Dziwne "cykanie" RC46 2001

Macie problem z mechaniką VFRy? Piszcie.
qbis0
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Dziwne "cykanie" RC46 2001

Post autor: qbis0 » sob 22 mar 2008, 14:51

Witam,
Ostatnio zauwazyłem w mojej VFRce dziwne "cykanie" jakby metaliczne. Początkowo myślałem ze jest popuzowana jakas osłonka albo obejma rur na wylocie z cylindrów, ale wszystko jest ok. Co to może być.
Dodam ze dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku około poczynając od ok.60 stopni cel. od razu po odpaleniu wszystko jest ok. dlatego zawory tez to chyba nie są bo z tego co mi wiadomo to zawory słychac przedewszystkim na zimnym silniku.
Czytając fourum myslalem ze moze to byc kosz sprzęgłowy, ale gdy na postoju naciskam rączkę sprzęgła nic to nie zmienia i na ani na zimnym ani na gorącym silniku.
Co to moze byc???Help!!!

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Daniel » sob 22 mar 2008, 15:07

Hej! Zdajsie że mam to samo :grin: Zawory odpadają bo ja niedawno sprawdzałem luzy i wszystko jest OK a dalej cyka. Właśnie na ciepłym silniku. Sprzęgło takich odgłosów nie wydaje. Może więc nie ma się czym przejmować tylko śmigać.... :mrgreen:
Try before you die!

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » sob 22 mar 2008, 15:29

stary każdy kto nei miał wcześniej VFRki myśli, że coś jest nie tak, też mi wyrosło pare siwych włosów więcej przez to, zę sie wszystki mprzejmowałem, nie wiem co to robi, ale te cykanie raczej oznacza raczej zdrowe zaworki :twisted: tak naprawde nie odkryłem co to robi, ale chyba ma tak każda, a przynajmniej wiekszosc, z którą latam ;-)
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
Vlaad
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Vlaad » sob 22 mar 2008, 22:37

Większość RC36I/II cyka i nie są to zawory. Zdaje się że Yaco albo Pawel zgłębił zagadkę "cykania", ale nie pamiętam co to było. Jak się dowiem, to dopiszę. Nie należy się tym przejmować.

Awatar użytkownika
Gacek
pisarz
pisarz
województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: Gacek » ndz 23 mar 2008, 11:28

Vlaad pisze:Zdaje się że Yaco albo Pawel zgłębił zagadkę "cykania", ale nie pamiętam co to było
Chodziło o samoregulatory,te,które kasują luzy na kołach rozrządu.... ;-)
Ride or Die....

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » ndz 13 kwie 2008, 15:13

temat odswierze-przy pracujacym silniku, wcisnietym sprzegle i zapietym biegu w momencie puszczanie i wciskania sprzegła (tak delikatnie-skok manetki ok 2-3mm) wydobywają sie dziwne dzwieki z okolic głowki ramy. Jesli nie ma zapietego biegu to nic takiego sie nie dzieje. Ma ktoś jakiś pomysł??

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » ndz 13 kwie 2008, 20:32

kiki pomysłu nie mam, ale w mojej dzieje się tak samo albo podobnie i zdarza się to raz na jakiś czas nieregularnie. Dwa a może trzy razy ten dźwięk pojawiał się na luzie i wtedy zaczynała migać kontrolka biegu jałowego. Na razie jakoś się tym nie przejmuje.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » sob 19 kwie 2008, 07:38

dzisiaj dokladnie sie temu przyjże i moze znajde przyczyne :)

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Sylwio » sob 19 kwie 2008, 09:15

To szukaj. U mnie ten dzwięk to chyba wydobywa się gdzieś spod kontrolek.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » sob 19 kwie 2008, 23:27

no i do niczego nie doszedlem, zabraklo mi pomocnej osoby ktora by owe dzwieki wywolywala a ja bym je lokalizowal. Ale za to zmieniłem płyn w ukladzie sprzegla i ham, wiec jedna rzecz odpada.
Tutaj mam prosbe do ownersów-móglby jeszcze ktoś sprawdzic czy jego rc46 nie wydaje podobnych odglosów (wbic jedynke i powoli, bardzo powoli puszczac sprzeglo i nasluchiwac kolo stacyjki) :mrgreen: . Byłbym wdzieczny i to bardzo

Awatar użytkownika
mkochano
teksciarz
teksciarz

Post autor: mkochano » pn 28 lip 2008, 14:59

kiki pisze:temat odswierze-przy pracujacym silniku, wcisnietym sprzegle i zapietym biegu w momencie puszczanie i wciskania sprzegła (tak delikatnie-skok manetki ok 2-3mm) wydobywają sie dziwne dzwieki z okolic głowki ramy. Jesli nie ma zapietego biegu to nic takiego sie nie dzieje. Ma ktoś jakiś pomysł??
Też się nad tym zastanawiałem :) "Mój" mechanik przy okazji przeglądu doszedł o co chodzi. Jeśli dobrze pamiętam, to ten dźwięk wydaje jakaś klapka na airboksie.

Michał

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Sylwio » pn 28 lip 2008, 18:09

Wyjaśniło sie to w tym temacie viewtopic.php?t=3250

Awatar użytkownika
SkinnY

Post autor: SkinnY » śr 01 kwie 2009, 19:29

Witam .
Też ma takie dziwne odgłosy przy zapiętym biegu i popuszczaniu powoli sprzęgła , a na luzie tego nie ma . I czy przyczyną jest ta klapka na airboksie ?? Bo zauważyłem to od 2 dni bo wcześniej tego nie było a może nie zwróciłem na to uwagi.

ODPOWIEDZ