SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Imię: Adrian
województwo: mazowieckie

Re: SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI

Post autor: adrianoo » czw 06 kwie 2017, 12:40

A co grzanych manetek - sprawdzają się? i jak wpływają na instalację elektryczną moto?
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
Sztajero88
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Maciek
województwo: łódzkie

Post autor: Sztajero88 » czw 06 kwie 2017, 12:59

Dźwięk raczej z okolic klamki, bo chyba jakby z okolic wysprzęglika to mógłbym nie słyszeć gdyż sinik by to zagłuszył?

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech

Post autor: śliniak290 » czw 06 kwie 2017, 14:00

Adrianoo zależy w jaką pogodę latasz, ale ogólnie sprawdzają się i instalacji to nie wadzi :)
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Imię: Adrian

Post autor: adrianoo » czw 06 kwie 2017, 14:31

Krótko, zwięźle i na temat :D
Dzięki Wojtek
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: podkarpackie

Post autor: mictom » czw 06 kwie 2017, 17:42

Ja też polecam Oxfordy. Mam chyba trzeci sezon, w chłodne poranki i wieczory jak znalazł.

Sztajero88 Wyczyść i przesmaruj tak jak Ci mówiłem.

Awatar użytkownika
Nomad
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: Nomad » czw 06 kwie 2017, 17:55

Cześć wszystkim. Potrzebuje link do strony ze schematami z oryginalnymi częściami do Hondy. Na motorista nie ładują mi się schematy. Wujek google nie bardzo pomaga
Stare chińskie przysłowie mówi : " Dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajach, zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą"

Maciek94
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Maciek94 » czw 06 kwie 2017, 18:20

Taki regulator jest cokolwiek wart?
http://allegro.pl/regulator-napiecia-ho ... 95395.html

Nie padł mi, ale chce się zaopatrzyć w zapasowy, gdyż mam w planach dalsze wycieczki w tym sezonie, a jak to z regulatorem... nie zna sie dnia ani godziny

Cimaj
pisarz
pisarz
Imię: Kamil

Post autor: Cimaj » czw 06 kwie 2017, 18:26

Nomad co prawda do 2014 ale znajdziesz sobie też swój sprzęt: http://www.hondapartshouse.com/oemparts ... f-ac-parts

Cimaj
pisarz
pisarz
Imię: Kamil

Post autor: Cimaj » czw 06 kwie 2017, 18:27

Potrzebuję jakiejś dobrej zakuwarki do łańcucha - moja z zeszłego roku kupiona za 100zł już do drugiego łańcucha nie wytrzymała. Poleci ktoś coś sprawdzonego?

Awatar użytkownika
Nomad
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: Nomad » czw 06 kwie 2017, 18:37

Dzięki Kamil, dokładnie o to mi chodziło
Stare chińskie przysłowie mówi : " Dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajach, zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą"

CyberKozA
bywalec
bywalec
Imię: Darek

Post autor: CyberKozA » pt 07 kwie 2017, 09:17

Maciek94 pisze:Taki regulator jest cokolwiek wart?

Nie padł mi, ale chce się zaopatrzyć w zapasowy, gdyż mam w planach dalsze wycieczki w tym sezonie, a jak to z regulatorem... nie zna sie dnia ani godziny
Maćku, kup sobie jakiegoś mosfeta i załóż na wsuwkach, a aktualny możesz wozić jako zapasowy. Jak dobrze poszukasz, to używkę kupisz za podobną cenę. Ja za 170 zeta kupiłem od BMW S1000R z bardzo małym przebiegiem. Ewa Wachowicz poleca, bo różnica w temperaturze pracy regulatora jest znaczna.
mictom pisze:Oplot stalowy Hela u Gregorego coś 250zł na przód, a w tej firmie ile Ci wychodzi?
viewtopic.php?t=9988
O widzisz, serdeczne dzięki za info, bo cenowo by mnie wyszło podobnie, a tak to chyba fucktycznie łyknę te HELe. Zaraz sobie naskrobię PW w tej sprawie.

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Imię: Tomek

Post autor: mictom » pt 07 kwie 2017, 20:39

Panowie ktoś mógłby potwierdzić czy dobrze znalazłem?
Rc 36II 97r.
Brake Disc Runout service limit 0,3mm,
Czyli dopuszczalne bicie tarczy hamulcowej przedniej/tylnej 0,3mm>

Maciek94
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Maciek94 » pt 07 kwie 2017, 23:38

CyberKozA pisze:Maciek94 napisał(a):
Taki regulator jest cokolwiek wart?

Maćku, kup sobie jakiegoś mosfeta i załóż na wsuwkach, a aktualny możesz wozić jako zapasowy. Jak dobrze poszukasz, to używkę kupisz za podobną cenę. Ja za 170 zeta kupiłem od BMW S1000R z bardzo małym przebiegiem. Ewa Wachowicz poleca, bo różnica w temperaturze pracy regulatora jest znaczna.
Czyli kupując regulator od S1000RR mogę go podpiąć normalnie, i ładowanie będzie ok?

trochę poczytałem i wiem, że najlepszy byłby od VFR 1200, ale na chwile obecną używki nie znalazłem :/

CyberKozA
bywalec
bywalec

Post autor: CyberKozA » sob 08 kwie 2017, 14:17

Generalnie to co wygooglowałem na przestrzeni miesiąca, masz poniżej.
Standardowo w starych VFRach montowano tyrystorowe regulatory o oznaczeniach SH(jakieścyferki). Tyrystory się grzeją i są bardziej zawodne, więc w motocyklach zaczęto kilka lat temu coraz powszechniej stosować MOSFETy.

Szukasz więc regulatorów o oznaczeniach FH012AA lub FH020AA (chociaż ja mam FH020CA i też bangla, nigdzie nie znalazłem info o różnicy między CA a AA). Jeżeli dobrze doczytałem, to w VFR1200 były 012, a 020 jest nowszą wersją. Od czego ten regulator pochodzi, to już nieistotne, możesz założyć nawet od CAN-AM'a, bo widziałem że w niektórych się takie modele pojawiały. Ważne żeby to był oryginał od firmy Shindengen, która te regulatory produkuje. Dlatego ja kupiłem używkę zdjętą z wydzwonionego BMW, bo wiem że na 100% jest to oryginał. Na jebaju czy allegro, można trafić podróbki, w których diabli wiedzą co siedzi.

Jak znalazłem? Szukałem po allegro oferty na której byłoby widać model regulatora (jest po przeciwnej stronie gniazd nadrukowany, niżej masz focię przykładową), a potem poszukałem najtańszej oferty na regulator do tego konkretnego modelu motocykla. Tak mi wyszło BMW S1000R, ale wiem że 012 montowany jest od któregoś rocznika w R1, pojawia się też np. w GTR1400 itp. Możesz szukać po modelu regulatora, widziałem że kilka 012'tek jest, a rozpiętość cenowa jest nieco kosmiczna.
Obrazek

Co do podłączenia, to nie ma żadnej filozofii, masz trzy fazy ze statora, które podłączasz dowolnie do gniazda z trzema pinami, oraz plus i masę w drugim gnieździe, których nie możesz pomieszać, bo zrobisz kuku. Jeżeli podłączysz dobrze i parametry regulatora się zgadzają, to nie jest istotne z jakiego motocykla on pochodzi - w każdym działa tak samo i spełnia tą samą funkcję. Też trochę na początku spinałem poślady i bałem się kombinacji, ale trochę doczytałem i wiem że tutaj akurat ciężko przekombinować. Trzeba się tylko trzymać parametrów, które rozkminili mądrzejsi ode mnie, i wyszło im że te konkretne modele są ok.

Co do wsuwek, to w sumie wszyscy zalecają lutowanie przewodów do końcówek regulatora, ale problem pojawia się jak regulator jednak klęknie w trasie. Wtedy jest bida, bo lutownicy nikt ze sobą nie wozi. Chyba że upchniesz np. małą gazową w narzędziówce, to luz :D. A nic nie jest wieczne niestety.

Większym problemem było to, że ja musiałem wiercić blachę do której jest przykręcony regulator, bo od oryginału Hondy, te MOSFETy są SPORO większe.

Pytania?

CyberKozA
bywalec
bywalec

Post autor: CyberKozA » sob 08 kwie 2017, 15:27

Nie mogę już edytować, ale muszę się poprawić.
CyberKozA pisze:Jeżeli dobrze doczytałem, to w VFR1200 były 012
To były FH017AA, a nie FH012AA.

ODPOWIEDZ