łożysko główki ramy

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 29 cze 2010, 10:34

przyznam szczerze ze juz nie pamietam...
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

kiciol
klepacz
klepacz
Imię: Roman
województwo: wielkopolskie

Post autor: kiciol » śr 30 cze 2010, 10:17

Dobra to niech mi ktoś doradzi jakiej firmy łożyska kupić.To co się najczęściej przewija węsząc po sieci to Tourmaxy,Allballs,QMP,MC International i to chyba tyle.Gość w sklepie przekonywał mnie do Allballsów a co na to rada starszych :?: ;-)
... owoc żywota twojego je...ZUS .

http://www.bikepics.com/pictures/2297876/

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Post autor: Hefajstos » śr 30 cze 2010, 11:11

Kiciol jak dziś dotrę wreszcie do mojego starego garażu to Ci podam jakie mam u siebie. Kupowałem w Larrsonie, ale nie pamiętam jakie...

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » śr 30 cze 2010, 11:24

kiciol pisze:Gość w sklepie przekonywał mnie do Allballsów a co na to rada starszych
Na FM koles na stałe mieszkający w USA odradzał te łozyska-pisał, że to najtańszy chiński shit jaki może być ... Ja mam tourmaxy u siebie i nie jest źle. około 20kkm przejechałem już- chociaż raz je juz skręcałem

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz

Post autor: Hefajstos » śr 30 cze 2010, 12:54

Kiciol Tourmaxy to były.

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz
Imię: Jarek

Post autor: Kajzer » czw 01 lip 2010, 16:01

Kupiłem ostatnio w Larsonie komplet firmy QMP za103zł Przymierzam się do wymiany.Wyglądają całkiem przyzwoicie. :grin:

[ Dodano: 2010-07-27, 16:09 ]
Wymieniłem łożyska.[bezproblemowo] Cała operacja trwała niecałe 3h.W prowadzeniu,szczególnie na małych szybkościach kolosalna różnica :lol:

Awatar użytkownika
diablique
klepacz
klepacz
Imię: Ann
Kontakt:

Post autor: diablique » pn 16 sie 2010, 11:00

nie chciałam zakładać nowego tematu a sprawa dotyczy łozyska...
byłam na przeglądzie w motoriście i tam geniusz powiedział mi, że luzów nie ma ale trzeba je nasmarowac bo ciezko chodzi...
jako, że pojecie mam mgliste a raczej go nie mam to trza moto oddac w łapki serwisu wiec przy kolejnej wizycie w serwisie pada pytanie o koszt ów usługi u nich, na co inny geniusz, że się nie smaruje tylko wymienia :(

wiec teraz prosze żeby mi ktoś łopatologicznie jak naturalnej blondynce(którą jestem :oops: ) wyjaśnił co i jak z tym...

bo skoro sie nie smaruje tylko wymienia, a u mnie luzów nie ma to czy w takim razie mam jezdzic az sie posypie i sie nie przejmowac chwilowo???
czy jednak sie smaruje tylko z ta różnicą, że koszt tego jest taki sam jak wymiany i nalezy wymienic?
czy moze sie nie smaruje i bezwględnie trzeba wymienic????

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » pn 16 sie 2010, 12:09

Przecie jak sie wyrobiło to nie może być za ciasne :shock:
smarowanie jest bez sensu , bo ta sama robota co wymiana , poza tym , to nie ta epoka raczej ...
Jak wcześniej było dobrze to sprawdziłbym , czy linki/węże o półkę nie ocierają . Jeśli nie - sprawdziłbym czy nakrętka główki ramy jest dobrze zakontrowana ( na wszelki wypadek , choć wątpię )
Potem paliwa do pełna i w drogę :lol:

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 16 sie 2010, 13:38

luzów nie stwierdzono? zacięć nie stwierdzono? pracuje dobrze? jezeli na wszystkie pytania odpowiedz bżmi tak to po cholere ruszać
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

daro1980
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: daro1980 » pn 16 sie 2010, 13:43

diablique pisze:bo ciezko chodzi
tez ostatnio tak mialem i stwierdzilem ze wymieniam .... roboty pewnie tyle co i smarowanie z tym ze po rozebraniu okazalo sie ze smaru to ja mam w lozysku az nad to ...wiec pewnie nasmarowanie zaduzo by niepomoglo ... wymienialem sam bo filozofii niema ... poszlo ok 3h na spokojnie samemu ... roznica po wymianie to dzien do nocy jezeli chodzi o ciezko i lekko .... a jazda teraz to jak prowadzenie dziewicy ;-) ...jezeli juz chcesz rozbierac to warto dolozyc ok 100 pln za lozyska i wymienic od razu a nie bawic sie w smarowania itd....
DragStar 650-> CBR600RR-> VFR800FI->XL1000V-> TE 510 SM -> WR250F ->R1150R

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
województwo: mazowieckie

Post autor: MC_Hammer » pn 16 sie 2010, 14:38

PETER pisze:luzów nie stwierdzono? zacięć nie stwierdzono? pracuje dobrze? jezeli na wszystkie pytania odpowiedz bżmi tak to po cholere ruszać
Jeśli wszystko jest jak wyżej Peter napisał to dołączam, nie ruszać, bo po co.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 16 sie 2010, 14:56

obadaj sobie Ania tak, jak chłopaki piszą - czy linki gdzieś nie ciągną. U mnie linki gazu są napięte troche przy skręcie w prawo, więc czasem się zdarza że mi moto ciągnie w lewo jak puszczam kiere (przeciwskręt).

Jakby łożyska były za mocno skręcone, to podczas jazdy z prędkościami manewrowymi, moto lubi wężykować.

Najlepiej postawić moto na bocznej stopce, przechylić za dupe tak, żeby przednie koło podniosło się od ziemi, i skręcić kierą w prawo - powinna lekko opaść w lewo. Lekko, nie pierdolnąć, ale opaść :)

Hmm.. vfr ma fabrycznie stożki czy kulki wsadzone? Bo jeśli to drugie, a nie zmieniałaś nigdy, to może i by się przydało. Albo gdzieś się woda w nie dostała i przyrdzewiały, wtedy można posmarować - wystarczy odkręcić górną półkę (przód moto w powietrzu), nakrętki i wypuścić sztycę z 1cm w dół, smarownica podejdzie.

pozdro

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
województwo: małopolskie

Post autor: Bialy » ndz 29 sie 2010, 21:41

Ja ponowię pytanie Kiciola, bo nie było do tej pory jakiejś jednoznacznej odpowiedzi, a może ktoś się tym razem udzieli :P AllBalls, Tourmaxy i MC są w podobnej cenie, QMP jakieś 30 zł tańsze, ale czy gorsze?
Ktoś mógłby udzielić dobrej rady na przyszłość i podzielić się swoim doświadczeniem? ;)

Awatar użytkownika
slimak
klepacz
klepacz
Imię: Marcin

Post autor: slimak » ndz 29 sie 2010, 21:47

Uważam że wiekszej różnicy nie ma jesli ktoś nie umiejętnie je zmieni to nawet najlepsze długo nie pociągnie. Zmień na jakie uważasz i będziesz zadowolony, będzie lepiej działało niż stare, ale to tylko moje zdanie :mrgreen:
ZKL

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
województwo: małopolskie

Post autor: Bialy » ndz 29 sie 2010, 22:35

Hmm... liczyłem bardziej na surową krytykę QMP, co zaoszczędziłoby mi rozważań pt.: "Oszczędzić 30 zł, czy nie?" :mrgreen:
No ale dobra, będę rozważał dalej :P

[ Dodano: 2010-08-29, 22:48 ]
A co możecie mi powiedzieć na temat łożysk firm: NTN, NACHI i Impex? O NTN to słyszałem i wydaje mi się, że jest to niezła firma, ale druga i trzecia to dla mnie czarna magia.
Chodzi o to, że znalazłem łożyska o określonych wymiarach na stronach: http://spintech.pl oraz http://www.stozek.pl ;)

ODPOWIEDZ