SYNCHRO WTRYSKU ???
-
- bywalec
- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
Re: SYNCHRO WTRYSKU ???
Witam
W serwisówce jest napisane żeby odłączyć odme z głowicy. Jedna jest z tyłu a 2 z przodu w drugiej głowicy- dobrze myślę? I z mojego super angielskiego wynika że te otwory w głowicach trzeba zaślepić.
Proszę o podpowiedź w tej kwestii bo pomimo regulacji jak zalecane na 3 i 4 obniżone od stałej równej na wszystkich reszta trochę się zmienia. Mam podrównać pierwsze 2 słupki a w 3 i 4 zachować obniżoną wartość jak w serwisówce.
Ż góry dzięki za pomoc.
Pozdrowionka
W serwisówce jest napisane żeby odłączyć odme z głowicy. Jedna jest z tyłu a 2 z przodu w drugiej głowicy- dobrze myślę? I z mojego super angielskiego wynika że te otwory w głowicach trzeba zaślepić.
Proszę o podpowiedź w tej kwestii bo pomimo regulacji jak zalecane na 3 i 4 obniżone od stałej równej na wszystkich reszta trochę się zmienia. Mam podrównać pierwsze 2 słupki a w 3 i 4 zachować obniżoną wartość jak w serwisówce.
Ż góry dzięki za pomoc.
Pozdrowionka
Chińskie 125ccm ----- Zr750 ----- VFR 800fi

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Kolego, wszystko jest na forum, wystarczy poszukać (taka lupka):
viewtopic.php?p=366911#p366911
Jak coś nie bangla, masz tam wrzucających - zapytaj ich.
-
- bywalec
Już myślałem że Emilu do mnie pisałeś ale cytowane okienko więc bez ciśnienia. Może ktoś rozjaśni mi ta kwestię z tymi odmami bo wedle mnie są 2 po jednej z każdej głowicy i czy mają być te korpusy w głowicach zaślepione?

- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
To nie są odmy. Odma jest tylko jedna na tylnej głowicy. Idzie krótkim wężem kształtu "Z" bezpośrednio do airboxa z pokrywy. Te węże które widzisz to jest system napowietrzania spalin przez otwory w głowicach. Po angielsku się to zwie PAIR system. I tak, mają być zaślepione przy robieniu synchro zaworków ssania.
-
- bywalec
Arnold jesteś Gość☺
Mogę ten system napowietrzania zaślepić ucientym palcem rękawiczki? nie wciągnie mi tam tego? Czym Ty zaślepiasz te otwory?. One mają być zaślepione przy robieniu synchro podciśnienia a Ty piszesz o zaworkach ssania. Uważam Cię za Obieży Świata VFR co napiszesz ułatwia mi bardzo życie z Hondą ale zdanie o tych zaworkach już wprowadza haos do mej ciasnej głowy.
Jak znajdziesz czas to odpisz- nie ruszam niczego bez Twojej pewności że się rozumiemy☺
Pozdrowionka
Mogę ten system napowietrzania zaślepić ucientym palcem rękawiczki? nie wciągnie mi tam tego? Czym Ty zaślepiasz te otwory?. One mają być zaślepione przy robieniu synchro podciśnienia a Ty piszesz o zaworkach ssania. Uważam Cię za Obieży Świata VFR co napiszesz ułatwia mi bardzo życie z Hondą ale zdanie o tych zaworkach już wprowadza haos do mej ciasnej głowy.
Jak znajdziesz czas to odpisz- nie ruszam niczego bez Twojej pewności że się rozumiemy☺
Pozdrowionka

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
Jak wejdziesz w profil Arniego
memberlist.php?mode=viewprofile&u=1719
To masz do niego tel, zadzwoń, nie gryzie
i bedziesz wszystko wiedział
memberlist.php?mode=viewprofile&u=1719
To masz do niego tel, zadzwoń, nie gryzie

-
- bywalec
I to się nazywa głos rozsądku. Emil dzięki za sugestie.

-
- Imię: Maciej
odgrzeje kotleta i pewnie zacznie sie lincz na mnie ale uważam, że wiekrzość przeprowadza synchro nieprawidłowo.
Mianowicie jezeli zerknie sie w serwisówke i przeczyta naprawde co oni tam pisza to zauwazy sie takie słowo jak "DROPPPED" czyli obnizyć ciśnieniena 3 cyl o 20mmHg wzgledem 1cyl i 10mmHg wzgledem 1cyl.Aha i jeszce jedno Carbtune jest roszke mylący też i nie pomaga w całym procesie chodzi dokładnie o skale ale też jest napisane ile to jest cmHg na niej co poniektorzy pewnie zauważyli to ale widze jest problem z tym ogolnie Ponizej zdjecie jak mniejwiecej ma to wyglądać na carbtune
Mianowicie jezeli zerknie sie w serwisówke i przeczyta naprawde co oni tam pisza to zauwazy sie takie słowo jak "DROPPPED" czyli obnizyć ciśnieniena 3 cyl o 20mmHg wzgledem 1cyl i 10mmHg wzgledem 1cyl.Aha i jeszce jedno Carbtune jest roszke mylący też i nie pomaga w całym procesie chodzi dokładnie o skale ale też jest napisane ile to jest cmHg na niej co poniektorzy pewnie zauważyli to ale widze jest problem z tym ogolnie Ponizej zdjecie jak mniejwiecej ma to wyglądać na carbtune
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- diimon
- klepacz
- Imię: Adrian
Witamy na forumkowal50hs@o2.pl pisze: ↑ndz 10 sie 2025, 20:28odgrzeje kotleta i pewnie zacznie sie lincz na mnie ale uważam, że wiekrzość przeprowadza synchro nieprawidłowo.
0_0_productGfx_23073.jpg
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
O pierwszej rzeczy napisałeś prawidłowo natomiast źle zaznaczyłeś skalę na zdjęciu. Pokazujesz tam 4cmHg. Carbtune jest prawidłowo wyskalowany co 2cmHg. Co u nich na stronie jest wytłumaczone:
"The full width scale lines on the gauge are 2cmHg apart and most factories specify the total difference between the lowest and highest readings should be 2cmHg."
Co oznacza, że większość producentów motocykli ma zakres różnicy min-max odczytu właśnie 2cmHg.
"The full width scale lines on the gauge are 2cmHg apart and most factories specify the total difference between the lowest and highest readings should be 2cmHg."
Co oznacza, że większość producentów motocykli ma zakres różnicy min-max odczytu właśnie 2cmHg.