Mandat z fotorejestratora
-
- Imię: Jarek
- Kontakt:
ustawodawca mówi, że nie musisz wydać ojca jak zabije matke (przestępstwo, kodeks karny).PETER pisze:jestem laikiem i dziwi mnie że możemy stosować przepis lub nie stosować jak nam odpowiada
Prawo o ruchu drogowym nakazuje ujawnienie danych drugiego kierowcy. Ustawodawca wyszedł z założenia, ze jak podpier....sz kogoś za wykroczenie to Ci łba nie urwie, nie rozwiedzie się z Tobą, nie ucierpią funkcje instytucji zwanej rodziną;-)
- moskittiero
- teksciarz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Po prostu - w tym przypadku każde Twoje działanie nie polegające na nie przyjęciu mandatu pomimo, iż zdajesz sobie sprawę, iż Ty popełniłeś czyn nim zagrożony będzie złamaniem prawa. Tutaj odmowa podania komu użyczono motocykl zagrożona jest MKK do 500zł a jeśli sprawa skierowana do Sądu Grodzkiego grzywna do 5000zł. W przypadku fałszywych zeznań to już do trzech lat pozbawienia wolności.
Ale i w poście "jurass" powyżej coś jest.
Ale i w poście "jurass" powyżej coś jest.
- rinas
- klepacz
- Imię: Paweł
Ja wiem, że jak by za mną policja rano z garażu wyjechała i cały czas za mną jechała, to zanim do pracy bym dojechał to już bym prawka nie miał a i pensji miesięcznej by nie starczyło pewnie na mandat.poscig pisze:Pytam tylko jak postapić,aby nie płacić za to wykroczenie.30km/h gdyby kazdy z nas był za takie wykroczenie karany codziennie to niestety VFR cieszyłyby nas tylko w garażu podczas przepalania silnika wieczorami.
Hehe takich nie ma, a już szczególnie POLICJA to rzeczywiście się nie dopuszcza wykroczeń "po cywilu"poscig pisze:A ci co nigdy wykroczeń nie dopuszczają się(jeśli tacy istnieją) mieliby raj na drogach puste i bezpieczne drogi

Najgorsze są w tym wszystkim te mandaty robiące zdjęia oddalającym się pojazdom. Masakra.
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
nO TO Z INNEJ BECZKI....a co będzie jeśli pokornie przyznam się do popełnionego wykroczenia i poprosze o łaskawy wymiar kary...Nie np.200pln i 4 punkty tylko 50pln i 4 punkty.Jako ,ze zakładam działalnośc i staram sie o pięniążki z Uni musiałem sie wczoraj zarejestrowac jako osoba bezrobotna.Moze wyśle z orzeczeniem i prośba o niższy mandat kopię decyzji z urzędu pracy.Może w ten sposób nie łamiąc prawa to załatwie.Niestety nie wiem jak to będzie rozpatrzone ,ale chyba to jest mysl
-
- Imię: Jarek
- Kontakt:
Żeby się nie skończyła w skarbowym, bo skąd bezrobotny gołodupiec (bez 400pln na mandat) ma na zabawe w motocykl za 10kilo pln??
Jazda motocyklem nie jest ani obowiązkowa ani tania i każdy o tym wie.
Ja bym uznał Cię za bezczelnego, co innego jak byś miał fotke w rodzinnej skodzie favorit;-)
P.S. Staram się zaprezentować punkt widzenia drugiej strony i tym pomóc a nie komuś dogryźć.
Jazda motocyklem nie jest ani obowiązkowa ani tania i każdy o tym wie.
Ja bym uznał Cię za bezczelnego, co innego jak byś miał fotke w rodzinnej skodzie favorit;-)
P.S. Staram się zaprezentować punkt widzenia drugiej strony i tym pomóc a nie komuś dogryźć.
- moskittiero
- teksciarz
- Kontakt:
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
|Bezrobotny ,ale od jednego dnia,więc pomijając fakt wcześniejszych zarobków na chwile obecną jest ,,gołodupcem,,jak pisał kolega Jarass.Nic... temat kończę ponieważ tak jak myslałem każdy ma indywidualne podejścia do płacenia mandatów,uchylania się od tego lub nadgorliwego podejścia do tematu odpowiedzialności za popełniony wybryk.Każdy ma prawo postapic jak uważa i wziąć za to odpowiedzialność.Ja również tak postąpię i bardzo dziękuje za wypowiedzi wszytskich ,które pomogły lub spowodowały lekkie wyrzuty sumienia.Co jednak nie zmieni faktu,że nie lubie płacić za coś z czego można sie w jakis sposób wymigać.A płacenie mandatów przede wszytskim do takich należy.
- moskittiero
- teksciarz
- Kontakt:
-
- teksciarz
- Kontakt:
A moze za niewskazanie sprawcy jest mandat w widelkach, tak jak za wiekszosc wykroczen KD.Edek pisze:W wersji pierwotnej tata dostał 300 zł i 6 pkt. Po nieweskazaniu kierowcy kazali mu zapłacić 500 zł.poscig pisze:Edytka niższy czy wyższy mandat.
Zdro!
Tomek
katan, po prostu katan..
Celem jest droga
Celem jest droga