Przelotowy oryginal - manual

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » pn 06 paź 2008, 18:26

To ja dorzuce swoje trzy grosze.... zmodyfikowałem swoją jakieś dwa miesiące temu ale nieco inaczej wyprułem wydech..

Odkręcanie wydechu nie jest niczym trudnym, najlepiej ściągnąć plastik tylky z lampą żeby przypadkiem nie uszkodzić, odkręcamy śruby mocujące wydech (pomiędzy "ogonem" a górną częścią wydechu (z prawej i lewej), nst odręcamy stelaż podnóżka prawego, popuszczamy dwie śruby przy łączeniu kolektorów z rurą prowadzącą do wydechów (klucz 12). Żeby wydechy ładnie zeszły trzeba odkręcić cały błotnik (dwie śruby od strony dolnej zadupka i dwie pod siedzeniem). Wydech schodzi bez problemów. Ściągamy osłony wydechów te takie błyszczące ;). Potem należy ściągnąć osłonki chromowane te któe widać na końcówkach z tyłu motocykla :cool dwie śrubki na wkrętak krzyżakowy i jedna na "imbus". Mamy ładnie zaspawany wydech. I rzecz u mnie polegała na tym iż linię cięcia wyznaczyłem patrząc tak jakby od tyłu moto "ZA SPAWEM" i tu tkwiła różnica pomiędzy moim wykonaniem a Katana. W moim przypadku odcięta część wyszła razem z wygłuszeniem z maty, oskurowałem siatkę z tego usytrojstwa i włożyłem spowrotem resztę bez nawiercania, wycinania itd. Po skręcenie (nie spawałem tego jeszcze) efekt był bardzo miły dla ucha. \

Poniżej najistotniejsze foty...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: katan » wt 07 paź 2008, 11:01

Krajan pisze:To ja dorzuce swoje trzy grosze.... zmodyfikowałem swoją jakieś dwa miesiące temu ale nieco inaczej wyprułem wydech..
Szkoda ze tak daleko mieszkasz, chetnie porownalbym efekt dzwiekowy..

zdro!
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » wt 07 paź 2008, 14:24

może będzie okazja na jakim CEnTRALNYM zlocie.
Ale i tak moja EX czerwona Viferka (teraz Szulera) miała gang do którego mi jeszcze brakuje.

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » śr 03 gru 2008, 17:01

Właśnie w zeszłą sobotę pospawałem rozcięcie, założyłem wydech i ku mojemu zdziwieniu małe rozczarowanie.... delikatnie pomrukiwał ale stracił wiele z tego co już było. Niestety czeka mnie kolejna modyfikacja - czyli totalna penetracja!!! i czuje że to będzie właśnie to czego oczekuję, to co było w czerwonym Vitku.

Awatar użytkownika
Piotras
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotras » czw 04 gru 2008, 11:54

Krajanek, ja bym ci proponował wsadzić z powrotem tą siatkę, a wypruć całą resztę, ta siateczka musi być dla odpowiedniego rezonansu, lipa bo dalej za załamaniem tłumika tej siateczki już ni ma, zaraz przed ostatnią przegrodą.

Ja niebawem będę robić też następne modyfikacje wydechu, planuję wszystko wypruć do zera i środkiem poprowadzić jedną rurę odpowiednio wygłuszoną. Zobaczymy jaki będzie efekt. :mrgreen:
BikePics_____________________________________Picasa

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » czw 04 gru 2008, 21:34

Piotrasek, powiem ci że co racja to racja, zrobię tak jak mówisz, tylko jak się pozbyć tego goowna zza załamania? Łyżka wybierać ?? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Piotras
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotras » ndz 07 gru 2008, 14:35

Długa brecha ostro zakończona i młot 20kg, efekt gwarantowany :-)
BikePics_____________________________________Picasa

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz
Imię: Maciek

Post autor: Szozdul » pt 12 gru 2008, 21:20

To i ja opisze swoje boje z wydechem.
Zrobilem tak jak KRAJAN jeśli chodzi o cięcie a wywaliłem rurki tak jak KATAN :)
Dodałem do tego jeszcze od siebie to ze odciąłem przednią rurkę wraz ze ścianką. Wkład fabrycznie wygłuszony włożyłem z powrotem. W tym wkładzie jest na środku ścianka z aktualnie czterema dużymi otworami po starych rurkach czyli można powiedzieć że jest prawie przelot :D
Zaznaczyłem na fotce dodatkowe miejsce cięcia. Mam nadzieję że Krajan bardzo się nie wkurzy za wykorzystanie jego foty :)
Efekt będę mógl przedstawić Wam dopiero wczesną wiosną bo wtedy dopiero założe wydech na moto...
Macie kogoś dobrego w Warszawie co ładnie by pospawał ten tłumik?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bodzioprince
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Bodzio
Kontakt:

Post autor: bodzioprince » śr 04 lut 2009, 21:45

Potrzebuje przekrój tłumika lub jakieś fotki ale do RC 36

Jak go najlepiej otworzyć? :bye

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz

Post autor: Szozdul » ndz 08 lut 2009, 22:36

Wydech wkońcu założony na moto! Efekt rewelacja, ładny basowy dźwięk. O to własnie chodziło, jeśli chodzi o głośność to tez idealnie. Mam tylko pytanko co do zywotnosci - pracy silnika z takim przerobionym wydechem, jak schodzi moto z obrotów (na postoju to zauważyłem po przegazówce) to słychac jak sie paliwo dopala w tłumiku, a raz podczas jazdy po paru kilometrach z 160 na liczniku jak zwalniałem to mocno strzeliło z wydechu, nie bylo tego wczesniej i stad mam pytanko czy to nie bedzie za bardzo grozne dla zaworów itp?
Fabiq pisze:jak przeczytalem WYPRÓŻnienie to od razu mi sie usmiech pojawil na twarzy, po co go rozbebeszac nie lepiej kupic jakis uzywany ale juz usportowiony, jest tego w pipe na allegro za kilka stowek, a tak tylko spierdzielisz sprawe bo tlumik oryginalny ma system rurek w srodku, pod odpowiednim katem , wypelnienia i komory, chcac uzyskac odpowiedni efekt musialbys wyciagnac zupelnie jego wklad i zrobic nowy przelotowy, wycinajac czesc wkladu zaklocisz prace wydechu i zmienisz charakterystyke cisnien itp. moze to sie objawic np. wypaleniem zaworow, slabsza moca lub znacznie wiekszym spalaniem
zamiast dlubac w oryginale wolalbym juz kupic np takiego montimotorsport i do niego dospawac odpowiednia rurke , np odcieta od starego tlumika - i wszystko by pasowalo

Awatar użytkownika
metiu
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: metiu » pt 20 lut 2009, 22:55

Hej,
zima za oknem, człowiekowi przychodzą różne rzeczy do głowy i tak sobie pomyślałem, żeby wybebeszyć tłumik w mojej Viteczce.
Zastanawiam się tylko (i tutaj pytanie do tych co to już zrobili i mają z tym doświadczenia) jak zachowuje się motocykl po zrobieniu takiej przeróbki? czy w pewnym zakresie obrotów pojawia się większa moc czy też gdzieś słabnie? poza zmianą dźwięku zauważyliście jeszcze jakieś inne?
pzdr.
Metiu

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » sob 21 lut 2009, 20:48

ja nie oczekuje że Vitek będzie mocniejszy.. spadku mocy nie zauważyłem, choć wydaje mi się że to jedynie można by sprawdzić na hamowni, bo aż tak wrażliwy ne jestem... nie zauważyłem jakiś niepokojących dziwnych zachowań silnika. Jka chodził tak chodzi , tylko ładniej brzmi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz

Post autor: Szozdul » pn 23 lut 2009, 09:10

U mnie tez wszystko tak samo jak przed przeróbką, tylko super dzwiek :)
Krajan a u Ciebie czasem slychac jak dopala sie paliwo w tlumiku? takie delikatne strzelanie? przy schodzeniu z obrotów? u mnie tak czasem jest i nie wiem czy powinienem sie tym przejmowac czy nie?

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » pn 23 lut 2009, 11:03

Szozdul pisze:Krajan a u Ciebie czasem slychac jak dopala sie paliwo w tlumiku? takie delikatne strzelanie? przy schodzeniu z obrotów?
ni zauważyłem żeby tak się działo - wszystko normalnie

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz

Post autor: Szozdul » pn 23 lut 2009, 12:45

Pewnie dlatego u mnie tak jest bo wyciąłem tez tą pierwszą całą przegrode i zrobił sie mocno przelotowy ale mam nadzieje ze nie będzie się to odbijało na zdrowiu :)

ODPOWIEDZ