Lustrzanka cyfrowa na moto???
- Yaco
- klepacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
To ja dorzucę jeszcze linka do http://www.dpreview.com/ - co prawda tylko po angielsku, ale dość obiektywne testy.
W kwestii Canona - niestety taka jest prawda - kitowe szkła są poniżej wszelkiej krytyki. A sensowne L-ki kosztują potwornie dużo.
W kwestii Canona - niestety taka jest prawda - kitowe szkła są poniżej wszelkiej krytyki. A sensowne L-ki kosztują potwornie dużo.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
- marlon
- klepacz
- Imię: mariusz
- Kontakt:
Yaco, myślę nad Nikonem D90 z obiektywem 18-105 ten obiektyw ma dobre opinie.I na początek taki obiektyw na pewno wystarczy.Sam aparacik też dobre opinie zbiera następca udanego D80.Znajomy który sie dobrze na aparatach zna doradzał mi go,że to dobry sprzęt
.Dobry aparacik ale nie tani z tym,że w ratach to już aż tak źle to nie wygląda hehe

- Yaco
- klepacz
- Kontakt:
Nie mam zdania o Nikonach - jakoś je ominąłem
Ale fotki widziałem nie raz i widać że to zacny sprzęt. Z punktu widzenia Canoniarza zazdroszczę tej firmie soildniejszych body. Myślę, że w tej kwestii dopiero od 5D Canon może konkurować z Nikonem.

- Yaco
- klepacz
- Kontakt:
No tak, ale nie każdy jeden obiektyw bez silniczka będzie działał z tym w body. Widać Nikon poszedł po rozum do głowy i w ramach obniżania kosztów zrobił to, co Minolta miała wieki temu.
I trudno powiedzieć, które rozwiązanie jest lepsze.
I trudno powiedzieć, które rozwiązanie jest lepsze.
- MadziX
- stary wyjadacz
- Imię: Magdalena
- Kontakt:
powiedziałabym, że może bardziej dla odmiany...bo czy canony są lepsze od nikonów - wolałabym się nie wypowiadać. Jeden ze znajomych używa Nikona d50 zawodowo oczywiście w połączeniu z całą serią świetnych obiektywow - robi oszałamiające foty...Natomiast miałam okazję przyjrzeć się kilku modelom Canona u znajomych i jakoś tak mi przypadły do gustu i wydają się być bardzo profesjonalne. Nie zmienia to faktu, że lubię tego swojego Nikona, choć ten model nie jest typowo profesjonalną lustrzanką. Ale ja też nie jestem profesjonalnym fotografem
Hobby po prostu.

- Yaco
- klepacz
- Kontakt:
Pewnie, że sąMadziX pisze:...bo czy canony są lepsze od nikonów - ...

Tak naprawdę to kwestia indywidualna. Podobnie jak w sąsiednim wątku o motocyklu dla dziewczyny

Mam wrażenie, że profesjonalista jednym i drugim sprzętem zrobi zdjęcia na podobnym poziomie. Na górnej półce różnice są znikome. Tylko przyzwyczajenie.
- MadziX
- stary wyjadacz
- Imię: Magdalena
- Kontakt:
wiele osób tak twierdzi - kto wie, może i słusznie.. mi Canony też się podobają...Yaco pisze: Pewnie, że są![]()
![]()
ze względu własnie na dokupione obiektywy, myślałam ,że właśnie już utwkiłam w Nikonie, ale jako, że na dzień dzisiejszy został mi tylko tele na wyposażeniu, to zaczynam się zastanawiać...
dokładnie...i czasem po prostu oglądając dany aparat, po prostu czujesz że ten sprzęt Ci bardziej pasuje od drugiego...tak samo jak z moto - nie ma na to recepty.Tak naprawdę to kwestia indywidualna. Podobnie jak w sąsiednim wątku o motocyklu dla dziewczynyNa początku decyduje ergonomia, później dostęp do tańszych akcesoriów. Jak już wpadnie się w jeden system to trudno jest go zmienić.
Mam wrażenie, że profesjonalista jednym i drugim sprzętem zrobi zdjęcia na podobnym poziomie. Na górnej półce różnice są znikome. Tylko przyzwyczajenie.