Dziwne odgłosy pojawiające sie przy puszczaniu sprzęgła

bialy83
Kontakt:

Dziwne odgłosy pojawiające sie przy puszczaniu sprzęgła

Post autor: bialy83 » ndz 20 kwie 2008, 17:14

Witam wszystkich. Mam pewien problem. Kiedy jest wrzucony bieg i puszczam sprzęgło w moim motocyklu słyszę niepokojące odgłosy najlepiej słyszalne z przodu zbiornika paliwa.
Odgłos ten nie występuje kiedy silnik pracuje na luzie. Proszę o opinie
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » ndz 20 kwie 2008, 21:36

he he :mrgreen: uzywamy szukajki :) viewtopic.php?t=3018 . Widze że jest nas więcej :)

http://vfrworld.com/forums/mechanics-ga ... sound.html

Ja jutro sprawdze dokładnie skąd dochodzi ten dzwiek, bo już chyba wiem skąd- przesledziłem zagraniczne fora(powoli przypominam sobie mój angielski). Ale z tego co wnioskuje to chyba nie jest to nic złego, ale to sie okaże na dniah jak rozpracuje te cholerne korniki :)

kiki

Post autor: kiki » pn 21 kwie 2008, 06:19

Strasznie mnie to denerwuje. Zabawne, że jest wieku użytkowników VFR w których podobne dzwieki wystepuja a tak na prawde nikt jeszcze tego nie rozpracował. Ja kupiłem swoją pare dni temu, wszystko ok po za tym cholernym tykaniem, stukaniem, klekotaniem - nie wiem jak to nazwac (może z zaświatów :)). Z drugiej strony jeżeli wszyscy jeżdża i nic się nie dzieje to może nie trzeba się tym przejmować. Pytanie-jak długo jeździcie z tymi objawami? w następny weekend wyjeżdżam na majówkę o łącznej długości 2500 km i nie chciałbym mieć po drodze przykrej niespodzianki.

bialy83

Post autor: bialy83 » pn 21 kwie 2008, 06:20

Strasznie mnie to denerwuje. Zabawne, że jest wieku użytkowników VFR w których podobne dzwieki wystepuja a tak na prawde nikt jeszcze tego nie rozpracował. Ja kupiłem swoją pare dni temu, wszystko ok po za tym cholernym tykaniem, stukaniem, klekotaniem - nie wiem jak to nazwac (może z zaświatów :)). Z drugiej strony jeżeli wszyscy jeżdża i nic się nie dzieje to może nie trzeba się tym przejmować. Pytanie-jak długo jeździcie z tymi objawami? w następny weekend wyjeżdżam na majówkę o łącznej długości 2500 km i nie chciałbym mieć po drodze przykrej niespodzianki.

bialy83
Kontakt:

Post autor: bialy83 » pn 21 kwie 2008, 12:03

Już wiem co to jest. Na wstępie uspokajam ,że to nic złego. Pod zbiornikiem jest airbox. W airboxie zamontowane jest urządzenie które w momecie puszczania dzwigni sprzegła uchyla klapkę dzieki której dostarczana jest większa ilość powietrza. Właśnie ta klapka chałasuje przy zamykaniu. Być może powinna sie tam znajdować jakaś guma lub gąbka która wycisza te dzwięki. U mnie nic takiego nie występuje. Sprawdzcie u siebie. Jeżeli tak to dajcie znac co można tam zastosować, żeby nie ingerować w działana urządzenia.
Rozgryzione te korniki!

Awatar użytkownika
Maciej
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Maciej » śr 30 kwie 2008, 12:53

może bardziej zza czaszy to słychać ?? przy wciskaniu sprzęgła wariuje czasami przekaźnik z przodu za zegarami i wydaje chrobotliwe dzwięki to normalne :).
- -+-== VFR 800-FIX '99 BLACK ==-+- -

- -+-== K&N / INOX IXIL / GIVI MONORACK / KAPPA K48N / WHITE LED LIGHTS ==-+- -

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » sob 21 cze 2008, 15:41

Maciej pisze: przy wciskaniu sprzęgła wariuje czasami przekaźnik z przodu za zegarami i wydaje chrobotliwe dzwięki to normalne :).
Moja VFRka miała zużyty czujnik luzu. Objawiało się to tym że kontrolka od luzu migała nierównomiernie lub gasła i właśnie wtedy było słychać ten przekaźnik, niezależnie czy srzęgło było wciśnięte czy wyciśnięte.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
endialdi
pisarz
pisarz
Imię: Robert

Post autor: endialdi » ndz 22 cze 2008, 13:23

Sylwio pisze: Moja VFRka miała zużyty czujnik luzu. Objawiało się to tym że kontrolka od luzu migała nierównomiernie lub gasła i właśnie wtedy było słychać ten przekaźnik, niezależnie czy srzęgło było wciśnięte czy wyciśnięte.
Mam ten sam problem
Sylwio gdzie ten czujnik sie znajduje? Kupowałeś nowy czy jakąś używke?
"Burn rubber not your soul"

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
Kontakt:

Post autor: Sylwio » ndz 22 cze 2008, 15:53

Czujnik znajduje się z prawej strony, obok wziernika oleju. Mechanik go wykręcił, nałożył trochę lutu na niego i po sprawie. Nowy to koszt około 50 zł (tak mi mówił, ale nie sprawdzałem). :bye
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

ODPOWIEDZ