jak to z tym spalaniem ?

Macie problem z mechaniką VFRy? Piszcie.
Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Re: jak to z tym spalaniem ?

Post autor: Fakir » pt 19 sie 2011, 07:12

No to ja także pochwalę się niskim spalaniem - ok. 4.8-5.0 litra PB95 na 100km 8)
prędkość 80-100 km/h, ostatni bieg zapięty i przepustnice minimalnie otwarte :wink:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » sob 20 sie 2011, 02:13

bartpa pisze:jazda non-stop 70-90
Reszta biegów poza 1-szym nie wchodziła?:)
Moja spala od 5 do 13.wszystko zależy od prawej ręki.Spalanie to w okolicach 5l to nuda i zawalidroga ze mnie.Jadąc z mamą swojej córki pozwalam sobie na tego typu oszczędności.

Awatar użytkownika
DeVeDe
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: DeVeDe » czw 25 sie 2011, 19:50

nie ma opcji bym zszedl z 7 litrow w miescie... .. no nie da sie... po prostu sie nie da.. probowalem jezdzic zmieniajac biegi przy 4 tys obrotow... to i tak spalala 7.... ale patrzac na to co tutaj piszecie to i tak jestem zadowolony ze spalania chodz 30km/h nie jezdze

Awatar użytkownika
Revolut
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
województwo: podkarpackie

Post autor: Revolut » pn 23 sty 2012, 22:53

Witam.

Ostatnio zebrałem się porównywanie danych, zestawianie spaleń Waszych maszynek, tak z czystej ciekawości, by wyznaczyć jakieś normy. Ale pojawił się problem, a mianowicie stare posty nic nie znaczą, gdyż nie ma podanego modelu motocykla. Początkowo brałem pod uwagę, to co macie w profilu, ale zorientowałem się, że przecież wielu z Was przesiadło się na inne modele, lub nawet zmieniło zupełnie markę :D

Tak więc jeśli komuś chciałoby się zagłębiać w ten temat i wyszukać swoje stare wiadomości i podesłać mi na PW, jakie spalanie i jaki motocykl, to byłbym wdzięczny. Jeśli nie, to tam gdzie nie ma podanego motocykla, to będę się dopytywać tych osób na PW. Ale to zajmie więcej czasu :D

Zapraszam też osoby które się nie wypowiadały do tej pory o podanie średnich spalań. Najlepiej podając spalanie na prędkości turystyczne np 90-130, potem już szybsze, np 140+ ale też takie do 100km/h ;D

Sam szukałem takiego podsumowania ale na naszym forum nie znalazłem :D

Owszem, może i to jest całkowicie niepotrzebne, ale co mi szkodzi zrobić sobie "pro-tabelkę" :D
Każdy chce oksytocyny i endorfin... :P Ale jak nie można... To pozostaje adrenalina :D
Obrazek - VFR 800Fi '00 "Caerulentis somnium" :D

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: wielkopolskie

Post autor: KidRackBrawura » wt 24 sty 2012, 01:09

Mierzyłem w zeszłym roku podczas jednego z wypadów (50% trasa 80-120km/h, 20% miasto/wieś, 30% serpentyny - ciągłe przyśpieszenia w średnim zakresie obrotów) 5,4 - 5,7 l na 100km. Sam się zdziwiłem.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Post autor: kiler80 » wt 24 sty 2012, 08:59

Tutaj masz dużo pojazdów - wybierz te z dużą ilością tankowań i piękne statystyki masz bez robienia 'pro-tabelki' :mrgreen:
www.motostat.pl

Awatar użytkownika
zalew
pisarz
pisarz
Imię: Andrzej
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: zalew » wt 24 sty 2012, 09:27

W moim przypadku solo,przy prędkościach `normalnych`dla tego motocykla na trasie czyli przedział 100+.Ogólnie w zakresie 120 do 140 średnio najczęsciej, z dynamicznym przyspieszaniem 6,5l-7l/100km uśredniając.Czasem tez i pełny odkręt(nie potrafię sobie odmówić pociągnięcia fajnie zestopniowanego piątego biegu :twisted: ) Jazda bywała niejednokrotnie tez mocno nieprzepisowa,lecz nie zaobserwowałem jakiegoś wiru w baku czy czegos w tym stylu.Znacząco ponad 7l/100km nigdy mi nie łyknęła.Fakt,faktem autostrady VFRą jeszcze nie zaliczyłem więc naprawdę duzych prędkości nie utrzymywałem przez dłuzszy czas,bo po prostu na tych drogach nie ma jak i kiedy.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze spalania,swego czasu miałem drag stara 650 i tam to się działo w tym małym,atrapowato wielkim baku :) .O prędkościach i osiąganym dzięki temu spalaniu lepiej nie wspominać bo az głupio hehe.
Ogólnie to nie TDI zeby oczekiwać na kazdym kroku 5l/100km :wink: Zresztą absolutnie nie jestem jakimś sportowym kierowcą,który tylko zapieprza i wogóle ojeny,ale kurde jezdząc 80-90km/h fifką na 6 biegu chyba bym się zamęczył na śmierć,wydaje mi się ze Honda tez z tego powodu nie byłaby szczęśliwa :roll:
Reasumując-uzytkownik zadowolony ze spalania,nie wnoszący zadnych zali i zatrzezeń :wink: Tylko te podwyzki mogłyby sie juz skończyć bo jak tak dalej pójdzie to i 4l/100km bedzie juz za duzym spalaniem na kieszeń przeciętniaka :evil:

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 24 sty 2012, 09:45

ale kurde jezdząc 80-90km/h fifką na 6 biegu chyba bym się zamęczył na śmierć,wydaje mi się ze Honda tez z tego powodu nie byłaby szczęśliwa
święta prawda :), przy tej prędkości to nawet 5 biegu nie ma jak wsadzić :)

Awatar użytkownika
bartpa
zadomowiony
zadomowiony
Imię: bartek
Kontakt:

Post autor: bartpa » pt 27 sty 2012, 08:04

autostrada chyba tez z ubieglego roku...

tankowanie na lukoilu we wroclawiu (centrum handlowe przy autostradzie)

jazda caly czas 200 licznikowe(zdziwiony bylem bo bez problemu sie da , wszczyscy grzecznie zjezdzaja hamowanie raptem kila razy-autem niestety niewykonalne)

tankowanie na bp (3 stawy)

spalanie 6,8l :lol:

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » ndz 19 lut 2012, 09:56

kiki pisze:
ale kurde jezdząc 80-90km/h fifką na 6 biegu chyba bym się zamęczył na śmierć,wydaje mi się ze Honda tez z tego powodu nie byłaby szczęśliwa
Wycinek z instrukcji do VFR na temat zmieniania biegów:
Obrazek
Więc teoretycznie się da ale praktycznie nie ;)
Jak się jedzie po równym i nie przyśpiesza to 6 przy 100km/h jest ok.

Spalanie zależy od stylu, jazdy, pogody, humoru i wagi kierownika - przeciętnie waha się między 4,8 (skrajne minimum w sprawnym silniku) a 7l. Na mniejsze nie ma co liczyć, ze względu na fizykę - nie da się utrzymać lambdy na właściwym poziomie przy mniejszym spalaniu w tych silnikach. Zaobserwowałem, że wysokie spalanie w VFRkach często wynika z nieprawidłowej pracy termostatu albo problemów z czujnikami temperatury płynu chłodzącego.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz
Imię: Tomek

Post autor: 8Bodzio8 » ndz 19 lut 2012, 10:02

brii pisze:
kiki pisze:
Wycinek z instrukcji do VFR na temat zmieniania biegów:
Obrazek
Więc teoretycznie się da ale praktycznie nie ;)
Jak się jedzie po równym i nie przyśpiesza to 6 przy 100km/h jest ok.

Spalanie zależy od stylu, jazdy, pogody, humoru i wagi kierownika - przeciętnie waha się między 4,8 (skrajne minimum w sprawnym silniku) a 7l. Na mniejsze nie ma co liczyć, ze względu na fizykę - nie da się utrzymać lambdy na właściwym poziomie przy mniejszym spalaniu w tych silnikach. Zaobserwowałem, że wysokie spalanie w VFRkach często wynika z nieprawidłowej pracy termostatu albo problemów z czujnikami temperatury płynu chłodzącego.
Rewelacja ta tabelka ;-) szczególnie jak się na nią patrzy przez pryzmat, gdzie vitkiem jesteśmy w stanie przekroczyć 100 km/h na drugim biegu. :lol:
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Awatar użytkownika
str6
teksciarz
teksciarz
Imię: TOMEK

Post autor: str6 » wt 21 lut 2012, 18:28

KidRackBrawura pisze:Mierzyłem w zeszłym roku podczas jednego z wypadów (50% trasa 80-120km/h, 20% miasto/wieś, 30% serpentyny - ciągłe przyśpieszenia w średnim zakresie obrotów) 5,4 - 5,7 l na 100km. Sam się zdziwiłem.
U mnie jest podobnie w ubiegłym roku jak leciałem do Częstochowy to wyszło tak około 5,5 l na 100km.Prędkości różne ze względu na przebudowy itd. ale średnia prędkość tak około 140-160km/h.Ogólnie byłem bardzo zadowolony ze spalania mojego moto. :)No i nadal jestem :)
Strażak

Awatar użytkownika
Kudlaty
teksciarz
teksciarz
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: Kudlaty » śr 14 mar 2012, 20:56

W mojej motostat.pl średnio wyliczył 6.35 przy mieszanej jeździe. Ale z tym motostatem coś jest nie tak, nie wiem jak oni to liczą, ale jest podane ile km motocykl przejechał ile litrów do tej pory spalił i po prostych przeliczeniach nie wychodzi tak jak to oni obliczają. Jest napisane że przejechałem 2445km i spaliłem 171l paliwa. Z tego by wychodziło że pali mi 6.99. Chyba że ja nie umiem liczyć?

Przeglądając teraz motostat zauważyłem ciekawą rzecz. Zobaczcie na wykresy. Większość ludzi ma tak że po pierwszych dwóch tankowaniach mają spalanie dużo ponad średnią, a później to spada i się ustatkowuje. Wychodzi na to że przez ok 500km każdy uczy się jeździć i wyczuwa motocykl, a później jeździ tak jak się jeździć powinno.
Obrazek

Awatar użytkownika
Revolut
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
województwo: podkarpackie

Post autor: Revolut » czw 15 mar 2012, 09:05

Albo często jest tak, że zawyżamy nieco dane na początku. A to przez to, że było zatankowane więcej niż podaliśmy itd, itp, a przy większych przebiegach takie pojedyńcze zawyżenia się gubią, do tego dochodzą zaniżenia spalania :D
Każdy chce oksytocyny i endorfin... :P Ale jak nie można... To pozostaje adrenalina :D
Obrazek - VFR 800Fi '00 "Caerulentis somnium" :D

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek

Post autor: kiler80 » czw 15 mar 2012, 10:12

motostat nie bierze pierwszego tankowania, ono jest do kalibracji - ustalenia poziomu "zero" PLUS do tego średnie spalanie wygląda mi na średnią ze średnich spalań z pełnych tankowań, ale i tak są różnice z kalkulatorem windows o kilka setnych

ODPOWIEDZ