skrzynia vfr 800

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec
województwo: mazowieckie

skrzynia vfr 800

Post autor: tobi_88 » ndz 20 lis 2011, 20:02

Witam. jak juz pisalem w powitalni od dzis mam powazny problem z vfr. motocykl posiadam od pol roku, serwisowany osobiscie, obecnie po synchronizacji, regulacji zaworów czyszczeniu calego ukladu zasilania, nowe swiece olej plyny itp... dzis z racji ze zaswiecilo slonce i bylo w miare cieplo i sucho postanowilem sprawdzic co sie zmienilo po serwisie... oczywiscie duzo, duzo bardziej plyynna i rowna praca, inna praca na obrotach itp itd ale nie z tym mam problem... z usmiecham na twarzy przjechalem moze 3 km. stanolem na swiatlach po czym ruszam, jedynka spokojnie, dwojka moze 6/7 tys, zapinam trojke a tu trzask zgrzyt i blokowanie kola... dobrze ze udalo mi sie opanowac sytuacje i nie przewrocilem sie. kupujac motocykl i przez cale to pol roku nigdy nie wypadl mi rzaden bieg, nigdy nic nie chuczalo i nie zgrzytało... a to teraz podejrzewam ze pekl wodzik a jego czesc wyrwala mi dziure w korpusie silnikla za tylnim cylindrem... koszta naprawy juz znam i wiem na co sie szykowac tylko nie rozumiem dlaczego??? motocykl kupiony nie z przypadku, do turystyki, a tu taki kwas... szukalem w necie na forach i nie znalazlem odpowiedzi co moglo spowodowac takie zniszczenie skrzyni i silnika. Oczywiscie moto pracuje, tylko skrzynia poszla i ta dziura w korpusie... koszta duze niestety :( ktos z Was kolegow slyszal cos o takim przypadku??? mial z tym do czynienia??? przeciez to prosta budowa skrzyni i ponoc nie zniszczalna... jednak nie :(

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Re: skrzynia vfr 800

Post autor: PETER » pn 21 lis 2011, 00:13

A to na pewno skrzynia a nie korbowód choć to i tak chyba beż róznicy
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » pn 21 lis 2011, 05:54

jak korbowod jak rozwalilo korpus skrzyni??? silnik odpala nadal nawet kontrolka oleju gasnie... skrzynia sie rozpieprzyla
poza to nie bez roznicy bo silnik mam w zaje... stanie i jak cos to z niego bede skladal do kupy calosc... ja juz to ogarne spokojnie... pytam czy to mozliwe zeby tak w vfr rozje... skrzynie, zeby pekl wodzik...

Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał

Post autor: dixon » pn 21 lis 2011, 08:05

niezła faza!ale to chyba pierwszy przypadek w vfr by skrzynia w taki sposób padła. czemu?? to chyba pozostanie bez odpowiedzi. Może ktoś w niej grzebał wcześniej? tylko po co?
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 21 lis 2011, 08:32

rozbierzesz zobaczysz co było przyczyną w razie co mam jakieś elementy skrzyni biegów od Wasyla
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » pn 21 lis 2011, 16:37

chemicalboy pisze:ale to chyba pierwszy przypadek
Z tego co pamiętam, to już kiedyś dwie osoby się tu przyznały do tego, że skrzynki się poblokowały.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » pn 21 lis 2011, 17:26

zmienialem bieg z 2 na 3, poczulem na bucie lekkie odbicie a potem juz trzask i zgrzytanie az do zatrzymania moto... caly czas pracowala oczywiscie na sprzegle... dopiero potem zobaczylem slady oleju na amortyzatorze i dziure wielkosci 5zl i zeby ktoregos z trybow skrzyni....

do dzis jestem w szoku... tyle jej szukalem, przygotowalem do sezonu i zimowania, a tu jeb... i po skrzyni...

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » pn 21 lis 2011, 17:54

zrób zdjecia i pokaż jak to wygląda

Pozdr

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » pn 21 lis 2011, 21:00

jak tu szybko wrzucic zdjecia??? nie robilem tego nie mialem okazji...

ps. jest taki silnik do sprzedania w Ząbkach za warszawa, pisemna gwarancja gadalem z gosciem. zna ktos moze ten silnik, ponoc z moto po szlifie

http://allegro.pl/silnik-honda-vfr-800- ... 76049.html
Ostatnio zmieniony pn 21 lis 2011, 21:09 przez tobi_88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 21 lis 2011, 21:08

dajesz 'odpowiedz' i tam masz 'dodaj plik' z kompa, albo link do picassy czy jakiegoś fotosika

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » pn 21 lis 2011, 21:12

pierwsze foto autentyczne, drugie przykladowe w ktorym miejscu dziura

ps. jest taki silnik do sprzedania w Ząbkach za warszawa, pisemna gwarancja gadalem z gosciem. zna ktos moze ten silnik, ponoc z moto po szlifie

http://allegro.pl/silnik-honda-vfr-800- ... 76049.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn 21 lis 2011, 21:19 przez tobi_88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 21 lis 2011, 21:15

a to ci..

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » wt 22 lis 2011, 00:08

Lampka Od oleju będzie gasnąć . moim zdaniem skrzynia się nie rozsypała coś wpadło między zęby śrubka kto wie czy przy regulacji komuś nic nie wpadło :roll: . różnie bywa . Przedmiot został wypchnięty , lub wystrzelony .. przejrzyj zęby .

Jak co pisz a jeżeli to tylko możliwe nie wymieniaj poszczególnych części ze skrzyni np: ten wodzik jest w lepszym stanie od tamtego . Takie operacje skutkują brakiem spasowania i będzie dochodzić do wybijania biegu lub problemu z wbiciem. Długi czas na SPASOWANIE . Otworzysz drzwi zobaczysz :bye
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 22 lis 2011, 08:17

Co do tego silnika to trochę drogo (nie wiem tez czy przypadkiem to nie jakiś angol). Silniki VFR to mało chodliwy towar wiec można je taniej wyrwać:
http://allegro.pl/honda-vfr-800-silnik- ... 58666.html - tu jakbyś kupił bez dekli to może ze 100 albo 200 zł jeszcze byś urwał

A co do tej dziury to kuźwa jestem w szoku :shock: . Co mogło być powodem ? Cholera go wie. Proponuje piec na stół, rozpołowić go i wyjdzie szydło z worka.
Ale jakoś skłaniam się ku wersji Damo 88- może coś tam wpadło..... :?
Daj znać jak już to rozbierzesz

Pozdr

Awatar użytkownika
tobi_88
bywalec
bywalec

Post autor: tobi_88 » wt 22 lis 2011, 18:07

nie moglo nic tam wpasc bo regulacje synchro i inne bajery robilem sam... chyba ze siedziala tam sobie grzecznie i zostala zaimlantowana u innego wlasciciela... u mnie motocykl przeszedl tylko wymiane lozyska oporowego na sprzegle, juz po innych zabiegach na koncu... 5 śrub od docisku, lozysko nowe i po zabiegu... chyba ze sie myle ale dbam o takie rzeczy a poza to zadnej ze srubek mi nie zabraklo...

ps macie jakies dobre patenty na sprawne wyjecie silnika bez niepotrzebnych akcji???

mam dreszcze jak mysle o tym i ciekawe co bylo przyczyna.... cos co wpadlo przez glowice moglo dostac sie do skrzyni??? i zaistniec przy zmianie biegu??? zaraz przejze serwisowke

ODPOWIEDZ