę i po za "tandetnym" jak na tę kwotę wykonaniem cóż takie czasy to powiem; Na prawde lekki, fajny, aerodynamiczny, dobrze wentylowany czasem za dobrze, garnek. Przyjemna wyściółka całkowicie wypinana 2 szyby w komplecie obie podpinlocka. Jedyna wada jak dla mnie to głośny przy dłuższych przelotach z wyższa prędkością, ale cos za coś albo wentylacja albo cisza.

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz

Post autor: Vermilion » czw 26 cze 2014, 22:56

Apropo wygłuszenia to taka już chyba cecha kasków typowo sportowych, bo NXR też do cichych nie należy (aczkolwiek w porównaniu do mojego AGV K-4 to i tak przepaść na + dla NXR'a :) ). Co masz na myśli przez tandetne wykonanie?

A nie wiesz jak wygląda kwestia montażu głośnomówiącego na BT? :) Mój K-4 niby przystosowany pod to nie jest, a Midland BT2 siedzi twardo i jest ok, ale jeżeli chodzi o Shoei NXR, którzy przystosowany jest własnie pod taki zestaw, to montaż głośników wymusza usunięcie wkładek akustycznych, a to powoduje niezłe przeciągi w okolicach uszu w kasku...
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz

Post autor: magik » pt 27 cze 2014, 08:46

nie wiem jak wygląda kwestia montażu bo nikt tam nic takiego raczej nie przewidział w tym kasku a co do wykonania to....................... za te pieniądze wzmagałbym lepszego spasowania elementów, wykończenia połączeń. Ogólnie za wykonanie taka 4 do piątki czy szóstki sporo brakuje :P

Awatar użytkownika
belkot
klepacz
klepacz

Post autor: belkot » pt 27 cze 2014, 11:39

Jak chcesz sportowy i porzadnie wyciszony kask to Shubert Sr1. Mialem go w rekach niedawno bo kumpel chce sprzedac i sie zastanawialem czy dla zony nie kupic..

Awatar użytkownika
zaba80r
pisarz
pisarz
Imię: Piotr
województwo: poza granicą Polski

Post autor: zaba80r » pt 27 cze 2014, 11:55

Witam. Udzielałem się w temacie forumowym :kask kompendium: bo jest do tego odpowiedni dział i miałem dobry upust na hjc ;) to raz. Grubo myślałem nad wymianą mojego xr1000 na hjc bo moglem go mieć za chyba 180f, ale tak jak kolega wyżej zaznaczył. Materiały ok ale ogólnie całokształt kasku wygląda tandetnie. Tak jak kiedyśna KIA niby fajna, ale ogólnie kupa ;) Miałem na oku malowanie monstera i na głowie replikę zeszłorocznego malowania Jorge Lorenzo z x-em na czubku kasku. Tak z ciekawości wlazłem na testy bezpieczeństwa kasków "sharp" gdzie mój kilkuletni xr ma wyższe noty niż nówka sztuka hjc ze sklepu. To dopełniło całości oceny tego garnka i następny będzie xr1100 ale to jeszcze trochę bo mój shoei jeszcze ze mna posmiga bo dalej jest tak dobry jak nie lepszy niz hjc rpha 10 ;) pzdr ps w rękawicy ciężko mi było uchylić szybke :/ reasumując dokładać i nie żałować ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz

Post autor: Vermilion » pt 27 cze 2014, 21:00

Są powody przez, które nie kupię kasku Schubertha :)

Daliście mi do myślenia z tym Rpha 10+ vs NXR i chyba wezmę sobie na raty NXR'a w takim razie :) Za duża różnica w cenie między HJC a Shoei, żebym kupił NXR'a za gotówkę.

zaba80r z zakupem XR-1100 możesz mieć problem, bo ten kask jest już nieprodukowany od chyba roku i zostały tylko mało spotykane rozmiary :) Następcą XR-1100 jest Shoei NXR właśnie i moim zdaniem NXR jest lepszy, a obydwa kaski miałem na łepetynie :) Z tym, że jeździłem tylko w NXR'ze

Awatar użytkownika
zaba80r
pisarz
pisarz

Post autor: zaba80r » pt 27 cze 2014, 21:11

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat ... 527s&rt=nc m-ki moge brać w ciemno ;) 240 dawalem za xr 1000 ;) naleze do cierpliwych osób i pewnie kupie za 200f
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...

Awatar użytkownika
Bury
klepacz
klepacz
Imię: Andrzej
województwo: pomorskie

Post autor: Bury » pt 27 cze 2014, 21:22

na niemieckim ebay są tańsze niż w UK ;)
VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic

Awatar użytkownika
zaba80r
pisarz
pisarz

Post autor: zaba80r » pt 27 cze 2014, 21:26

bury75tcz pisze:na niemieckim ebay są tańsze niż w UK ;)
czyli jak się chce to mozna ;)

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz

Post autor: Vermilion » pt 27 cze 2014, 22:43

Nie wiem jak to jest jak się mieszka za granicami Polski, ale to za co się płaci m.in. w Shoei i dlaczego warto go kupić u dealera to pełny darmowy serwis gwarancyjny i pogwarancyjny w Polsce :) Na prawie każdej imprezie są goście z Shoei i za friko jak masz potwierdzenie zakupu u dealera (np. aktywna karta Shoei) masz czyszczenie, wszystkie regulacje + wymiana zużytych elementów typu mocowania, zawiasy, gąbki, wyściółki, zaślepki, wentylacje za darmochę od ręki. Tak jak było ostatnio na cyklu naszych imprez MA i Castrol'a czy MotoShowPoznań :)

A XR-1100 można w MA teraz kupić za około 1600zł (biały NXR 1899zł), tylko tak jak mówiłem jest lipa z rozmiarami i kolorkami :) Poszukaj na louis.de bo są teraz właśnie w ofercie Last Chance i stamtąd mogę ściągać na MA :)

Trzeba uważać na tanie oferty kasków Shoei na portalach aukcyjnych, bo często gęsto są to kaski sprowadzane z USA bez naszej europejskiej homologacji i o ile w Polsce policja takich rzeczy nie sprawdza to z relacji klientów wiem, że np. niemieckie służby policyjne już się do tego mocno przyczepiają :) Do tego często z aukcji w zestawie nie ma np. pinlocka, podbródka, zaślepek akustycznych, noska, a normalnie Shoei zawsze daje je w zestawie.

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz

Post autor: magik » ndz 29 cze 2014, 00:41

To jeszcze bardziej Ci namieszam mówiąc, że xr jest gorszy od tego hjc :P Nie wiem jak jego następca ale XR przynajmniej na moim fistaszku gorzej zachowywał się aerodynamicznie zwłaszcza przy mocnym złożeniu się za szybą (seryjna). HJC jest bardziej sportowy i przede wszystki o niebo lżejszy co docenisz przy długich przelotach z dużymi prędkościami. Są rzedstawicele z HJC uktorych można testować kaski mają cala rozmiarowkę specjalnie do testów przeznaczoną. Ażeby nie było za wesoło to pomyśl może nad jakimś scorpionem? Zależy do jakiej jazdy potrzebujesz kachol.

Od ja mimo oceny mojego hjc jestem zadowolony bo idealnie leży mi na glowie Ksztaut skorupy Mały gabaryt a rozmiar XL Swietna aerodynamika no i malowanie monstera :D

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz

Post autor: Vermilion » ndz 29 cze 2014, 08:47

!! Mam to w D... Zostaję w moim AGV K-4 do końca sezonu i zimą zadecyduję bo widzę, że to jakaś sieczka :D Może w międzyczasie któryś kask będzie miał jakąś super promocję tak jak K-4'ke kupiłem i problem sam się rozwiąże :)

A kask potrzebuję do jazdy na co dzień, nie turystycznej + czasem przejażdżki na torze (a tutaj mój K-4 dawał w kość przez słabą wentylację).

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz
Imię: jakub
województwo: małopolskie

Post autor: kubatron2 » ndz 29 cze 2014, 12:02

dobra wentylacja polecam https://www.google.pl/search?q=x-lite+x ... B200%3B199 czyjesz jak strugi powietrza przelatują ci po czaszce extra

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz

Post autor: Vermilion » ndz 29 cze 2014, 18:34

Może i wentylacja dobra, ale mam na sklepie X-lite X702 i powiem szczerze, że przynajmniej statycznie szału nie robi :) brak pinlocka w zestawie (co dla mnie jest dziwne, bo Nolan daje do tańszych kasków pinlocki). Z X-lite gdybym miał się decydować to tylko X-802, ale kasa tam już przekracza 2 tysiączki więc w tym przypadku wolałbym NXR'a zdecydowanie :)

Oddalam temat do zimy :) Mój AGV K-4 musi mi starczyć do tego czasu.

ODPOWIEDZ