Problem z GIVI MAXIA

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
żywiec
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Marek
województwo: podlaskie
Kontakt:

Problem z GIVI MAXIA

Post autor: żywiec » sob 01 maja 2010, 16:38

Witam. Kupiłem swoją vfr z takowym właśnie kuferkiem. nigdy go nie używałem więc problemu nie było. Ostatnio zamontowałem i zauważyłem ze nie moge pozostawić go przypiętego do płyty w sposób który uniemożliwiłby odpięcie go osobom trzecim. Zastanawiam sie czy mam zepsuty zamek, czy po prostu te kufry tak właśnie maja. ???

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » sob 01 maja 2010, 17:02

moze jakbys umiescił jakies fotki albo bardziej wylewny opis to bym cos podpowiedział.

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » sob 01 maja 2010, 17:02

Givi nie odepniesz bez kluczyka. Z opisu który przedstawiłeś nie można wywnioskować w czym problem.

Kufer odpinasz za pomocą tego czerwonego "uchwytu" pod zamkiem. Gdy kufer jest zamknięty to "uchwyt" ten jest nieruchomy (przez co nie ma możliwości zdjęcia kufra)

Mam GIVI E41 i Hondowski (produkowany przez GIVI) topcase. Przypuszczam, że MAXIA ma ten sam system.

Awatar użytkownika
żywiec
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: żywiec » sob 01 maja 2010, 17:44

Więc wychodzi na to ze mam jakiś problem z zamkiem. U mnie nawet kiedy kufer jest na płycie i jest zamknięty w kazdej chwili można wypiąć go za pomocą tego magicznego czerwonego przycisku, nawet bez pomocy klucza.

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » sob 01 maja 2010, 17:54

Zasada blokady tego przycisku jest banalna. Zrób fotki to może uda się ustalić co jest nie tak.

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » sob 01 maja 2010, 18:48

A może nie masz tego zamka w środku kufra,ten który blokuje kufer przy płycie,jest on za czerwonym przyciskiem.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
żywiec
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: żywiec » pn 03 maja 2010, 11:10

Rozkręciłem zamek i okazało sie ze mam oderwaną blokade na magicznym przycisku. Taki ząbek na przycisku który uniemożliwia wciśnięcie go po przekręceniu klicza w pozycje lock. postaram sie go przykleić ale wątpie aby przymało na dłużej. Ciekaw jestem czy moge gdzieś u dilera dokupić takowy element zamka czyli przycisk? Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
klosiewi
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
województwo: mazowieckie

Post autor: klosiewi » pn 03 maja 2010, 11:42

żywiec pisze:Ciekaw jestem czy moge gdzieś u dilera dokupić takowy element zamka czyli przycisk?
na alledrogo taki przycisk był swego czasu dostępny, ale napewno go dostaniesz u autoryzowanego sprzedawcy ;-)

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pn 03 maja 2010, 13:28

http://www.motobagaz.pl/czesci-zamienne ... a&view=box
Poniżej prezentujemy pełny wybór części zamiennych do najpopularniejszych kufrów Givi - centralnych E52 Maxia i V46, a także bocznych V35 i E41NN.

W ofercie także części zamienne do kufrów Givi: E260, E28, E280, E30, E33, E34, E340, E35, E350, E36, E360, E370, E38, E45, E450, E460, E470, E21. W tej sprawie prosimy o kontakt :-)
Myślę, że tam załatwisz.

Awatar użytkownika
żywiec
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: żywiec » pn 03 maja 2010, 16:02

Dzięki za info. Postaram sie dokupić element. Klejenie nie ma sensu, bo i tak długo nie wytrzyma. pozdrawiam.

adjar
klepacz
klepacz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: adjar » wt 04 maja 2010, 11:43

Miałem ten sam problem i kilka dni temu naprawiłem - możesz zrobić tak samo. Klejenie jest moim zdaniem bez sensu, bo nie wytrzyma (chyba że masz jakiś magiczny klej). Ja zrobiłem w przycisku trzy otwory, tam gdzie powinien być zaczep (powinno byc widać miejsce odłamania), i wcisnąłem w nie metalowe pręciki (konkretnie wykorzystałem aluminiowe nity, po wciśnięciu uciąłem ile trzeba, by wystawały na tyle, żeby przycisk chodził, a po zamknięciu blokował). Najpierw jeden, żeby się upewnić, że jest w dobrym miejscu i chwyta, potem dwa pozostałe, dla wzmocnienia, chociaż jeden też by pewnie dał radę. Może nie wygląda to pięknie, ale i tak tego nie widać, a jak na razie działa. Można by się zresztą pokusić żeby to zrobić ładniej, tylko w sumie po co.
Otwór zrobiłem tak, by nit ściśle wchodził i się trzymał, i nawierciłem też dalej, żeby w dolnej części przycisku nit się oparł i nie chodził na boki, choć i bez tego powinien trzymać. W sumie możnaby tam jeszcze w środku wpuścić jakiś klej, żeby nit unieruchomić, ale też nie jest to chyba konieczne.
Skoro zaczep oryginalny był plastikowy, to podejrzewam, ze teraz jest to nawet mocniejsze.

Jakbyś chciał, mogę strzelić fotkę, ale myślę że mniej więcej wiadomo o co chodzi :)

Awatar użytkownika
żywiec
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: żywiec » wt 04 maja 2010, 17:04

adjar, to dobry pomysł :smile: zrobie tak samo. Jeśli otwory będą ciasne to nity nie powinne z nich wyskoczyć. Dzięki za podpowiedz. Powodzonka!

ODPOWIEDZ